آن‌چه در مراسم پایانی نمایشگاه کتاب تهران گذشت

مراسم پایانی سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

به گزارش ایسنا، این مراسم امروز (شنبه، 23 اردیبهشت‌ماه) با حضور و سخنرانی سیدرضا صالحی امیری؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی؛ معاون فرهنگی وزارت ارشاد و رییس سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و مهدی اسماعیلی راد؛ معاون اجرایی سی‌امین نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.

در این مراسم از سفیر ایتالیا که کشورش امسال مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران بود تقدیر شد. همچنین از طرگای شفق مدیر موسسه یونس امره به نمایندگی از غرفه شهر استانبول که امسال شهر مهمان ویژه نمایشگاه بود تقدیر شد.

مائورو کنچاتوری سفیر ایتالیا در ایران با دریافت جایزه‌ مهمان ویژه‌ نمایشگاه کتاب اعلام کرد: افتخار می‌کنم در این روز بزرگ این جایزه‌ بزرگ را دریافت می‌کنم.

او اظهار کرد: با آمار و اطلاعات دقیقی که امروز اعلام شد، این نمایشگاه اتفاق بسیار بزرگ و ویژه‌ای به شمار می‌رود.

کنچاتوری درباره حضور ایتالیا در نمایشگاه کتاب تهران بیان کرد: کشور ایتالیا تمام توان خود را برای بهترین حضور در این اتفاق بزرگ به کار گرفت و با غرفه‌ ویژه‌ ایتالیا شاهد این حضور بودیم.

سفیر ایتالیا در پایان با ابراز امیدواری برای نمایشگاه کتاب سال آینده خاطرنشان کرد: برای نمایشگاه سال آینده بهترین‌ها را آرزو دارم، همان‌طور که در نمایشگاه امسال شاهد بهترین اتفاق‌ها بودیم.

در مراسم پایانی سی‌امین نمایشگاه کتاب تهران، با حکم هیات داوران ناشران داخلی سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، غرفه‌های برتر نمایشگاه معرفی شدند.

بر اساس حکم هیات دوران ناشران داخلی سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در بخش ناشران عمومی حوزه تهران ضمن تقدیر از انتشارات سفیر اردهال، غرفه انتشارات ققنوس به عنوان غرفه برتر معرفی شد.

در بخش ناشران عمومی حوزه شهرستان نیز ضمن تقدیر از غرفه معروف، غرفه انتشارات درالعلم به عنوان غرفه برتر معرفی شد.

ناشران دانشگاهی غرفه انتشارات نگاه دانش به عنوان غرفه برتر انتخاب شد. در این بخش همچنین غرفه ابن سینا به عنوان شایسته تقدیر شناخته شد.

در بخش ناشران کودک و نوجوان نیز انتشارات زعفران به عنوان غرفه برتر معرفی و انتشارات خط‌خطی به عنوان غرفه  شایسته تقدیر شناخته شد.

بر اساس حکم هیات دوران ناشران داخلی سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در بخش ناشران آموزشی نیز انتشارات سرمشق به عنوان غرفه برتر و انتشارات راه اندیشه به عنوان غرفه شایسته تقدیر از سوی هیات داوران معرفی شدند.

در بخش ناشران دیجیتال نیز غرفه فیدیبو به عنوان غرفه برتر انتخاب شد.

هیات دوران ناشران داخلی سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عبارتند از: آموزگار؛ معتمد صنف و رئیس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان، حسن‌پور؛ رئیس هیات داوران و مدیر کمیته ناشران داخلی سی‌اُمین نمایشگاه کتاب تهران، اسماعیلی‌راد؛ معاون اجرایی سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، کمالی‌نژاد؛ عضو هیات نظارت بر نشر داخلی و نماینده دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی، طالقانی؛ نماینده بخش ناشران دانشگاهی، جداری؛ نماینده بخش کودک و نوجوان، رئیسی‌نیا؛ نماینده بخش ناشران آموزشی، موحدی؛ نماینده مدیر بخش ناشران دیجیتال،‌ معینی؛ نماینده بخش ناشران عمومی، عین‌اللهی؛ نماینده ناشران داخلی.

سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم پایانی نمایشگاه کتاب گفت: در حضور اصحاب نشر و فرهنگ رسما اعلام می‌کنیم در سال 96 کلید نمایشگاه کتاب را به اتحادیه‌های نشر واگذار خواهیم کرد. سیاست رسمی‌ ما واگذاری کلیه امور اجرایی فرهنگ به بخش خصوصی است.

او اظهار کرد: ما در مراسم افتتاحیه هم اعلام کردیم که سال 96 کلیه امور اجرایی نمایشگاه‌ها را در سراسر کشور به اتحادیه‌ها واگذار خواهیم کرد. در پایان این نمایشگاه هم در حضور همه اصحاب نشر، فرهنگ و مهمانان خارجی اعلام می‌کنم سیاست رسمی ما واگذاری کلیه امور اجرایی حوزه فرهنگ به اصحاب فرهنگ است.

او افزود: ما برای مطبوعات هم سازمان رسانه‌ای و برای هنر سازمان هنر را در دست اجرا داریم و در حوزه‌  نشر و کتاب هم سال 96 شاهد خواهیم بود که نه فقط در تهران بلکه در سراسر کشور امور نشر و برگزاری نمایشگاه  به صنوف واگذار شود.

وزیر ارشاد گفت:‌ چیزی که باید به آن توجه کنیم این است که نمایشگاه کتاب تهران را بهار فرهنگی بدانیم. این نمایشگاه یک رخداد ملی و فرهنگی است که مجموعه‌ای از فعالیت‌های فرهنگی در این جشنواره ملی شکل می‌گیرد. نمایشگاه کتاب سالم‌ترین فعالیت ‌فرهنگی است و معتقدیم دولت کمترین دخالت را در آن باید داشته باشد.

صالحی امیری با بیان اینکه در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب گفت‌وگو با اهل قلم، مردم و مسئولان  در  حوزه‌های مختلف فرهنگی شکل می‌گیرد بیان کرد: از این منظر ما می‌توانیم نمایشگاه کتاب را گفت‌وگوی فرهنگی هم بنامیم. هرچند کتاب خود مظهر گفت‌وگوی فرهنگی‌است، هم در سطح ملی و هم در سطح بین‌الملل. حضور 140 نمایندگی از کشورهای دنیا و مهمان ویژه بودن کشور ایتالیا و شهر استانبول  بیانگر توجه جمهوری اسلامی ایران به ابعاد دیپلماسی فرهنگی است.

او گفت: در جامعه‌ای که بی‌نیاز از کتاب‌خوانی است با انبوهی از مشکلات اخلاقی و انسانی مواجه می‌شویم و در جامعه‌ای که کتاب‌خوانی در آن تبدیل به ارزش ملی نشود باید منتظر جهل و ناآگاهی باشیم. در جامعه‌ای که حال مولف و ناشر خوب نباشد دروغ جای صداقت، تاریک‌خانه جای روشنگری و شایعه جای دروغ و تحجر جای روشنفکری را می‌گیرد. 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه کتاب رکن پایدار فرهنگ ایرانی و اسلامی است اظهار کرد:‌ کتاب از سقوط جامعه به ورطه پوپولیسم جلوگیری می‌کند. زیبنده ایران نیست که کتاب اولویت دوم مردم باشد. همچنین نباید مردم و ناشران و مهمانان نمایشگاه کتاب برای حضور در نمایشگاه دچار سختی شوند.

