به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه بلومبرگ، اگر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز جمعه اعلام کند که توافق هستهای با ایران به نفع آمریکا نیست، واکنش احتمالی که از سوی متحدان اروپاییاش انتظار میرود شبیه به یک شعار معروف انگلیسی در جریان جنگ جهانی دوم خواهد بود؛ "خونسردیات را حفظ کن و ادامه بده".
فرانسه، آلمان، انگلیس و اتحادیه اروپا که به همراه آمریکا، روسیه و چین بر سر توافق هستهای مذاکره کردهاند قصد دارند توافق را حفظ کنند و امیدوارند که قانونگذاران آمریکایی تحریمهای مرتبط هستهای را که به موجب این توافق لغو شدهاند را دوباره اعمال نکنند.
دیوید اوسولیوان سفیر اتحادیه اروپا در واشنگتن به بلومبرگ گفت: من و همکاران بریتانیایی، فرانسوی و آلمانیام با کنگره رایزنی کردهایم تا آنها را از موضع خود آگاه کنیم؛ توافق هستهای کارساز بوده و باید آن را حفظ کنیم.
وی افزود: در برهه کنونی شک و تردید، ما اروپاییها میخواهیم تأکید کنیم که این توافق خوبی است.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) توافقی است که دو سال پیش میان ایران و گروه موسوم به 1+5 حاصل شد. آمریکا که خود یکی از طرفهای توافق است، پس از روی کار آمدن دولت ترامپ، برجام را توافقی فاجعهبار توصیف کرده و آن را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.
به نظر میآید که دولت آمریکا قصد دارد روز جمعه با خودداری از تائید مجدد پایبندی ایران به برجام، پرونده توافق هستهای را به کنگره بفرستد تا قانونگذاران درباره ادامه حضور واشنگتن در این توافق تصمیمگیری کنند.
اتحادیه اروپا تأکید دارد که توافق هستهای به اهداف خود دست یافته است و آمریکا نباید آن را تضعیف کند یا از بین ببرد.
به گزارش بلومبرگ، محدود بودن توافق به موضوع هستهای و داشتن تاریخ انقضا از مواردی است که از سوی دولت آمریکا مورد انتقاد قرار گرفته است.
اوسولیوان در این باره گفت: توافق تنها در مورد یک موضوع بود. ما هرگز نمیخواستیم [با این توافق] تمام مشکلاتی که با ایران داشتیم را حل کنیم.
یک مقام فرانسوی که خواست نامش فاش نشود گفت که اروپاییها میتوانند تحریمهای بیشتر در صورت ادامه برنامه موشکی بالستیک یران را بررسی کنند اما موضوع موشکها و فعالیتهای منطقهای ایران باید از توافق هستهای جدا باشد.
این مقام فرانسوی افزود: دیپلماتهای کشورمان در واشنگتن به همراه همتایان خود از انگلیس و آلمان گفتوگوهایی مفصل با اعضای کنگره در یک ماه گذشته داشتهاند و آنچه دریافتیم این بود که آنها تمایل کمی برای وضع مجدد تحریمهای مرتبط هستهای علیه ایران دارند.
انتهای پیام