سفری رویایی به سرزمین پرندگان در گیلان

در خواب بودم انگار... در کنار دریاچه، روی علف‌هایی که تا زانوانم را پوشانده بودند،قدم می‌زدم و صدای سرمست‌کننده پرندگان، موسیقی گوشنوازی را در فضا گسترانده بود. در خواب بودم انگار...آبی رنگ دریاچه، آبی رنگ زمینی نبود انگار آسمانی بود، رنگ آبی سحرکننده‌ای که چشم‌ها را نوازش می‌داد.

اینجا چقدر آشنا است گویا پیش از این اینجا را در قاب تلویزیون یا پرده سینما دیده بودم. در خواب بودم انگار...زمین اینجا آشنا است، خانه است، بوی غربت نمی‌دهد، بویی شبیه عطر عاشقی... عطر دریاچه با شمشادها که در هم می‌آمیزد دیوانه‌ات می‌کند، جنون بی‌خبری می‌گیری، ی‌خبری از روزمرگی، بدهی‌های پرداخت نشده، دغدغه‌ها و جریان زندگی...این کُنج دلنشین در اعماق شهرستان رشت و روستای سقالکسار است، اقلیمی که سبز می‌درخشد و آرامش در اکسیژن هوایش وجود دارد. تفرج یک روزه در این روستا، برایم،چیزی شبیه خواب بود. در خواب بودم انگار...


سقالکسار به معنای ساقی پرندگان است


محمد تقی‌زاده، دهیار روستای سقالکسار در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه روستای سقالکسار یکی از روستاهای زیبای استان گیلان است که در جنوب شهرستان رشت قرار گرفته است، اظهار کرد: فاصله این روستا تا مرکز شهرستان رشت ۱۵کیلومتر است.


وی با بیان اینکه وسعت این روستا حدود ۶۵۰هکتار است، افزود: سقالکسار به صورت کوهپایه‌ای و جلگه‌ای و پوشش جنگلی است. تمامی اهالی این روستا گلیک هستند. اسم روستای سقالکسار نیز برگرفته از دو واژه ساقی و پرندگان است که این خود به علت وجود آب‌بندهای زیاد در روستا است. به عبارت دیگر سقالکسار به معنی ساقی پرندگان است.


وی به جمعیت ثابت و شناور روستا اشاره کرد و گفت: بر اساس سرشماری سال۹۰ این روستا بیش از ۲۲۹خانوار با ۷۱۶ نفر جمعیت ثابت و ۳۰۰خانوار با بیش از ۹۰۰ نفر جمعیت شناور را در دل خود جای داده است.


سد خاکی سقالکسار در دل کوه


دهیار روستای سقالکسار با بیان اینکه ۹۹درصد جمعیت زیر ۵۵سال این روستا باسواد هستند، تصریح کرد: روستای نمونه گردشگری و پاک سقالکسار از جاذبه‌های بسیاری برخوردار است که همواره گردشگران زیادی را در طول سال به خود جذب می‌کند. این روستا به جهت دارا بودن سد خاکی در دل کوه به عنوان روستای نمونه گردشگری مطرح شده است.


تقی‌زاده با اشاره بر اینکه شغل اهالی این روستا کشاورزی، ‌زراعت، دامداری، پرورش ماهیان گرمابی و تزیینی است، افزود:‌ این روستا از ظرفیت‌ و پتانسیل‌هایی بالایی در عرصه توریسم برخوردار است.


وی با بیان اینکه سد خاکی سقالکسار یکی از جاذبه‌های این روستا است،تصریح کرد:سدخاکی سقالکسار با چشم‌اندازی زیبا همواره گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند.وجود شالیزارها و درختان سربه فلک‌کشیده، زیبایی و جاذبه این روستا و سد خاکی را دو چندان کرده است.


تقی‌زاده با بیان اینکه این روستا دارای امکانات گاز،برق،آب و تلفن است،افزود:‌آب شرب و برق این روستا دارای مشکل است. تاسیسات برق این روستا مربوط به سال ۶۴ و فرسوده است. همواره یکی از درخواست‌های اهالی روستا رفع ضعف برق و برخورداری از آب شرب سالم است.


