به گفته فریدون بیگلری، معاون فرهنگی موزه ملی ایران، مهمترین شی به نمایش ِدرآمده ابزار سنگی از دوره پارینهسنگی قدیم است که بیش از دویست هزار سال قدمت دارد. این ابزار کهن که از سنگ آذرین ساخته شده همراه با تعداد دیگری ابزار سنگی و ضایعات تراش سنگ در بررسی باستانشناسان در محلی بنام "شیوه تو" در حاشیه رودخانه مهاباد در سالهای ٨٣ و ٨۴ کشف شده است.
او با بیان این که کشف این ابزارهای سنگی نشاندهنده حضور انسانهای اولیه در جنوب دریاچه ارومیه، پیش از دویست هزار سال قبل است، افزود: این ابزار از یک قلوه سنگ رودخانهای از جنس سنگ آذرین به طول ١٢ سانتیمتر ساخته شده و باستانشناسان آن را ساطور ابزار میگویند.
وی در توضیح "ساتور" گفت: این شی یکی از قدیمیترین و سادهترین ابزارهای اولیه ساخت بشر بودند که با لب پر کردن لبه قلوهسنگ ساخته میشدند.
او افزود: انسانهای اولیه با کوبه سنگی لبه قلوهسنگهای طبیعی را تراشه برداری می کردند و از این طریق لبهای تیز و محکم ایجاد می کردند که مانند تبر برای شکستن چوب، استخوان و غیره بکار برده می شد.
این باستان شناس افزود: براساس شواهد زمینشناسی محل کشف ابزارها در عصر یخبندان بخشی از پادگانه رودخانه مهاباد بوده است. حاشیه رودخانهها در دوره پارینهسنگی محل مناسبی برای سکونت گروههای شکارگر و گردآورنده آن عصر بوده، چون از یک سو به آب دسترسی داشتند و ازسوی دیگر برای ساخت ابزار سنگی از قلوه سنگهای موجود در حاشیه رودخانه استفاده میکردند.
براساس این گزارش، دوره پارینهسنگی قدیم مرحلهای از دوران پارینهسنگی است که با ساخت اولین ابزارهای سنگی توسط بشر پیش از سه میلیون سال پیش آغاز و بین دویست تا سیصد هزار سال پیش به پایان میرسد. شواهد باستان شناختی بجای مانده از اولین جوامع انسانی در ایران اغلب شامل مجموعه ابزار های سنگی است که در حاشیه رودخانه ها کشف شده اند. این مجموعه ها در چندین نقطه از جمله کشف رود در خراسان، لادیز در سیستان و بلوچستان وگنج پر در گیلان کشف شدهاند.
ابزار سنگی کشف شده در "شیوه تو" و تعداد دیگر از دست ساختههای سنگی انسانهای اولیه از چند غار در بیستون کرمانشاه تا ٢۶ خرداد امسال در نمایشگاه "آثار کمتر دیده شده موزه ملی ایران" در معرض دید است. می توانید هر روز بین ساعت ٩ صبح تا ٧ عصر از این نمایشگاه در سالن نمایشگاههای موقت موزه دوران اسلامی در موزه ملی ایران در خیابان امام خمینی، نبش خیابان سی تیر، کوچه پرفسور هنری رولن دیدن کنید.
انتهای پیام