مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان:

هنوز حرکت جدی برای مقابله با کم‌آبی در کشور دیده نمی‌شود

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان گفت: میزان آب‌های تجدیدشونده کشور 36 صدم درصد دنیاست.

به گزارش ایسنا، مهندس رضا میرزایی در سمینار تخصصی چالش‌ها و موانع و راهکار جلب نهادهای مردمی در حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی، اظهار کرد: کشور ما امروزه با مشکلات زیست محیطی زیادی ازجمله تغییر اقلیم، خشکسالی‌های متوالی، ریزگرد، آلودگی هوای کلان‌شهرها، در معرض تهدید بودن گونه‌های گیاهی و جانوری و ده‌ها معضل دیگر روبرو است.

وی با بیان این‌که بیشترین چالش‌های در کشور مربوط به نیم‌قرن اخیر بوده است، گفت: در بین تمامی مشکلات بزرگترین آنها بحران کم آبی بوده که ریشه اصلی چالش‎ها و مشکلات کشور است.

میرزایی گفت: اگر بخواهیم عوامل اصلی بحران آب را در کشور بررسی کنیم به دو دسته طبیعی و انسانی تقسیم می‌شوند که عامل انسانی به علت سوء مدیریت است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان خاطرنشان کرد: بیشترین سطح کشور بین کمربند خشکی ۳۰ تا ۴۵ درجه قرار دارد و به صورت طبیعی، ذاتی و هیدرولیکی جزء مناطق خشک، نیمه خشک و فراخشک است.

وی با بیان این‌که کمبود آب در کشور همواره به عنوان یک ویژگی ذاتی مطرح بوده است، ادامه داد: اگر به متون تاریخی و کتیبه‌ها مراجعه کنیم دیده می‌شود که به بحران خشکسالی پرداخته شده و موضوعی ناشناخته نیست.

میرزایی با اشاره به متوسط بارندگی در کشور طی سال 96-95 گفت: این آمار حدود 223 میلی‌متر بوده که یک سوم میانگین بارندگی دنیاست و پیش‌بینی می‌شود به ۱۸۰ میلی‌متر نیز برسد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان توان تبخیر کشور را سه برابر دنیا اعلام کرد و افزود: هم‌چنین توزیع مکانی بارش‌ها بسیار نامناسب بوده و ۲۸ درصد مساحت کشور کمتر از ۱۰۰ میلی‌متر بارش دارد.

وی با بیان این‌که ایران یک درصد جمعیت دنیا را داراست، گفت: هم‌چنین میزان آب‌های تجدیدشونده کشور 36 صدم درصد دنیاست و مهم‌ترین عامل تأثیرگذار عوامل انسانی از جمله سوء مدیریت است.

میرزایی با بیان این‌که بحران آب مشکلی است که دست پرورده خود ماست، اظهار کرد: بخش عمده آن به علت افزایش جمعیت و نحوه استقرار آنها، ناکارآمدی کشاورزی، راندمان آبیاری پایین و... است و مصرف آب با استانداردها فاصله دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان خاطرنشان کرد: در دنیا از کل آب تولیدی ۷۰ درصد صرف کشاورزی، ۲۲ درصد صنعت و حدود ۸ درصد شرب است اما در ایران بیش از ۹۲ درصد صرف کشاورزی با راندمان آبیاری زیر ۳۵ درصد می‌شود.

وی یادآور شد: بر اساس شاخص جهانی هر کشور که ۴۰ درصد منابع خود را مصرف کند وارد بحران شده که در ایران این آمار به ۷۶ درصد رسیده است.

میرزایی با بیان این‌که سال 1347 تعداد دشت‌های ممنوعه کشور ۱۵ مورد بوده که در سال ۹۳ به ۳۱۵ درصد رسیده است، افزود: هم اکنون بیش از ۵۰ درصد دشت‌های کشور ممنوعه شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان گفت: تا قبل از سال ۸۵ تعداد چاه‌های غیرمجاز کشور ۱۰۳ هزار حلقه بودند که سال ۹۶ به ۳۲۰ هزار حلقه رسیدند. هم اکنون تعداد چاه‌های غیرمجاز و مجاز با هم برابر هستند.

وی با بیان این‌که حجم رواناب از ۱۲۵ میلیارد مترمکعب به ۴۵ میلیارد رسیده است، ادامه داد: طبق آمار این مقدار به حدود یک سوم میزان گذشته رسیده است.

میرزایی اظهار کرد: هنوز حرکت جدی برای مقابله با کم‌آبی در کشور دیده نمی‌شود و بحران آب جدی شده است و نمی‌توانیم چشم‌اندازی برای آن متصور شویم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان با بیان این‌که ساختار فعلی وزارت نیرو پاسخگوی این وضعیت نیست، گفت: وزارت نیاز به تغییر دارد و دانشگاه‌ها نیز باید رشته‌هایی متناسب با وضعیت فعلی تدریس کنند. هم‌چنین در مدارس باید کتبی تحت عنوان منابع و مصارف تدوین شود.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۲ مرداد ۱۳۹۶ / ۱۶:۰۵
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 96052213631
  • خبرنگار :