دهیار روستای سقالکسار، عدم لایروبی آب‌بندهای کشاورزی، عدم همکاری ادارات جهت جذب سرمایه‌گذار و عدم اختصاص وام‌های کم‌بهره به کشاورزی را از دیگر مشکلات و درخواست‌های اهالی این روستا برشمرد و عنوان کرد: بیمه محصولات کشاورزی یکی دیگر از مشکلات است. با توجه به عدم ساماندهی بیمه محصولات، کشاورزان رغبت چندانی برای بیمه کردن محصولات خود چه در بخش زراعت و چه در بخش دامداری ندارند.


مشارکت صددرصدی اهالی در امور مختلف روستای سقالکسار


وی با بیان اینکه این روستا ۹شهید والامقام را تقدیم انقلاب و 8 سال جنگ تحمیلی کرده است، خاطرنشان کرد:مشارکت صددرصدی مردم در امور مختلف روستا موجب وجه تمایز این روستا با سایر روستاها شده است به گونه‌ای که در سال ۸۳با مشارکت مردم و بدون هیچگونه اعتبار دولتی یک سد خاکی دیگر در بالادست سد خاکی سقالکسار برای جلوگیری از هدررفت آب ایجاد شد.


تقی‌زاده با بیان اینکه ظرفیت‌های بسیار و بی‌نظیری در حوزه گردشگری در روستاها وجود دارد،گفت:‌ یکی از وظایف شورا و دهیاران شناسایی پتانسیل و ظرفیت‌های منطقه است. 


وی با تاکید بر اینکه استفاده از ظرفیت‌های گردشگری موجب رونق اقتصادی در منطقه می‌شود،‌ یادآور شد:از زمان تاسیس دهیاری روستای سقالکسار از سال ۸۲تمام تلاشمان با همکاری و مشورت اعضای شورا و کارشناسان مربوطه استفاده از ظرفیت و پتانسیل‌های موجود در روستای سقالکسار برای تبدیل شدن به روستای نمونه گردشکری بوده است.


 سقالکسار مهاجرپذیر است نه مهاجرفرست


دهیار روستای سقالکسار با بیان اینکه در حال حاضر گردشگران، بیشتر متقاضی گردشگری روستایی هستند، تصریح کرد:‌ در سال ۹۰به صورت آزمایشی و خودجوش با مشارکت اهالی، این روستا به عنوان روستای نمونه گردشگری مطرح شد تا گردشگران علاوه بر بهره‌مندی از جاذبه‌های طبیعی بتوانند از آداب و رسوم و فرهنگ این روستا نیز استفاده کنند.


وی اضافه کرد:‌ برعکس روستاهای دیگر سقالکسار روستایی مهاجرپذیر است نه مهاجرفرست به گونه‌ای که طی سال‌های ۸۵تا ۹۰شاهد رشد قابل توجه جمعیت در این روستا بوده‌ایم.


اجرای طرح گردشگری روستایی در سقالکسار


تقی‌زاده یکی از علل افزایش جمعیت و ماندگاری جوانان در این روستا را اجرای طرح مسکن روستایی دانست و عنوان کرد: باید از تمام فرصت‌ها برای ماندگاری جوانان در روستا بهره برد.


 وی با بیان اینکه در تلاش هستیم که در آینده‌ای نزدیک گردشگری روستایی را در سقالکسار مطرح و دنبال کنیم، گفت: حضور گردشگران در روستاها علاوه بر ایجاد اشتغال برای روستاییان موجب آشنایی با سایر فرهنگ‌ها نیز می‌شود. خواهان حضور گردشگران در آسایش و فارغ از هرگونه هیاهوی شهر در روستا  هستیم. هدفمان استفاده از امکانات روستا برای حضور گردشگر در بطن روستا است.


وی با بیان اینکه فراهم‌آوری فرصت آشنایی گردشگران از نزدیک با کشاورزی و مراحل نشاء و وجین برنج از دیگر هدف ما از طرح گردشگری روستایی است، گفت: گردشگران با راه‌اندازی تور گردشگری در روستا ضمن اقامت و زندگی با روستاییان با نحوه زندگی آنان آشنا خواهند شد که دنبال این مهم نیز هستیم.


