به گزارش ایسنا، در ادامه این گزارش آمده است: از زمانی که دولت اقلیم کردستان اعلام کرده است که قصد دارد برای استقلال خود یک رفراندوم را در ماه سپتامبر برگزار کند، نه تنها آمریکا، بلکه ایران و ترکیه نیز اعتراض خود را اعلام کردهاند.
موضوع مشترک تهران و آنکارا در مورد کردستان نخستین باری است که دو کشور یک رویکرد مشابه را در مورد یک موضوع سیاسی منطقهای اتخاذ کردهاند. درواقع ترکیه و ایران اهداف متفاوتی را در مخالفت با همه پرسی کردستان دنبال میکنند که برخی از این اهداف با یکدیگر در تضاد نیز هستند.
این گزارش میافزاید: در درجه نخست ترکیه معتقد است که این همه پرسی باعث تضعیف اتحاد عراق میشود و به اختلافات فرقهای در مقیاس بزرگتر دامن میزند چرا که شیعهها، ترکمنها و دیگر اقلیتهای غیر کرد در عراق از این امر خشنود نخواهند شد.
همچنین تعیین مرزها که در نتیجه همه پرسی انجام خواهد شد، شفاف نخواهد بود، چرا که دولت اربیل به دنبال اضافه کردن مناطق مورد مباحثه از قبیل کرکوک به اراضی خود خواهد بود.
ترکیه همچنین معتقد است که به دلیل آنکه مقر اصلی گروه (تروریستی) PKK در کردستان است، پس از استقلال کردستان این کشور به پایگاه اصلی گروه تروریستی تبدیل میشود و این سازمان میتواند به جدایی طلبان در مناطق دیگر کمک کند.
این روزنامه ترک در ادامه مینویسد: از طرفی ایران نگران آن است که یک کردستان مستقل با توجه به اینکه حزب آزادی کردستان (پژاک) فعالیتهای خود را در ایران افزایش دهد، بر روی شهروندان ایرانی کرد نیز تاثیرگذار باشد.
این گروه (پژاک) همچنین از شمال عراق به عنوان پایگاه تمرینات نظامی خود استفاده میکند. طی روزهای اخیر درگیریهای متعددی در مرز دو کشور رخ داده است.
دلیلی صباح تاکید میکند با توجه به عدم تایید مستقیم حزب دموکرات کردستان (PYD) که حامی آن آمریکا است و حزب پژاک با یکدیگر در ارتباط هستند.
به نظر میرسد با توجه به اینکه آمریکا اعلام کرده که علاقهای به حضور در کردستان ندارد، حزب دموکرات کردستان از تنها ماندن نگران است و حتی با وجود اینکه برخی نیروهای وابسته به ایران با این حزب در حلب همکاری کردند، به نظر میرسد حزب دموکرات به دنبال تقویت موضع ضد ایرانی خود است.
اما یک دلیل دیگر آن است که ایران بر روی نیروهای نظامی خود سرمایه گذاری کرده و مبارزات با داعش در موصل و دیگر مکانها را برنامه ریزی کرده است، برخلاف منافع ترکیه، ایران خود را محافظ بغداد میداند. تجزیه بخشی از عراق باعث مشکلات جدید میشود و منافع ایران را با خطر روبرو میکند.
از زمانی که جنگ داخلی سوریه در سال 2011 آغاز شد، تهران و آنکارا در مورد مسائل مختلفی اختلاف داشتهاند و اتخاذ موضوع مشترک از سوی دو طرف علیه همه پرسی کردستان یک اقدام کم سابقه سیاسی است. با وجود اهداف و انگیزههای متفاوتی که هر یک از این دو کشور دارند، در واقع با توجه به اینکه حزب دموکرات کردستان (PYD)، مواضع ضد ایرانی اتخاذ کرده و به عنوان یک گروه وابسته به آمریکا برای روسیه تهدید محسوب میشود، ممکن است ایران موضع خود را در قبال این گروه تغییر دهد.
انتهای پیام