به گزارش ایسنا، هاشم محمد کرمی استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه کلار گرمیان اقلیم کردستان عصر روز سهشنبه در نشست زمینهها و پیامدهای رفراندوم استقلال کردستان که در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد با بیان اینکه بعد ایدئولوژیک در اقلیم کردستان حداقلی است گفت: در اقلیم کردستان آزادی رسانه بیش از اندازه بوده و چیزی به نام امنیت ملی وجود ندارد. نتیجه این آزادی بیان این است که تندروی در موضوعات وجود ندارد. در همین راستا هم تصمیمگیری عقلایی در اقلیم کردستان کند در عین حال به دور از تندروی است.
وی ادامه داد: موافقان رفراندوم معتقد هستند که باید اختلافات با همسایه خود پایان داده و خود برای آیندهشان تصمیم بگیرند. مخالفان هم میگویند که حزب حاکم در مسائل اقتصادی و مدیریتی خوب عمل نکرده است. اقلیم کردستان به آبهای آزاد دسترسی نداشته و اگر رای به استقلال بدهند باید احتمال بدهد که با حصر همه جانبه همسایگانش مواجه شد. هر چند در زمان صدام و دوره نفت در برابر کالا دو سال حصر را تجربه کردهاند. در هر صورت ترس از عقبگرد وجود دارد.
این استاد علوم سیاسی خاطرنشان کرد: طبق ماده 140 باید عراق بر سر مناطق مورد مناقشه رفراندوم برگزار میکرد ولی با دخالت برخی کشور از جمله ترکیه این اقدام انجام نشد.
وی گفت: بحث فروش نفت و گاز هم مطالبه دیگر کردها در اقلیم کردستان و کسب مشروعیت بینالمللی از دیگر خواستههای آنها است.
این استاد روابط بینالملل در اقلیم کردستان افزود: منظور از رفراندوم تغییر در نظام موجود است که نیاز به تصمیم عقلایی دارد که متاسفانه در خاورمیانه وجود نداشته و همین امر عامل بیثباتی است. پس رفراندوم یا با درصد بالایی مثلا ۷۵ درصد تمام میشود و در صورتی که رای بالاتر داشته باشند قدرت چانهزنی اربیل در مقابل بغداد افزایش خواهد یافت در غیر این صورت بحث فروش نفت و مناطق مورد مناقشه از سوی بغداد مطرح خواهد شد.
انتهای پیام