تقی‌زاده با بیان اینکه بسیاری از گردشگران علاقه‌مندان به اسکان و اقامت در این روستا بودند، تصریح کرد: با توجه به اینکه تعدادی از خانه‌ها در روستای سقالکسار به عنوان خانه دوم است با طرح پیشنهادی بنا شد این خانه‌ها در اختیار دهیاری و با سیر مراحلی مورد استفاده گردشگران قرار گیرد که یکی از اقدامات موثر در راستای جذب و ماندگاری مسافران در روستا بوده است.


 ساخت سریال در روستاها موجب علاقه‌مندی مردم به روستاگردی می‌شود  


وی با بیان اینکه یکی از برنامه‌های دهیاری در سال ۹۶راه‌اندازی بازارچه صنایع‌دستی و ارائه محصولات کشاورزی و صنایع‌دستی در سدخاکی سقالکسار است، گفت: قریب ۲۰هنرمند صنایع‌دستی در این روستا مشغول فعالیت هستند.


 دهیار روستای سقالکسار با تاکید بر اینکه ساخت فیلم‌ و سریال‌ها در روستاها موجب علاقه مردم به روستاگردی و دیدن محل ساخت فیلم‌ها در روستاها می‌شود، متذکر شد: با توجه به دارا بودن چشم‌اندازهای بسیار در سقالکسار، فیلم و سریال‌هایی نظیر هشت و نیم دقیقه،‌مولانا،‌گربه و ماهی در این روستا ساخته شده است.


 وی با بیان اینکه توسعه گردشگری در روستاها نیازمند جذب سرمایه‌گذار است، ابراز کرد: سد خاکی سقالکسار از ظرفیت بالایی در حوزه گردشگری برخوردار است که با جذب سرمایه‌گذار در بخش‌های مختلف می‌توان شاهد رونق اقتصادی و گردشگری در این منطقه بود.


اجرای طرح تحویل زباله و هدیه گرفتن در سقالکسار


 تقی‌زاده با بیان اینکه یکی از اصلی‌ترین معضل روستاها زباله است،‌ ادامه داد: یکی از معایب حضور گردشگران در روستاها تولید زباله است که رفع این معضل نیازمند برنامه‌ریزی و ساماندهی است. در این راستا با همکاری شورای اسلامی طرحی برای حفاظت از محیط‌زیست و پاکیزگی در سد خاکی سقالکسار توسط گردشگران اجرا می‌شود به گونه‌ای که در هنگام ورود به روستا، مسافران ضمن پرداخت مبلغی، کیسه و کارت زباله دریافت می‌کنند.


 وی با بیان اینکه این طرح گامی در راستای حراست و صیانت از محیط‌زیست است، افزود: مسافران با تحویل کیسه‌های حاوی زباله در زمان خروج از روستا به عنوان هدیه، مبلغی از وجه پرداختی را دریافت می‌کنند. این طرح تحویل زباله و هدیه گرفتن موجب شده زباله‌های این سدخاکی ساماندهی شود.


تقی‌زاده به اجرای طرح تفکیک زباله و آموزش ورمی کمپوست در روستای سقالکسار برای رفع معضل زباله اشاره کرد و افزود:‌ تولید ورمی کمپوست در روستا و تفکیک و فروش زباله‌های تر و خشک علاوه بر درآمد موجب اشتغالزایی می‌شود.


دهیار روستای سقالکسار در پایان اضافه کرد:‌در سال ۹۰با کمک انجمن بانوان حامی محیط‌زیست نسبت به آموزش اهالی برای تفکیک و ساماندهی زباله‌های خانگی و تولید کود آلی و اورگانیک در این روستا اقدام شد. همچنین در راستای تشویق اهالی و فرهنگسازی در ازای تحویل زباله‌های خشک به بخش خصوصی توسط اهالی مبلغی نیز دریافت می‌شود.


