مجری طرح رصدخانه ملی اعلام کرد؛

آغاز ساخت تلسکوپ رصدخانه ملی در سال جاری/تلاش برای رسیدن به 200 شب رصدی

مجری طرح رصدخانه ملی از پایان طراحی تفصیلی این طرح خبر داد و گفت: این طرح به زودی وارد فاز ساخت خواهد شد.

به گزارش ایسنا دکتر حبیب قرار خسروشاهی امروز در نشست ارائه گزارش پیشرفت رصدخانه ملی با اشاره به مراحل اجرای این طرح کلان رصدخانه ملی خاطرنشان کرد: طرح رصدخانه ملی تنها طرح ملی است که تصویب زیرساخت‌های حقوقی خود را پشت سرگذاشته است.

وی ادامه داد:‌ در سال 91 طراحی مفهومی این طرح مورد بازبینی قرار گرفت و تا سال 96 طراحی تفصیلی آن پایان می‌یابد.

مجری طرح رصدخانه ملی، این طرح را شامل بخش‌های مختلف دانست و یادآور شد: تلسکوپ یکی از بخش‌های این طرح ملی است که با قطر آینه 3.4 متری طراحی تفصیلی شده است؛ چرا که برای بهره‌برداری از یک سایت مدرن نیاز به تلسکوپ مدرن داریم، در غیر این صورت امکان تفکیک اجزای تصاویر تهیه شده کاهش می‌یابد.

خسروشاهی با تاکید بر این که مبنای اولیه ساخت یک تلسکوب بخش اپتیکی است، اظهار کرد: علاوه بر آن آینه اصلی این تلسکوپ طراحی و به کشور وارد شده است و آینه ثانویه بعد از دو سال مطالعات در حال ساخت است.

به گفته وی، بخش آینه این تلسکوپ در یکی از شرکت‌های کشور آلمان ساخته شده است و صیقل آن را موسسه‌ای بر عهده داشت که آینه تلسکوپ فضایی هرشل را صیقل داده است. همین موسسه صیقل آینه ثانویه تلسکوپ را نیز بر عهده دارد.

این محقق حوزه نجوم با تاکید بر اینکه این آینه در طیف نور مرئی محدودیتی از نظر طول موج ندارد، توضیح داد: آینه اصلی این تلسکوپ به گونه‌ای طراحی شده است که از طول موجی فرابنفش یعنی از جایی که جو به ما اجازه رصد می‌دهد تا ناحیه فروسرخ نزدیک را پوشش می‌دهد.

خسروشاهی ارتفاع این تلسکوپ را 11 متر ذکر کرد که بر  روی دو محور سمتی و ارتفاعی حرکت خواهد کرد و گفت: درطی 18 ماه علاوه بر طراحی، روش ساخت تلسکوپ را نیز مشخص کرده‌ایم.

وی تولید نرم‌افزارهای مربوط به کنترل تلسکوپ را از دیگر اقدامات انجام شده نام برد و گفت: دقت سطح آینه دو نانومتر است؛ ضمن اینکه برای نصب این آینه بر روی تلسکوپ به منظور حفظ دقت آن باید به دانش‌های مورد نیاز مسلط باشیم.

خسروشاهی محفظه تلسکوپ را از دیگر بخش‌های رصدخانه ملی نام برد و افزود: این محفظه 16 متر قطر و 20 متر ارتفاع دارد و قرار است آینه در ارتفاع 13 متری در داخل آن قرار گیرد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی از ارائه اطلاعاتی در مورد دید آسمان و وضعیت رصدی از طریق این پژوهشگاه خبر داد و گفت: بخش آشکارسازها نیز از دیگر بخش‌های این رصدخانه است که فناوری ساخت آن در کشور هنوز وجود ندارد، ولی امکان ساخت طیف‌سنج‌های تک جسمی و چند جسمی در داخل کشور را داریم.

خسروشاهی با اشاره به اقدامات انجام شده در خصوص سایر فعالیتهای اجرایی طرح ملی رصدخانه ملی، اظهار کرد:‌ علاوه بر آموزش متخصصان در این حوزه، با همکاری رصدخانه آیزاک نیوتن برای 20 نفر از دانشجویان پسادکترا و دانشجویان دکترا دوره‌های آموزشی برگزار شده، ضمن آنکه پنج نفر در زمینه اپراتوری مورد آموزش قرار گرفتند.

وی مشارکت کلیدی در به‌روزرسانی ابزارهای رصدی رصدخانه ایزاک نیوتن به ارزش 3 میلیون یورو را از دیگر اقداماتی که در جریان همکاری با این رصدخانه برای آموزش همکاران طرح اتفاق افتاد، برشمرد و ادامه داد: سفارش آینه ثانویه و نظارت بر ساخت، شناسایی نقاط بحرانی و اصلاح ساختار مدیریتی، علمی و فنی طرح و نزدیک کردن آن به نظام استاندارد مورد نظر داوران و مشاوران بین‌المللی از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه است.

خسروشاهی به وضعیت توسعه علم نجوم در کشور اشاره کرد و گفت:‌ بر اساس آمارهای اعلام شده از هر چهار میلیون منجم  عضو اتحادیه بین‌المللی نجوم یک نفر ایرانی است، ضمن آنکه از سال 2008 تا 2015 ایران بیشترین منجمان را به اتحادیه بین‌المللی نجوم معرفی کرده است.

مجری طرح رصدخانه ملی تاکید کرد:‌ بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده ماموریت خود را پایان این طرح در سه سال آینده تعریف کرده‌ایم؛ از این رو پیشنهاد می‌شود محققان این حوزه دانش خود را توسعه دهند؛ چرا که در صورت راه‌اندازی این رصدخانه برای انجام 200 شب رصدی علاوه بر متخصصینی که آموزش داده‌ایم، نیازمند منجمان ورزیده دیگری نیز هستیم.

به گفته وی، در میان کشورهای همسایه کشورهایی چون ترکیه و هند وارد این حوزه شده‌اند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۶ تیر ۱۳۹۶ / ۱۳:۲۵
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 96042615020
  • خبرنگار : 30057