مصائب یوزهای ایرانی برای یافتن طعمه

رئیس حفاظت محیط‌زیست شاهرود گفت: تردد یوزها در سطح زیستگاه‌ها و عبور از جاده‌ها که در چند سال اخیر به بروز تصادفات و تلفات جاده‌ای این گونه نادر نیز انجامیده بیشتر به‌واسطه کمبود طعمه بوده است.

علی‌اکبر قربانلو در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به تلف شدن هفت یوز طی چند سال گذشته که عمدتا در محور شاهرود-مشهد اتفاق افتاده است، اظهار کرد: از آنجا که این محور از مهمترین زیستگاه‌ یوزپلنگ آسیایی عبور می‌کند، متاسفانه عدم رعایت رانندگان، سرعت بالای خودروها و عوامل دیگری به بروز این تصادفات که عمدتا در عباس آباد میامی بوده انجامیده است.

وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایسنا که گفته می‌شود این تصادفات به کاهش محسوس یوزپلنگ‌های ماده در این منطقه انجامیده و از این رو یوزهای نر بیشتر برای یافتن جفت ماده در این مسیر تردد می‌کنند، این تحلیل تا چه حد درست است افزود: برخلاف این نظر من معتقدم که تردد یوزپلنگ در سطح زیستگاه بیشتر به دلیل کاهش طعمه‌ها و از جمله آهو در این منطقه است. ضمن اینکه در بین یوزهای تلف شده تنها دو یوز ماده بوده و مابقی عمدتا توله بودند لذا نمی‌توان تردد بالای یوزها در این منطقه را به فقدان جفت ماده نسبت داد.

مدیر پیشین پارک ملی توران با تایید این که اکثر توله‌های تلف شده در تصادفات ماده بودند، اضافه کرد: مشاهدات همکاران ما از یوزپلنگ‌های رویت شده در خارتوران و دیگر مناطق این کاهش یوزهای ماده را تایید نمی‌کند. اگر چه تلف شدن این توله‌های ماده طبیعتا اتفاق ناراحت‌کننده‌ای بوده است.

وی با بیان اینکه گوشتخوران و از جمله یوزها بیشتر در شب‌ها در سطح زیستگاه‌ها تردد می‌کنند، اظهار کرد: این محور از زیستگاه یوزها می‌گذرد و یوزها و دیگر حیات‌وحش منطقه گاه برای یافتن طعمه از جاده عبور می‌کنند، از طرفی یوزپلنگ به دلایل غریزی با دیدن نور چراغ خودروها می‌ایستد و از آنجا که سرعت خودروها هم بالا است چنانچه یوز در زمان عبور خودرو بر روی جسم جاده باشد همان‌جا مانده و به نور چراغ خیره می‌ماند.

قربانلو بر ضرورت فرهنگسازی در خصوص رانندگی در محورهایی از این دست تاکید کرد و گفت: حیات‌وحش نیاز به تردد در زیستگاه دارند و لذا باید حتی‌الامکان از عبور جاده از زیستگاه‌های مهم اجتناب کرد ضمن اینکه تعبیه علائم هشداردهننده و فرهنگسازی در این مورد نیز موثر است.

رئیس حفاظت محیط‌زیست شاهرود با بیان اینکه اینگونه نیست که با مرگ این توله‌ها نسل ماده‌ها در خارتوران منقرض شده باشد، اضافه کرد: البته واقعیت این است که با توجه به جمعیت کم یوزها تلف شدن این تعداد بر جمعیت ماده‌ها بی‌اثر نیست و چنانچه این اتفاق نمی‌افتد این توله‌ها در آینده می‌توانستند در زادآوری و ازدیاد جمعیت یوزها در خارتوران موثر باشند.

وی در پاسخ به پرسش ایسنا در خصوص مشاهدات امسال یوز در این شهرستان گفت: امسال دو مورد مشاهده یوزپلنگ‌هایی که به تنهایی در تردد بودند و مشاهده یک یوزماده و سه توله آن در این منطقه ثبت شده است.
انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۶ مهر ۱۳۹۶ / ۱۲:۰۳
  • دسته‌بندی: سمنان
  • کد خبر: 96071608304
  • خبرنگار :