صالحی با اشاره به مشکلات زیرساختی که در دو سال اخیر در شهر آفتاب و در حین برگزاری نمایشگاه کتاب اتفاق افتاده است گفت: از بابت تمام کاستی‌هایی که در این دوره برای ناشران و مردم به وجود آمده است شدیدا عذرخواهی می‌کنم و امیدوارم در دوره‌های بعد دچار این مشکلات نباشیم.  متاسفانه امسال مشکلات زیادی در شهر آفتاب وجود داشت.

سیدعباس صالحی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران هم از افزایش تعداد بازدیدکنندگان از این رویداد فرهنگی خبر داد و گفت: با وجود شرایط داغ سیاسی و اجتماعی کشور صدهزار نفر به تعداد بازدیدکنندگان نمایشگاه امسال اضافه شد.

او با بیان اینکه از چهارسال پیش یک گروه جمعیت‌شناس متخصص به صورت غیرمحسوس و با متدولوژی دقیق به بررسی آمارهای نمایشگاهی پرداختند، توضیح داد: در روز نهم نمایشگاه بیست و نهم در مجموع  ۱۴۷هزار و ۳۴۶ نفر از نمایشگاه کتاب بازدید کردند که این رقم در نمایشگاه سی‌اُم به ۲۴۵ هزار نفر افزایش یافت.

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با بیان اینکه در روز نهم نمایشگاه پارسال ۲۰۴ هزار و ۴۰۰ نفر به نمایشگاه تهران رفتند، گفت: این رقم در نمایشگاه سی‌اُم به ۲۹۱ هزار نفر رسید که این افزایش قابل توجهی را نشان می‌دهد.

صالحی با تاکید بر اینکه این آمارها که از سوی یک گروه جمعیت‌شناسی گردآوری شده و هم از نظر اجتماعی و فرهنگی دارای اهمیت بسیار است، بیان کرد: در نمایشگاه بیست و هشتم و بیست و نهم نیز این تعداد  بازدیدکنندگان در روزهای مختلف کمتر از جمعیت موجود در نمایشگاه کتاب امسال برآورد شده است.

او درباره وضعیت فروش کتاب در این رویداد بزرگ فرهنگی نیز با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۵ در مجموع ۵/۶۹ میلیارد ریال کتاب در نمایشگاه به فروش رفته بود از افزایش این رقم به ۵/۷۶میلیارد ریال در نمایشگاه سی‌اُم خبر داد و گفت: در نمایشگاه کتاب امسال افزایش ۱۲درصدی فروش کتاب را داشته‌ایم.

به گفته صالحی، این رقم تنها براساس میزان تراکنش انجام‌شده از سوی بانک شهر برآورد شده است و به طور قطع با احتساب خریدهای نقدی و چکی میزان فروش کتاب در نمایشگاه بین‌المللی بسیار بیشتر از این‌هاست.

او درباره میزان حمایت‌های مالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این رویداد فرهنگی و فعالان حوزه نشر نیز با اشاره به مجموع ۱۷ میلیارد ریالی این ارقام گفت: در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ۱۰ میلیارد ریال بن دانشجویی و ۵ میلیارد ریال بن مشارکتی از سوی نهادهای مختلف و وزارت ارشاد توزیع شد.

رئیس سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران افزود: در نمایشگاه امسال ۵/۱ میلیارد ریال شامل بن دانش‌آموزی و تجهیز ۵۰۰ مدرسه در استان‌ها نیز به این گروه تعلق گرفت.

صالحی همچنین با اشاره به آیین‌نامه نمایشگاه کتاب تهران گفت: در این رویداد فرهنگی معادل هزینه غرفه از ناشران خرید انجام شده است.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از صحبت‌های خویش ضمن تشکر از شهرداری تهران به خاطر  برگزاری نمایشگاه‌ کتاب در شهر آفتاب، به برخی کاستی‌ها در این مورد نیز اشاره کرد و گفت: نمایشگاه کتاب به شهر آفتاب منتقل شد زیرا این مجموعه کاملا نمایشگاهی است و به طور قطع بی‌توجهی به این زحمات بی‌انصافی است.

