به گزارش ایسنا، دکتر ایرج حریرچی - قائم مقام و معاون کل وزارت بهداشت در ادامه نشست خبری این هفته، درباره چگونگی نظارت وزارت بهداشت بر فعالیت عطاریها و قهوهخانهها گفت: در این زمینه مشکلات قانونی و ابهام وجود دارد. بعضی استانها مانند اصفهان، همدان و خراسان شمالی همکاری مطلوبی در زمینه جمعآوری قلیانها داشتند، اما در استانهای دیگر به دلیل نبود عزم استانی به نتایج مطلوبی نرسیدیم.
وی ادامه داد: نظارت بر عطاریهایی که پروانه فعالیت دارند نیز از طریق صنف انجام میشود، اما برخی مراکز که به طور غیرقانونی فعالیت میکنند توانایی فنی لازم برای استفاده و توزیع مواد گیاهی را ندارند و بسیاری از آنها از مواد دارویی، غیرمجاز و مخدر در داروهای خود استفاده میکنند. به همین دلیل ما با موارد زیادی از مشکلات بیماران به دلیل استفاده از این داروها روبرو میشویم که بعد از آن با مراکز برخورد میکنیم. البته در تمام دنیا طبهای جایگزین بر اساس تغییر فرهنگ مردم گسترش پیدا میکنند.
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره برگزاری دورههای آموزشی زیبایی توسط شرکتهای دارویی اظهار کرد: آموزشها در این زمینه باید از طریق مراکز رسمی آموزشی که از طرف وزارت بهداشت مجوز دارند، انجام شود و هر نوع تجهیزات پزشکی که قرار است توزیع شود باید در سامانههای ما ثبت شود.
بیمههای توانبخشی کی تعیین تکلیف میشوند؟
سخنگوی وزارت بهداشت درباره چرایی بیمه نشدن بسیاری از خدمات توانبخشی که باعث ایجاد هزینه برای مردم میشود نیز گفت: در انتخاب نوع خدمات جدید برای قرار گرفتن در لیست پوشش بیمهای میتوان بسته خدمات را تعیین کرد و هر خدمتی که برای درمان و پیشگیری مناسب است را در لیست بیمه وارد کرد. گروهی هم باید هزینههای آن را تامین کنند. رویکرد دیگر این است که بیمهها میگویند ما مقدار مشخصی پول داریم و بر اساس آن انتخاب میکنیم که چه خدماتی را میتوان بیمه کرد.
وی ادامه داد: اگر سیستم عاقلانه و برنامهریزی شده عمل کند، در تبادل این دو رویکرد تصمیم میگیرد. سازمانهای بیمهگر مختلف و تکمیلی ادعا میکنند که حق بیمه فعلی کفایت نمیکند. برای اضافه کردن هر نوع خدمت باید نگاه کرد که برای حق بیمه سازمانهای بیمهگر چه اقداماتی میتوان انجام داد. اگر خانواری درآمدی حدود یک و نیم یا دو میلیون تومان در ماه دارد، اضافه کردن هزینه جدید باید با محاسبه جدی همراه باشد. به همین دلیل یکی از کارهایی که در قانون برنامه ششم توسعه و سیاستهای کلی سلامت مطرح شده، این است که بسته بیمه سلامت با توجه به اعتبارات تدوین شود. نمیتوان از کشوری که درآمد متوسط رو به پایین دارد، انتظار داشت که تصمیماتی مانند کشورهای با درآمد بالا بگیرد.
ورود سازمان برنامه و بودجه برای حل مشکلات دارویی کشور
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به همکاری سازمان برنامه و بودجه در زمینه تخصیص اعتبار به حوزه دارو در جهت رفع مشکلات پیش آمده، اظهار کرد: با توجه به تاخیری که در پرداخت مطالبات داروخانهها از سوی سازمانهای بیمهگر ایجاد شده، چرخه صنعت دارو و شرکتهای پخش نیز دچار مشکل شدهاند. این تاخیرها برای بعضی ارائه کنندگان و شرکتهای پخش قابل تحمل نبود و به همین دلیل جلساتی برگزار و اولویتهایی مطرح شد و امیدواریم با تخصیصهایی که به این حوزه تعلق میگیرد بتوان مشکلات را حل کرد.
