به گزارش ایسنا،اگرچه در سال ۱۳۷۵ کاشیکاریهای گنبد مسجد مدرسه شهید مطهری تکمیل میمشود، اما بخشی از گنبد چند سال بعد ریزش میکند تا اینکه برای جلوگیری از ادامه ریزشها در سالهای ۸۰ تا ۸۴ داربست زده میشود.
اما طی دو سال گذشته بالاخره کمر همت برای مرمت گنبد اصلی بنا بسته شد و موفق شدند با مرمتِ کامل بنا، داربستها را از این بنای تاریخی که در سال ۱۳۱۵ با شماره ۲۶۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، حذف کنند.
مجید روان پارسا، مدیر پروژه مرمت مسجد سپهسالار میگوید: مرمت، بازسازی، لکهگیری و عایقکاری کاشیکاریهای معرق این گنبد در بالای شبستان تابستانی که در اکثر بخشها دچار طبلگی شدید و شکستگی شده بود با اختصاص پنج میلیارد ریال و فعالیت مستمر دو ساله به پایان رسید.
وی اقدامات صورت گرفته در مرمت این گنبد را شامل آسیبشناسی، تثبیت کاشیهای گنبد، تراش کاشیها برای مرمت، چادرکشی و تور کشی، گستردن پوستی برای برداشت، برداشت تزیینات گنبد و عملیات نقشهبرداری میداند و ادامه میدهد: در عملیات مرمت این گنبد بیش از ۷۰ درصد کاشیها تعویض و زیرسازی شدند.
او با تاکید بر اینکه این بنا از جمله بناهای فاخر دوره قاجار با تلفیقی از معماری این دوره و دورهی عثمانی است، میگوید: این بنا اولین مسجد و مدرسه دایر است که توسط یکی از نخستین مهندسان ایرانی بنام «ممتحن الدوله» طراحی شده است.
وی با اشاره به اینکه شبستان تابستانی یا گنبدخانه در ضلع جنوبی صحن مسجد نقطهی نهایی تکامل فضایی الگوی قدیمی مسجدها و مدرسههای معماری ایران بعد از اسلام محسوب میشود، میافزاید: در گنبدخانهی مسجد سپهسالار فضا به حداکثر گشادگی و سیلان خود در الگوی گنبدخانه ها میرسد و گنبد کیفیت معلق و بیوزنی را به دست میآورد.
او مجموع فضای گنبدخانهی این مدرسه را نقطهی تکامل الگوی گنبدخانهها از نظر گشایش فضایی میداند و بیان میکند: حفاظت و مرمت، بازسازی، لکهگیری، عایقکاری، کاشیکاری معرق گنبد اصلی، آسیبشناسی ترکهای گنبدهای گوشوارههای صحن اصلی مسجد، ترکهای موجود در طبقه دوم، جبهه غربی، ازارههای سنگی حجاری شده صحن اصلی و ارایه طرح مرمت و اجرای طرح، ایجاد زهکش در بخش جنوبی جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت، طراحی، ساخت و نصبکاشیهای مورد نیاز در فضاهایی که کاشیهای فرسوده یا مفقوده داشتند، تعمیرآبچکانهای موجود و تکمیل آن در همهی رخبامهای بارانگیر، مرمت و استحکامبخشی سقف کاربندی، مرمت گچبریهای شبستان مسجد، مرمت کامل دروازه اصلی، آسیبشناسی چوبهای موجود در موذنه و منارها و اجرای اقدامات حفاظتی و مرمتی از اقداماتی است که از سال ۹۳ در این مسجد صورت گرفته است.
وی انجام مطالعات سازهای در زمینه نشست بنا و ترکهای عدیده موجود، نجات بخشی کاشیکاریهای ایوان اصلی شبستان زمستانی، سبکسازی پشت بامها، زه کشی و ناکشی بخش خارجی مسجد را از جمله اولویتهای نجات بخشی و حفاظتی آتی این مسجد دانست.
انتهای پیام