به گزارش ایسنا، روز شنبه (اول مهر)، ستاد ۸۰ سالگی کتابخانه و موزه ملی ملک و موزه ملی ایران در نشستی، به تشریح برنامههای این ستاد با موضوعیت دو موزه در نیمه دوم سال پرداخت.
مسعود صالحی، رئیس این ستاد انجام کاری مشترک بین این دو موزه را یک اتفاق خوبِ بین موزهای دانست و گفت: موزهها از نظر کمکهای عمومی، جمعی و دولتی فقیر و مهجورند، که متاسفانه در این مهجوریت به دلیل وجودِ اختلاف بین خودِ موزهها، رفتارها به یک رقابت ناسالم تبدیل شده و در واقع یک رفتار کودکانه بین موزهها بوجود آورده است.
او با بیان این که برای نخستینبار دو موزه از دو جنس و از دو خاستگاه متفاوت با یکدیگر کاری مشترک انجام میدهند، عزم و ارادهی روسای دو موزه را عاملی در این موفقیت دانست.
وی ۸۰ سالگی را برای دو موزه ملی ایران و کتابخانه و موزه ملی ملک، بهانه دانست و افزود: آنها تصمیم دارند در نقطهای مشترک، کاری مشترک انجام دهند، کاری که معتقدیم یک اتفاق بزرگ است و خوشحالم در نقطهای هستیم که مجبوریم دو موزه با یکدیگر رقابت کنند و به یک حرکت مثبت و مشترک که در نفس، کارِ با ارزشی است بپردازند.
او نقطه قوت کارگروه ۸۰ سالگی موزه ملی ایران و کتابخانه و موزه ملی ملک را وحدت بین موزهها به عنوان عاملی برای قدرت آنها دانست.
«هشتاد سال مشق فرهنگی در باغ ملی»
سیدمجتبی حسینی، رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک نیز در این نشست، یکی از دغدغههای کتابخانه و موزه ملی ملک را تعداد نهادهای قدیمی دانست که هرچند در گذشته تأسیس شدهاند، اما عمر چندان طولانی ندارند.
وی اظهار کرد: اینکه بتوانیم یک نهاد با چند قرن سابقه پیدا کنیم، بسیار کمتر پیش میآید. در میان همه نهادهای معاصر، کتابخانه و موزه ملی ملک و موزه ملی ایران ۸۰ سال است برای مردم و از دو خاستگاه متفاوت یکی توسط باستانشناسان و دیگری توسط یک بازرگان تاجر شکل گرفتهاند.
او با بیان اینکه ایجاد برنامه ۸۰ سالگی یک یادآوری برای نشان دادن اهمیت این میزان فعالیت است، اظهار کرد: موزهها، پدیدههایی هستند که برای فردا طراحی میشوند. امروز میبینیم هر موزه که فردایی بهتر دارد، مخاطبان بیشتری را به خود جلب میکند.
«حسینی» با اشاره به شعار کارگروه مشترک ۸۰ سالگی موزه ملی ایران و موزه ملک با عنوان «۸۰ سال مشق فرهنگی در باغ ملی» افزود: در زمستان ۱۳۲۰ کارگروههایی برای موزهها تعریف شد و تصمیم گرفتند موزه مکانی برای تفرج مردم و اسبابی برای علم و آموزش باشد. کارکردی که از طریق آثار تاریخی و هنری میتوان آن را به دیگران منتقل کرد.
وی در ادامه انتقال آثار، معیار و سنجش بودن موزهها و توسعه و تعالی در موزهها را مواردی دانست که مخاطب با دیدن آنها و به دست آوردنشان به موزهای درقالبی طبیعی راضی نمیشود و افزود: در معرفی آثار باید موزه به زبان روز دنیا باشد و از کارکردها و نیازها و توسعه جدی موزهها برای معرفیشان استفاده شود.
او گفت: هر دو موزه قید ملی دارند. یکی به خواست و تأکید واقف آن یعنی کتابخانه و موزه ملی ملک و دیگری در حالت کلی با قید ملی یعنی موزه ملی ایران، همجوار است.
برنامههایی مشترک «هشتاد سالگی» دو موزه
رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک در ادامه به بیان برنامههای مشترک و جداگانه دو موزه ملی ایران و ملک پرداخت و گفت: ۸۰ اثر در قالب نمایشگاهی مشترک که ۴۰ اثر آن متعلق به موزه ملی ایران و ۴۰ اثر متعلق به کتابخانه و موزه ملک است در قالب نمایشگاهی سیار تا پایان سال در میدان مشق و محوطه موزه ملی ایران به نمایش درمیآید و در ادامه اگر امکان داشته باشد، خارج از جغرافیای تهران نیز این نمایشگاه را برگزار میکنیم.
او انتشار کتاب «۸۰ سالگی» با معرفی ۸۰ اثر، و کتابی از گنجینه دو موزه را از دیگر برنامههای این ستاد دانست و گفت: تورهای ویژه برای مخاطبان نیز در شش ماه پیشرو برگزار میشود.
بازدیدی برای هشتاد سالهها و هشت سالهها
«حسینی» با اشاره به برگزاری توری مختص در قالب دو گروه سالمندان ۸۰ ساله و کودکان هشت ساله نیز گفت: هر کدام از این دو گروه سنی با مراجعه به وبسایت دو موزه ملی و موزه ملی ملک و ثبت مشخصات خود، میتوانند کارت بازدید رایگان نامحدود به مدت شش ماه دریافت کنند.
وی از برگزاری همایش وقف در دهه وقف، نمایشگاه هنرهای تزیینی، نمایش ۸۰ اثر نفیس خطی که تاکنون نمایش داده نشده، ۸۰ سند ویژه و یک مسابقه عکس از بازدیدکنندگان به صورت اختصاصی توسط موزه ملی ملک نیز خبر داد.
احتمال تجمیع موزههای آستان قدس و کم شدن فضای کتابخانه و موزه ملی ملک
او همچنین در پاسخ به پرسشی درباره احتمال تجمیع همه موزههای آستان قدس پس از تغییر ریاست موزههای آستان قدس گفت: این صحبت را امروز و به تازگی میشنوم. تا جایی که میدانیم، قرار نیست تغییر وضعیتی داشته باشیم. کتابخانه ملک با ۸۰ سال قدمت همیشه مورد توجه مسئولان آستان بوده و شاید امنترین نقطه برای دستاوردهاست.
«حسینی» همچنین با بیان اینکه تولیت آستان قدس رضوی متوجه اهمیت مجموعه، به خصوص دربارهی کتابخانه و موزه ملک هستند، ادامه میدهد: در طول یک سال و نیم گذشته، کلنگ موزه ۱۳ هزار متری در جوار حرم امام رضا (ع) به زمین زده شده است.
او همچنین درباره تجمیع موزه گفت: این صحبت یک امر مدیریتی است و مدیر ارشد صلاحیت انجام این کار را بررسی میکند. با این وجود موزه ملی ملک در هر شکل که مدیریت شود باید نیت واقف را عملی کند.
انتهای پیام