تاخیر در پرداختی کارکنان نظام سلامت جبران میشود
حریرچی در ادامه صحبتهایش در پاسخ به این پرسش که با توجه به تاخیر پرداختی کارکنان حوزه سلامت، احتمال بازگشت زیرمیزی وجود دارد یا خیر؟ گفت: تحمل سیستم مدیریتی و کارکنان این حوزه در این زمینه ستودنی است. جوان فارغ التحصیلی که تا سن 28 سالگی با حقوق یک میلیون و 500 هزار تومان در بیمارستان دوره تخصص خود را میگذراند، اگر ازدواج کند باید شهر محل سکونتش را به خاطر طرح تغییر دهد. به همین دلیل ماهانه ممکن است بین 10 تا 20 میلیون تومان درآمد داشته باشد اما این موضوع یک سال بعد از استقرار او در محل جدید اتفاق میافتد. به پرستاران فارغ التحصیل هم در حال حاضر گفته میشود اصل پول را میتوانیم بدهیم ولی کارانهها را خیر.
وی افزود: با توجه به اولویتهای رئیس جمهور و مجلس، مذاکرات و جلساتی در این زمینه گذاشته و قولهایی مطرح شد تا در شش ماهه دوم سال بخش زیادی از تاخیرها در پرداختیها جبران شود و ما شرمنده پرسنل و نیروهای طرح قرارداد خود نباشیم.
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین درباره اقداماتی که برای ساماندهی طب اسلامی انجام میشود، تاکید کرد: اقدام اصلی روشنگری مردم است و ما هر مورد تخلفی که ببینیم به هیچ وجه کوتاه نمیآییم و برخورد قانونی لازم را انجام میدهیم.
چه کسانی باید واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند؟
سخنگوی وزارت بهداشت درباره کسانی که باید واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند نیز گفت: این بیماری از هفتههای آینده آغاز و تا پایان زمستان ادامه دارد. ممکن است موج آنفلوآنزای فصلی ایجاد شود. تزریق واکسن این بیماری نیز باید در ابتدای پاییز و اواخر شهریور انجام شود.
به گفته وی، توصیهها بر آن است که گروههای پرخطر مانند افراد بالای 65 سال، زنان باردار و بیماران قلبی – ریوی مزمن، افراد مبتلا به دیابت پیشرفته، کسانی که از داروهای سرکوب کننده ایمنی استفاده میکنند و کسانی که مبتلا به سرطان، نارسایی کبد و کلیه هستند از این واکسن استفاده کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اولویتهای عمومی و تخصصی که رئیس جمهور برای وزارتخانههای مختلف از جمله وزارت بهداشت تعیین کرده است نیز گفت: یکی از مواردی که در اولویتهای عمومی مطرح شده، تعارض منافع است که گاهی به وزارت بهداشت نسبت داده میشود. اقدام بسیار مهم ما در این زمینه این بود که وزیر بهداشت سه معاونت اصلی خود را به افراد غیرپزشک دادند که علاوه بر اینکه در زمینه تعارض منافع اقدامی مهم به شمار میرفت، باعث شد تجربه مدیریتی افراد غیرپزشک نیز به حوزه سلامت وارد شود.
فقرا و محرومان اولویت اصلی وزارت بهداشت هستند
وی ادامه داد: بند 3 اولویتهای عمومی ابلاغی رئیس جمهور به وزارتخانهها، مربوط به ملاک قرار دادن منشور حقوق شهروندی بود. تمام نظام سلامت برای سلامت مردم کار میکنند و در بیمارستانها، اصل آنها هستند. افراد بسیار مهم برای ما فقرا و محرومین هستند تا بتوانیم خدمت بیشتری به آنها ارائه کنیم. آنها پناهی جز دولت و دستگاههای کمکرسان ندارند و اولویت اصلی ما هستند.
حریرچی با اشاره به اولویت چهارم رئیس جمهور مبنی بر ضرورت حفاظت از محیط زیست اظهار کرد: آلودگیهای محیطی طبیعی یا ساخته دست بشر، سلامت تعداد قابل توجهی از استانهای ما را تحت تاثیر قرار داده است. برای مثال درست است که کیفیت سوخت بهتر شده اما در هیچ کجای دنیا هیچ سوختی نیست که حتی به صورت جزئی نیز آسیب نرساند. مصرف سوخت در کشور ما همچنان بالا میرود. به همین دلیل باید اقداماتی انجام داد که محیط زیست مناسبی داشت و برای هر پروژه بزرگ نیز پیوست سلامت تدوین کرد.
