داریوش مختاری در گفتوگو با ایسنا، با بیان این که اگر به دنبال ایجاد تحول در بخش آب هستیم باید در ابتدا یک دستورالعمل در این حوزه شکل گیرد، اظهار کرد: از هم اکنون نمیتوان اطمینان داشت که بیطرف میتواند برای وزارت نیرو یک گزینه مناسب باشد، چرا که لازم است تمام موازین لازم برای تعیین حیاتی ترین وزارتخانه کشور در نظر گرفته شود.
وی یکی از مهم ترین مشکلات فعلی وزارت نیرو را دیوان سالاری اداری دانست و افزود: برای بهبود وضعیت این وزارتخانه لازم است که در ابتدا به سمت کوچکتر شدن دستگاههای زیرمجموعه وزارت نیرو برویم. باید دید که برنامه وزیر پیشنهادی دولت برای این مساله چیست.
این کارشناس حوزه آب ادامه داد: اگر بیطرف بتواند دیوان سالاری را در بخش آب کوچک کند قطعا کار بزرگی صورت داده است، چرا که وزارت نیرو به دلیل هزینههای بسیار و بودجه کم نمیتواند پاسخگوی تمام نیازها باشد، لذا لازم است بدنه خود وزارت نیرو کوچکتر شود.
مختاری یکی دیگر از مشکلات فعلی وزارت نیرو را قانون توزیع عادلانه آب دانست و اظهار کرد: اگر وزیر پیشنهادی بتواند این قانون را اصلاح کند و حتی اختیارات وزارت نیرو را در این بخش کاهش دهد، قطعا میتوان شرایط مساعدی را برای این وزارتخانه پیش بینی کرد.
وی ادامه داد: علاوه بر این باید دید که بیطرف چه برنامه و راهکاری برای قوانین فعلی بخش آب کشور در نظر گرفته است، چرا که قطعا برخی از قوانین موجود بی فایده و دردسر ساز هستند. به طور مثال یکی از مواردی که باید به آن توجه ویژهای شود، اختیارات چاهداران است.
این کارشناس حوزه آب با اشاره به سابقه بیطرف در وزارت نیرو، اظهار کرد: در آن زمان فکر فنی و مهندسی وجود داشت، به طوری که سدهای بسیاری بدون تدبیر ساخته شدند؛ لذا اگر در حال حاضر چنین رویکردی وجود داشته باشد قطعا آب کشور نابود خواهد شد، بنابراین باید یک پایش اساسی روی ۵۰۰ سد ساخته شده توسط وزارت نیرو صورت گیرد.
وی با بیان این که کاهش مصرف آب شهری و روستایی موجب کاهش درآمدهای شرکتهای آب و فاضلاب میشود، تاکید کرد: شرکتها به معنای واقعی و با یک برنامه زمانبندی نمیخواهند یا نمیتوانند مصرف اب را کاهش دهند و با توجه به این که برای این مساله الزام قانونی نیز وجود ندارد. وزیر نیرو در این مورد نیز باید قول مساعد دهد و در شرایط بحرانی موجود مصرف سرانه آب را در مدت چهار سال حضور تا ۵۰ درصد کاهش دهد.
مختاری بیان کرد: با توجه به این که ایران یک کشور خشک و نیمه خشک است باید میزان مصرف آب در آن متناسب با شرایط اقلیمی باشد، بنابراین اگر وزیر پیشنهادی بتواند با راهکارهایی همچون تعرفه آب، آموزش و جلوگیری از هدر رفت در یک برنامه پنج ساله میزان مصرف آب را به ۵۰ لیتر در روز و ۵۰ لیتر در شب کاهش دهد قطعا گام بزرگی برداشته شده است.
وی همچنین با بیان این که در ابتدا باید سوالهای اساسی از این قبیل پیش روی وزیر پیشنهادی قرار گیرد، اظهار کرد: تفکر غالب در زمان وزارت بیطرف در بحث مدیریت آب کشور فنی و مهندسی بوده که باید در شرایط فعلی این نوع تفکر تغییر کند و به بخشهای اجتماعی، زیست محیطی و جامعه شناسی توجه بیشتری شود.
این کارشناس حوزه آب بیان کرد: با توجه به این که باید کار اساسی در بخش آب صورت گیرد در ابتدا لازم است که تفکر در این بخش تغییر یابد، چرا که اگر این اتفاق نیفتد بخش آب به زودی نابود خواهد شد.
انتهای پیام