به گزارش ایسنا،علی تیموری با بیان اینکه مناطق شکار ممنوع، یکی از راهکارهای مدیریت جمعیت حیات وحش و احیای گونههای جانوری در زیستگاههای طبیعی به شمار میآیند، گفت: ایجاد مناطق شکار ممنوع، ابزاری برای کمک به احیای جمعیت گونههای حیات وحش در یک محدوده زیستگاهی طبیعی است.
تیموری ادامه داد: مناطق و زیستگاههای طبیعی بسیاری هستند که در گذشته گونههای حیات وحش بویژه گونههای قابل شکار و صید در آنها از جمعیت مطلوبی برخوردار بودند لیکن به دلیل اقداماتی همچون بهرهبرداری بیرویه، شکار غیرقانونی، اجرای برنامههای توسعهای، جمعیت حیات وحش در آنها رو به افول گذارده است.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست افزود: این مناطق که خارج از محدوده مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارند. اگرچه از حیث زیستگاهی و شرایط طبیعی هنوز ظرفیت حضور جمعیتهای قابل توجه حیات وحش را دارند لیکن به منظور بازسازی و احیای جمعیتهای گونهها و رسیدن به حد مطلوب جمعیتی گونهها نیاز به حمایت و اعمال برنامه های حفاظتی دارند.
وی در ادامه گفت: از این رو ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها با شناسایی مناطق مستعد و دارای قابلیت احیای جمعیت گونههای حیات وحش، محدودههای دقیق آنها را تعیین و به اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید معرفی میکنند.
تیموری ادامه داد: کمیته فنی اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید متشکل از نمایندگان دفاتر تخصصی حوزه معاونت طبیعی و تنوع زیستی و ادارات کل استانی، ضمن بررسی پروپوزالهای ارسالی از استان که شامل اطلاعات عمومی منطقه، جمعیتهای گونههای قابل شکار و صید (بر اساس سرشماریها)، امکانات و برنامههای حفاظتی، نیروی انسانی اجرایی، تعارضات و ضرورتها، نحوه تعامل جوامع محلی در امر حفاظت است در خصوص اعلام ممنوعیت شکار در محدوده معرفی شده و مدت زمان آن (دوره سه ساله یا پنج ساله) تصمیمگیری میکنند.
افزایش و بازسازی جمعیت گونههای جانوری، فلسفه شکلگیری مناطق شکار ممنوع
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهارکرد: در صورت تایید فنی و پس از تایید نهایی معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی و ریاست سازمان حفاظت محیط زیست محدوده مورد نظر همراه با اطلاعات رقومی محدوده تصویب شده در روزنامه رسمی کشور آگهی میشود و به این ترتیب در طول دوره تعیین شده، هرگونه شکار در منطقه معرفی شده ممنوع میشود تا به این ترتیب جمعیت گونههای جانوری قابل شکار و صید در منطقه افزایش یابد و بازسازی شود.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در صورت لزوم و پس از طی مراحل کارشناسی، دورههای ممنوعیت شکار در مناطق معرفی شده برای یک یا چنددوره تمدید میشود تا بازسازی جمعیت گونهها به نحو مطلوبتری امکان پذیر شود.
وی تاکید کرد: پس از رشد جمعیت حیات وحش در مناطق شکار ممنوع و احیای جمعیتهای رو به کاهش، این مناطق قابلیت آن را خواهند داشت تا با طی مراحل حقوقی و اجرایی مربوطه به یکی از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان ارتقا یابند و از سطح حفاظتی و مدیریتی بالاتری برخوردار شوند.
تیموری ادامه داد: در صورتی که چنین هدفی مد نظر نباشد یا شرایط موجود از جمله اقدامات توسعهای، وجود و گستردگی سکونتگاههای انسانی در منطقه، عدم توافق سایر دستگاههای ذیربط و تعارضات، امکان ارتقای سطح منطقه را فراهم نکند، بهرهبرداری پایدار و برنامه ریزی شده به منظور حفظ ظرفیت برد منطقه و کنترل جمعیت گونهها در حد ظرفیت مطلوب در دستور کار قرار میگیرد.
وی در ادامه گفت: اخیرا و با توجه به زمینهسازی حقوقی در سازمان حفاظت محیط زیست برای ایجاد قرقهای اختصاصی در قالب دستورالعمل، نحوه معرفی یا تمدید مناطق شکارممنوع به استانها ابلاغ شده است. مناطق شکار ممنوعی که در دستورکار این سازمان برای ارتقای سطح قرار ندارند میتوانند به عنوان قرقهای اختصاصی مطرح شوند تا حفاظت آنها به عهده جوامع بومی و محلی و اشخاص حقیقی و حقوقی علاقهمند به حیات وحش قرار گیرد.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست افزود: به این ترتیب هم اهداف این سازمان در خصوص توسعه اقدامات حفاظتی در پهنه گستردهتری در سطح کشور محقق می شود و هم از ظرفیتهای بخش خصوصی و جوامع محلی برای مشارکت در حفاظت از حیات وحش و بهره برداری پایدار از آن استفاده مطلوب میشود.
اعلام نوار ۷ کیلومتری حاشیه مرزهای کشور به عنوان مناطق تیراندازی و شکار ممنوع
تیموری با یادآوری این موضوع که در حال حاضر ۱۸۰ منطقه شکار ممنوع در سراسر کشور وجود دارد، اظهار کرد: بر اساس ضوابط ابلاغی به استانهای مرزی، نوار ۷ کیلومتری در حاشیه سراسر مرزهای کشور به عنوان مناطق تیراندازی و شکار ممنوع اعلام شده است.
وی با بیان اینکه در یک سال گذشته و پس از انتقال وظایف مربوط به مناطق شکار ممنوع به اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید و تشکیل کمیته فنی شکار ممنوع، تاکنون ۹ جلسه این کمیته با هدف بررسی پروپوزالهای ارسالی از استانها تشکیل شده است، گفت: در این جلسات جمعاً ۶۱ پرونده مطرح شد و مرد بررسی قرار گرفت که از میان آنها با ایجاد مجموعاً شش منطقه شکار ممنوع جدید در استانهای ایلام، اصفهان، اردبیل، خوزستان، کردستان و لرستان موافقت شده است.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست افزود: از میان ۶۱ پرونده مورد بررسی با تمدید دوره ممنوعیت شکار ۳۳ منطقه در استانهای آذربایجان غربی، اصفهان، گلستان، کرمانشاه، زنجان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان، همدان، مرکزی، قزوین، بوشهر، خراسان جنوبی و تهران نیز موافقت شد.
تیموری ادامه داد: ۱۳پرونده با توجه به نقص مدارک و ضرورت ارائه اطلاعات بیشتر، به استانهای مربوطه عودت داده شد تا پس از تکمیل اطلاعات جهت بررسی مجدد به کمیته ارائه شوند.
به گفته وی تمدید ممنوعیت هفت منطقه در استانهای کردستان، خراسان جنوبی، کرمانشاه و مرکزی با توجه به موجود نبودن شرایط لازم برای ارتقای سطح حفاظتی یا عدم هدفگذاری برای این منظور مورد موافقت قرار نگرفت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست در پایان اظهار کرد: با دو درخواست نیز به دلیل عدم هدفگذاری اصولی، نبود امکانات و شرایط حفاظتی و عدم برخورداری جمعیت اولیه حیات وحش، موافقت نشد.