«امامزاده گُرُشماق» سنتی دیرین در پیغمبریه قزوین

چهار انبیاء از اماکن زیارتی مشهور قزوین و از جلوه‌های بنام گردشگری مذهبی کشور به شمار می‌رود که همه‌ساله تعداد بسیاری از هم‌وطنان لحظات به‌یادماندنی را با حضور در این زیارتگاه معنوی به یادگار نگه می‌دارند.

به گزارش ایسنا، اول ماه‌های قمری بقعه متبرکه «چهار انبیاء» یا همان «پیغمبریه» در قزوین میزبان خیل کثیری از زائران است که به رسمی کهن به نام «امامزاده گُرُشماق» است به معنای دید و بازدید با امامزاده، در این مکان معنوی جمع شده و برای تبرّک، ماه جدید قمری را با زیارت این بقعه آغاز کرده و دست دعا به درگاه خالق خویش بلند می‌کنند. مردم قزوین معتقدند زیارت روز اول ماه قمره در این بقعه شریف ثواب بسیار دارد و حاجات دنیوی و اخروی آنها برآورده می‌شود. از این رو در این ایام، بیش از همه بقعه در احاطه بانوان قزوین قرار می‌گیرد و انواع و اقسام نذورات مردمی هم در چهارانبیاء توزیع می‌شود.

در توزیع نذورات هم رسوم خاصی میان قزوینی‌ها وجود دارد، برخی تنها برای اطعام کودکان نذر می‌کنند، برخی تنها برای اطعام بانوان و برخی هم نذرشان شامل همه مردم می‌شود، نذر، دعا و زیارت تصویر ثابت روزهای اول ماه قمری در خیابان پیغمبریه قزوین و بقعه چهار انبیاء است.

از مجموع 8000 بقعه موجود در کشور، 264 امامزاده در قزوین وجود دارد که 9 امامزاده و بقعه آن شاخص و همواره مورد توجه گردشگران بوده است. از جمله این بقاع می‌توان به بقعه چهار انبیاء اشاره کرد که از اماکن زیارتی مشهور قزوین و از جلوه‌های بنام گردشگری مذهبی استان به شمار می‌رود که در مرکز شهر قزوین، سمت غربی باغ فرهنگی چهل‌ستون و در جوار مدرسه و مسجدی از دوره صفوی قرار دارد. 

این زیارتگاه آرامگاه چهار تن از پیامبران بنی‌اسرائیل به نام‌های «سلام»، «سلوم»، «سهولی» و «القیا» با ریشه عبری - سامی که مژده میلاد مسیح را از اورشلیم به سوی شرق آورده‌اند و امامزاده صالح بن حسن مجتبی(ع) در آنجا قرار دارد.

طبق روایت‌های تاریخی این چهار پیامبر در بیش از 2100 سال پیش برای رها شدن از آزار و اذیت قوم بنی‌اسرائیل به نواحی داخلی فلات ایران و ایالت «ماد» مهاجرت کرده و به تبلیغ شریعت موسی(ع) و بشارت میلاد مسیح پرداختند. 

این آرامگاه که در قدیم به نام «حوزه النبی» در قزوین معروف بود یکی از معدود آثار تاریخی و مذهبی پیش از ظهور اسلام و حتی پیش از ظهور مسیحیت، به‌عنوان نمونه‌ای درجه‌یک از تاریخ و فرهنگ رایج در سرزمینِ ایرانِ پیش از ظهور اسلام به شمار می‌رود که در نزد پیروان ادیان آسمانی یهود، مسیحیت و اسلام بسیار مورد توجه و احترام است. 

در تشریح بنای این زیارتگاه باید گفت که بنای فعلی پیغمبریه از آثار برتر معماری ایرانی-اسلامی است که در کنار آن مسجد، مقبره و مدرسه‌ای قرار دارد که با هم مجموعه پیغمبریه را تشکیل می‌دهند. مسجد و مدرسه متعلق به دوران صفویه و بنای فعلی بقعه نیز در اواسط دوره قاجاریه توسط میرزا مسعود شیخ‌الاسلام ساخته و مرمت‌شده است. در سر در ورودی حیاط کتیبه‌ای وجود دارد که تاریخ اتمام بنا را سال ۱۳۳۲هجری قمری ذکر می‌کند.

بقعه پیغمبریه که در تاریخ ۷ آذر ۱۳۷۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده در دو طبقه ساخته‌شده که طبقه‌ی پایینی آن سرداب است و در طبقه‌ی فوقانی ضریحی فولادی نوساز با لعاب طلا و نقره مزین به آیات قرآنی و نقوش زیبا بر روی یک سنگ قبر که به‌صورت نمادین نصب‌شده و در نمای بیرونی آن گنبد فلزی آبی رنگی در بالای آن دیده می شود.

داخل روضه و ایوان ورودی بقعه توسط استاد رضا گلدوز به طرز زیبایی آیینه کاری شده و بر روی یکی از آینه‌های ایوان در قاب گچی به خط ثلث نوشته‌اند: «این مکان مقدس، مدفن چهار نفر از انبیای عظیم‌الشأن الهی به نام‌های سهولی، سلام، سلوم و اقلیا و امامزاده صالح بن الحسن المجتبی است و التماس دعا دارند».

در جلوی بقعه مهتابی قرار گرفته بر روی چهارستون و حرز و در پشت آن رواقی است که به حرم می‌پیوندد. حرم دارای چهار شاه‌نشین به‌صورت بیست ضلعی طراحی و در چهار جانب حرم چهار قوس بلند برپا شده که به کمک فیلپوش ها، طاق حرم را نگاه داشته‌اند.

در ارتفاع 3 متری دیوار روضه مبارکه و دورتادور حرم نیز کتیبه ای گچ بری شامل سوره جمعه با رنگ طلایی روی زمینه لاجوردی به خط نسخ بر دیوار نقش بسته و در پایان آن آمده است: «اَللهمَّ تَقَبَّل مِنْ بانِیِ هَذِهِ البُقْعَه الشَّریفةِ حضرةِ مُستطاب حاج میراز مسعود شیخ الاسلام. سنه 1323». همچنین کاشی‌کاری‌های آن جلوه‌ای زیبا از هنر ناب ایرانی است.

فضای دل‌نشین و مملو از آرامش و یاد خداوند در آستان متبرک چهار انبیاء و امامزاده صالح (ع) شهر قزوین چنان است که می‌توان این بقعه متبرکه را مقصدی برای گردشگری مذهبی به همگان معرفی کرد، از این رو همه‌ساله تعداد بسیاری از هم‌وطنان برای زیارت این زیارتگاه محبوب عازم قزوین شده و لحظات به‌یادماندنی را از این زیارت معنوی و بازدید از دیگر جاذبه‌های تاریخی و مذهبی شهر قزوین برای خود ذخیره می‌کنند. 

برای کسانی که شناختی از شهر قزوین نداشته اما طالب حضور در این بقعه متبرکه هستند باید گفت بعد از ورود به قزوین با پیمودن مسیر مستقیم از دروازه رشت و یا میدان مینودر به سمت ضلع جنوبی میدان آزادی(سبزه‌میدان) در غرب عمارت چهل‌ستون رفته و زیارتی ناب را مهمان وجود خویش کنند. 

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۹ شهریور ۱۳۹۶ / ۱۳:۰۵
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 96061910740
  • خبرنگار :