به گزارش ایسنا، درحالی دریاچه طبیعی بزرگترین باغ تاریخی ایران «باغ عباسآباد بهشهر» در مازندران به وسعت ۱۰ هکتار که در دوره صفویه احداث شده، رو به خشکی رفته که این مجموعهی تاریخی در سال ۲۰۱۱ و به عنوان یکی از ۹ باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
از سوی دیگر به گفته «صاحب دَهِشت»، مدیر پایگاه جهانی باغ عباسآباد، بهشهر امسال میزبان ارزیان یونسکو خواهد بود تا مسئولان میراث فرهنگی بعد از شش سال درباره انجام تعهدات ایران در باغ به آنها توضیح دهند، اما بیان یک نکتهی دیگر از سوی این مدیر حائز اهمیت است؛ او پیش از این به رسانهها اعلام کرده، «هر سال در این فصل آب سد از سوی آب منطقهای شهر به کشاورزی زمینهای پایین دست سازههای ۴۰۰ ساله پادشاهان صفوی داده میشود.»
تا اینکه با اعلام خشک شدن دریاچه و از بین رفتن منظر فرهنگی این باغِ ثبت شده در فهرست میراث جهانی، شرکت آب منطقهای استان مازندران به عنوان متولی آب دریاچه عباسآباد اقدام به آبگیری دریاچه کرده است.
مدیر پایگاه جهانی باغ تاریخی عباس آباد بهشهر با اعلام این خبر گفت: با توجه به کاهش بارندگی در شش ماه نخست سال و همچنین جلوگیری از ورود آب از دو چشمه بالادست دریاچه از سوی شرکت آب منطقهای برای مصارف کشاورزی، آب دریاچه باغ جهانی عباسآباد بطور کامل خشک شده بود که با آبگیری دوباره، شاهد تجمع آب دریاچه هستیم.
وی با بیان اینکه از اهداف ما حفظ منظر دریاچه و باغ جهانی عباسآباد، به عنوان یکی از شاخصهای ارزشمند در ثبت جهانی باغ عباسآباد در یونسکو و منظر آب و دریاچه است، میگوید: امسال به دلیل کاهش بارندگی و خشکسالی سال سختی را دریاچههای استان مازندران پشت سر گذاشتند، به طوری که نه تنها آب دریاچه باغ جهانی عباسآباد خشک شد که سه دریاچه دیگر نیز دچار خشکسالی شدند.
او اما به مرمت سازه میانی دریاچه باغ جهانی عباسآباد اشاره میکند و میافزاید: زمانی که دریاچه خشک شد با مذاکراتی که با مسئولان آب و منطقهای استان مازندران به عنوان متولی آب دریاچه داشتیم، با توجه به طولانی شدن آب دریاچه اقدام مرمتی و حفاظتی سازه میانی دریاچه عباسآباد را آغاز کردیم که در اواسط فعالیتهای مرمتی شرکت آب و منطقه ای شروع به آبگیری دریاچه کرد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر با آبگیری دریاچه، سطح آب به یک متر افزایش پیدا کرده است.
به گزارش ایسنا، یک نکتهی جالب که بعد از خشک شدن دریاچه از سوی مسئولان مختلف میراث فرهنگی در سطح استانی مطرح میشود فرصت شمردن این خشکی دریاچه عباس آباد را با هدف مرمت سازه صفوی داخل آب میدانند. بنایی که البته ملات آهکی آن با آب دم خوراست و هرچقدر بیشتر آب بخورد مقاومتر میشود.
در این شرایط و اگر چنین فرصتی برای این بنای تاریخی فراهم شده، در آخرین صحبتهای مسئولان هنوز حرفی از دو نکته یکی میزان تخصیص اعتبار و زمان تخصیص آن و از سوی دیگر احتمال وارد شدن آسیب به این بنای تاریخی که با مصالح آن با آب دمخور هستند، مطرح نشده است.
طبق آنچه که اعلام میشود بدشانسی این باغ جهانی به همین جا ختم نمیشود، عبور و مرور خودروها از روی تاج سد صفوی عباس آباد هم وضعیت این سد ۴۰۰ ساله را با ابهام مواجه کرده، اقدامی که به مرور میتواند باعث وارد شدن ترک به سد میشود.
انتهای پیام