عبدالعلی تاجی در گفتوگو با ایسنا، طرح تفکیک وزارتخانهها که اخیرا مطرح شده است را مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد که در قوانین بالادستی همواره موضوع چابکسازی دولت مورد توجه است، سادهترین معنی چابکسازی همان کوچک شدن دولت است پس اگر قرار باشد وزارتخانهها را تفکیک کنیم بار دیگر توسعه دولت در پیش گرفته خواهد شد.
وی با اشاره به قوانین مربوط به اصلاح نظام اداری گفت: در قانون برنامه پنجم توسعه کاهش وزارتخانهها از حدود ۲۱ به ۱۷ مورد تصویب شده بود که بعدها با مقاومتی که دولت از خود نشان داد مجلس این ماده را اصلاح کرد ولی با این حال ادغامهایی در راستای کاهش دستگاهها و سازمانهای موازی شکل گرفت.
تاجی ادامه داد: سیاستهای کلی نظام اداری و همچنین سیاستهای اقتصاد مقاومتی و البته برنامه ششم توسعه بر چابکسازی دولت تاکید دارد. از این رو باید در مسیر کاهش تعداد دستگاهها و وزارتخانهها حرکت کرد.
معاون سابق حقوقی سازمان اداری و استخدامی در ادامه توضیح داد: اکنون مطرح میکنند که شرایط موجود برخی وزارتخانههایی که برای تفکیک آن تصمیمگیری شده نمیتواند پاسخگوی نیازهای جامعه باشد. چرا که مسئولیتهای تعریف شده در آن ممکن است چندان با یکدیگر انطباق نداشته باشد با این حال دلایل میتواند پذیرفتنی باشد اما راهکار جداسازی نیست بلکه باید در مسیر اصلاح ساختار و مسئولیتها حرکت کرده، مرزها مشخص و وظایف جدید تعریف شود.
وی با اشاره به هزینه و بار مالی بسیاری که میتواند در نتیجه تفکیک وزارتخانهها ایجاد شود، افزود: باید توجه داشت که در حال حاضر هزینههای جاری عمدتا و بالغ بر ۹۰ درصد آن را هزینه حقوق و دستمزد کارکنان دولت تشکیل میدهد به طوری که حجم هزینههای جاری از سال ۱۳۹۲ تا به امروز از حدود ۹۲۰۰۰ میلیارد به بالغ بر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. منابع هنگفتی که میتواند در مسیر دیگری به ویژه پروژههای عمرانی هزینه شود.
تاجی ادامه داد: تا چه زمانی قرار است منابع درآمدی دولت در هزینههای جاری و پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان هزینه شود آن هم در شرایطی که درآمدهای آن عمدتا از منابع پایانپذیر یعنی نفت تامین میشود.
معاون حقوقی سابق سازمان امور اداری و استخدامی (معاونت سابق توسعه منابع انسانی رییسجمهوری) یادآور شد: در شرایط موجود راهکار ناکارآمدیهای موجود در نظام اداری و اشکالهایی که در ساختار سازمانها و وزارتخانهها وجود دارد را باید در مسیری دیگر جستوجو کرد. میتوان به صراحت گفت اگر فکر میکنند با تفکیک وزارتخانهها مشکلی حل شود این به هیچ عنوان عملیاتی نخواهد شد.
وی یادآور شد: دولت میتواند توجه بیشتری به قوانین داشته و با اجرای سیاستهای اصل ۴۴ بسیاری از امور موجود دولت را واگذار کرده و از حجم مسئولیتهای خود بکاهد.
انتهای پیام
معاون سابق سازمان امور اداری و استخدامی:
تصور رفع ناکارآمدیها با تفکیک وزارتخانهها غلط است
معاون سابق سازمان امور اداری و استخدامی معتقد است که اگرچه دلایل مطرحکنندگان پیشنهاد تفکیک وزارتخانهها میتواند قابل قبول باشد، اما راهکار حل مشکلات موجود توسعه و بزرگ کردن دولت نیست و به صراحت میتوان گفت که جداسازی با هدف رفع مشکلات هیچ نتیجهای جز ایجاد هزینه ندارد.