یک استاد روابط بین‌الملل: خودمختاری برای کردستان عراق محصور، معنا ندارد

یک مدرس روابط بین‌الملل در رابطه با برگزاری رفراندوم خودمختاری و تمایل به استقلال در کردستان عراق گفت: اگر قرار باشد هر اقلیتی به دنبال استقلال باشد شاهد بی نظمی‌های بسیاری در خاورمیانه و حتی جهان خواهیم بود مانند نا آرامی‌های کاتالونیا در اسپانیا.

غلامرضا کریمی در گفت‌وگو با ایسنا ، با اشاره به برگزاری همه‌پرسی خودمختاری کردستان عراق گفت: مرگ جلال طالبانی، اولین رئیس جمهور عراق پس از سقوط صدام و  به عنوان چهره‌ای شایسته احترام در میان کردها و کل مردم عراق می‌توانست در مساله همه پرسی خودمختاری کردستان عراق یک حساسیت زدایی ایجاد کند.

کریمی افزود :اما فعل و انفعالات صورت گرفته در مراسم تشییع و خاکسپاری طالبانی همچون کشیده شدن پرچم کردستان عراق بر روی تابوت وی که واکنش‌های تندی را نیز به دنبال داشت، باعث داغ شدن مجدد موضوع شد.
وی با اشاره به انسداد مرزهای هوایی ایران و ترکیه بر روی کردستان عراق خاطرنشان کرد: با توجه به وضعیت موجود این انسداد هوایی همچنان ادامه پیدا خواهد کرد و هر اقدام جدید کردستان عراق با واکنش شدید همسایه‌ها به ویژه ترکیه مواجه خواهد شد.

کریمی در ادامه با بیان اینکه در هر حال این موضوع به عنوان یک چالش برای کشورهای ایران، عراق و ترکیه ادامه خواهد داشت گفت: اگر کردستان عراق نسبت به جدایی قطعی از کشور عراق پافشاری کند قطعا این اقدام به صورت مسالمت‌آمیز انجام نخواهد شد و واکنش تند همسایه‌ها را در پی خواهد داشت.
وی با اشاره به وضعیت ژئوپلیتیک کردستان عراق اظهار کرد: کردستان عراق در یک منطقه محصور قرار گرفته در این وضعیت خودمختاری معنا ندارد بنابراین برای پیشبرد خودمختاری حداقل باید حمایت یکی از کشورهای مجاور را کسب کند که در شرایط حاضر امکان پذیر نیست.
این مدرس روابط بین الملل ادامه داد: روند ایجاد خودمختاری نیز یک روند طولانی مدت است و در طی آن باید مرزهای کشور جدید توسط کشورهای دیگر به رسمیت شناخته شده و در سازمان ملل نیز حائز جایگاه شود.
وی با بیان اینکه همه این موارد برای کردستان عراق با چالش مواجه است گفت: فقط رژیم صهیونیستی از این اقدام حمایت کرده و هیچ کشور بزرگ و کوچک دیگری از این موضوع پشتیبانی نمی‌کند.
کریمی ادامه داد: بنابراین اگر مطالباتی هم وجود دارد باید در یک مسیر منطقی و به سمت احیای خودمختاری داخلی پیش برود نه شکل‌گیری کشور جدید زیرا دوره شکل‌گیری کشورهای جدید در جهان کنونی به سر آمده است.
وی یکی از دلایل دامن زدن به این موضوع را منافع شخصی بارزانی عنوان کرد و افزود: به هر حال اگر هدف دولتمردان کردستان عراق این باشد که به تحریک اسرائیل به روند خود ادامه دهند ممکن است موضوع به سمت درگیری نظامی کشیده شود ولی اگر قصد آنها کسب امتیاز بیشتر از دولت مرکزی باشد احتمال درگیری نظامی کمتر خواهد شد.
وی در خصوص احتمال ورود ایران به درگیری با کردستان عراق نیز خاطرنشان کرد: بعید است ایران برای این موضوع پیشقدم شود زیرا کردها به نوعی ایرانی محسوب شده و سرزمین آنان روزگاری در قلمرو کشور ما قرار داشته است ولی ترکیه برای درگیری نظامی انگیزه بیشتری دارد.
کریمی در پایان تصریح کرد: بنابراین ایران در درگیری نظامی با کردستان عراق پیشقدم نخواهد شد اما برای حل این مساله با دولت مرکزی عراق همکاری لازم را خواهد داشت.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۸ مهر ۱۳۹۶ / ۰۸:۳۲
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 96071809493
  • خبرنگار :