 روستاهای گیلان میزبان گردشگران است

رضا علیزاده، مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع‌دستی و گردشگری گیلان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایسنا به ظرفیت و پتانسیل‌های روستای سقالکسار به عنوان یکی از روستاهای نمونه گردشگری، اشاره و اظهار کرد:‌ این روستا به دلیل برخورداری از چشم‌اندازهای زیبا در طول سال خیل عظیمی از گردشگران را به خود جذب می‌کند.


وی با بیان اینکه روستای سقالکسار از طبیعتی زیبا برخوردار است و پاکیزگی این روستا یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های آن است،افزود: نزدیکی به مرکز استان، پتانسیل‌های طبیعی و مذهبی منطقه نظیر سد خاکی و دریاچه و جنگل‌های بکر، مزار آقا سید شریف در منطقه، مهاجرت پرندگانی همچون لک لک به منطقه و امکان گردشگری پرنده‌نگری در منطقه به منظور برگزاری تورهای پرنده‌نگری در فصل‌های مهاجرت، نزدیکی به بزرگترین موزه باز خاورمیانه یعنی موزه میراث روستایی سراوان،‌نزدیکی به منطقه توریستی چماچاه، وجود آبگیرهای فراوان در اطراف منطقه به منظور برگزاری تورهای ماهیگیری، وجود مسیر کوهپیمایی و جنگل‌گردی در منطقه، وجود زیر ساخت‌های گردشگری از جمله رستوران‌های بین‌راهی و همچنین نزدیکی به هتل‌های تحت پوشش اداره کل، وجود رستوران‌های متعدد با طبخ غذاهای سنتی در اطراف منطقه که دارای مجوز از اصناف هستند، وجود شالیزارها و مزارع برنج  به منظور توسعه گردشگری کشاورزی در منطقه، نزدیکی به مرکز استان و همچنین وجود کمربندی گردشگری رشت و نزدیکی به جاده سراوان به فومن از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بالقوه موجود در این روستا است.


وی با اشاره به کمربندی گردشگری رشت از روستای سقالکسار و نقش آن در توسعه گردشگری خاطرنشان کرد:‌ اتوبان جاده سراوان یکی از راه‌های اصلی استان اسن که از این راه دسترسی به فومن، سراوان، مرکز شهرستان و منطقه موردنظر را آسان‌تر می‌کند. این کمربندی بدلیل نزدیکی به موزه سراوان و روستای زیبای گردشگری سراوان و پارک جنگلی منطقه می‌تواند نقش بسزایی در تسهیل و تسریع انتقال گردشگران داشته باشد که با توجه به حوادث جاده‌ای در منطقه باید بعنوان شاهراه اصلی مورد بازسازی، تعمیر، مرمت و گسترش قرار گیرد.


 مدیرکل میراث فرهنگی،‌ صنایع‌دستی و گردشگری گیلان اظهار کرد: ‌با توجه به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بالای این منطقه و کمبود امکانات و زیرساخت‌های مورد نیاز برای ارائه خدمات به گردشگران و مسافران، ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی، ایجاد باغ پرندگان و پرورش ماهی، ایجاد آکواریوم ماهی، ایجاد اسکله‌های تفریحی و قایق‌سواری با توجه به ظرفیت روستا، ایجاد رستوران آبی، ایجاد کمپ‌های گردشگری و اقامتی موقت، ایجاد فعالیت‌های ورزشی آبی، ایجاد پیست‌های موتورسواری و دوچرخه‌سواری، توجه به مشاغل خانگی و صنایع‌دستی جهت افزایش تولید و اشتغال، بکارگیری جوانان جویای کار و راهنمایان گردشگری، برنامه‌ریزی به منظور برگزاری جشنواره‌های آیینی و فرهنگی، بسترسازی لازم برای جذب سرمایه‌گذار با توجه به شرایط محیطی روستا در راستای توسعه گردشگری این روستا و اشتغال در منطقه پیشنهاد می‌شود.


 گزارش از مریم محسنی خبرنگار ایسنا
 


انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۴ خرداد ۱۳۹۶ / ۱۲:۳۴
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 96030402465
  • خبرنگار :

برچسب‌ها