وی افزود: اولویت پنجم رئیس جمهور فراهم آوردن زمینه مشارکت بخش خصوصی بوده است. ما برای اولین بار در حوزه بهداشت و پیشگیری از خدمات بخش خصوصی در حاشیه شهرها استفاده کردیم. همچنین در زمینه اعمال اولویت ویژه برای استقرار دولت الکترونیک نیز که مورد توجه رئیس جمهور بوده است، در حال حاضر چند نفر از معاونان اصلی وزارت بهداشت روی موضوع پرونده الکترونیک سلامت کار میکنند و در این زمینه آمار درخشانی داریم، اما باید اقدامات بیشتری انجام دهیم.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره اقدام این وزارتخانه برای بکارگیری زنان، جوانان و اقوام مختلف که در اولویتهای عمومی رئیس جمهور به آن اشاره شده است، گفت: اولین اقدام ما در این زمینه انتخاب خانم دکتر چنگیز به ریاست دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بوده است. در آینده نزدیک یکی از معاونان وزارتخانه از بین زنان انتخاب میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به بند اول اولویتهای تخصصی وزارت بهداشت مبنی بر ادامه اجرای طرح تحول نظام سلامت با استفاده از منابع پایدار، اظهار کرد: وزیر بهداشت در برنامه پیشنهادی خود به مجلس بر ادامه طرح تحول نظام سلامت، ارتقای آن در چارچوب منابع با ثبات و قابل بهرهوری اشاره کرده است. یک سوم رشد اقتصادی باید از طریق استفاده بهینه از منابع و کارایی فنی صورت گیرد.
مردم برای اجرای برنامه "سطحبندی خدمات سلامت" آماده شوند
وی ادامه داد: اولویت دیگر رئیس جمهور نیز بهداشت و پیشگیری بوده که در این دوره عمیقتر و وسیعتر انجام میشود. همچنین در زمینه ارائه خدمات جامع همگانی، سطح بندی خدمات تشخیصی و درمانی بر اساس نظام ارجاع از مردم و رسانهها درخواست میکنیم که کم کم آماده این اقدامات باشند. این برنامهها علاوه بر اینکه افزایش بهرهمندی مردم از خدمات را به دنبال دارد، محدودیتهایی در زمینه دسترسی به پزشکی متخصص نیز ایجاد میکند. این پروژه برد – برد است، اما از طرف مردم نیاز به صبوری دارد.
هفت میلیون ایرانی، بیمه درمانی ندارند
حریرچی تصریح کرد: در زمینه بهبود نظام مدیریتی که در اولویتهای تخصصی وزارت بهداشت مطرح شده نیز باید مطابق با استطاعت مردم و برای جلوگیری از بالا رفتن هزینههای آنها از بخش خصوصی خرید خدمت انجام دهیم. در زمینه هدفمند کردن نظام بیمهای همانطور که آقای ربیعی - وزیر رفاه اعلام کردند ،هنوز هفت میلیون بیمه نشده داریم که دلیل آن نداشتن اوراق هویتی، مراجعه نکردن افراد و آگاه نبودن آنهاست. از طرفی در حال حاضر 81 میلیون و 500 هزار دفترچه بیمه در کشور وجود دارد که این رقم به دلیل همپوشانی در زمینه بیمه شدن افراد است.
وی افزود: کسانی که استطاعت کمتری دارند و حتی با پرداخت چند ده هزار تومانی نیز دچار هزینه کمرشکن سلامت میشوند، باید رایگان خدمت دریافت کنند، اما اشکالی ندارد کسانی که میتوانند فرانشیز بیشتری پرداخت کنند، مشارکت بیشتری داشته باشند.
سخنگوی وزارت بهداشت به اولویت ششم برنامه ابلاغی از طرفی رئیس جمهور که مربوط به تولیت حوزه سلامت است نیز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صنایع دارویی ما پیشرفت زیادی داشته و 70 درصد نیاز کشور را تامین میکنند، اما برای توسعه آن باید به طرف صادرات برویم. اگر بازار منطقه را تامین کنیم قدم بسیار بزرگی برداشتهایم. علی رغم افزایش دو برابری صادرات و کاهش واردات باید به این زمینه توجه بیشتری داشته باشیم.
حریرچی در پایان صحبتهایش به دو بند برنامهریزی برای توسعه گیاهان دارویی و توجه به گردشگری سلامت اشاره و تاکید کرد: گردشگری سلامت یکی از منابعی است که میتواند برای تمام کشور از طریق حوزه سلامت درآمد ارزی ایجاد کند. البته اولویت اول ما خدمت رسانی به مردم کشور است.
انتهای پیام