صالحی افزود: اما تا زمانی که زیرساخت‌های نمایشگاه تکمیل نشود نگرانی‌های موجود در مورد نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برقرار خواهد بود.

او با بیان اینکه باید تمام بخش‌های نمایشگاه در سالن‌های مسقف برگزار شود از اسکان برخی از غرفه‌های نمایشگاه سال گذشته و امسال در زیر چادر گله و تاکید کرد: نمایشگاه کتاب در سالن‌های زیر چادر از نفس می‌افتد.

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با اشاره به بارندگی امسال که منجر به آب‌گرفتگی در برخی از غرفه‌های نمایشگاه شد و با بیان اینکه مسوولان نمایشگاه و وزارت ارشاد به خاطر این موضوع از مردم عذرخواهی کردند، گفت: زمانی می‌توان از بروز چنین اتفاق‌هایی جلوگیری کرد که زیرساخت‌های نمایشگاهی شهر آفتاب درست شده باشد.

او در عین حال با بیان اینکه  اعتبارات لازم برای تکمیل زیرساخت‌ها فراهم شود ابراز امیدواری کرد: سال آینده مردم و ناشران به جای چادرها فعالیت فرهنگی خود را در سالن‌های مسقف انجام دهد.

وی تاکید کرد: شأن مردم ایران بالاتر از آن است که در چنین شرایطی قرار گیرند.

رئیس سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با این توضیحات و با بیان اینکه من نه سیاسی هستم و نه سیاست بلدم گفت: شایسته نیست که مردمی که این‌چنین فرهنگ‌دوست و فرهنگ‌پرور هستند اقامت فرهنگی‌شان با چنین رنج و سختی همراه باشد.

صالحی بار دیگر با اشاره به زحمت‌های مسوولان شهرداری در شهر آفتاب و با بیان اینکه نباید تلاش چندماهه این افراد را نادیده گرفت، بر لزوم تکمیل زیرساخت‌های شهر آفتاب تاکید کرد و گفت: مسوولان وزارت ارشاد و نمایشگاه کتاب منتظر می‌مانند تا اتفاق‌های خوبی در حوزه زیرساخت‌های این محل به زودی رخ دهد.

او با اشاره به اینکه نمایشگاه سی‌اُم کتاب تهران مراحل اولیه واسپاری را طی کرده و می‌کند به صحبت‌های وزیر ارشاد در این زمینه اشاره کرد و گفت: به زودی مراحل نهایی واگذاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به تشکل‌های ناشران انجام خواهد شد.

رئیس سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با اشاره به همکاری اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران و اتحادیه شرکت های تعاونی ناشران (آشنا) به عنوان دو تشکل معتبر در این زمینه اعلام کرد: از فردا می‌خواهیم کلید سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را به دست تشکل‌های حوزه نشر بسپاریم و از آنها می‌خواهیم با نگاهی به قوت و ضعف نمایشگاه سی‌اُم مراحل اجرای نمایشگاه آینده را شروع کنند.

صالحی تاکید کرد: وزارت ارشاد منتظر است که از همین فردا ناشران برنامه‌های خود را برای نمایشگاه سی و یکم به وزارتخانه اعلام کنند.

رئیس سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران همچنین در سخنرانی خود با تشکر از حمایت‌ها و حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، از فعالان نشر، مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد، موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران، شهرداری تهران و نهادهای وابسته به آن، بانک شهر، استانداری، پلیس راهور و ده‌ها نهاد و موسسه دیگر که در برپایی نمایشگاه سی‌اُم همکاری کرده بودند تشکر و قدردانی کرد.

صالحی در پایان تصریح کرد: ان‌شاءالله این رویداد بزرگ فرهنگی صدها سال بپاید و بماند.

سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم»  تا ساعت ۲۰ روز ۲۳ اردیبهشت در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب برپاست. مجموعه شهر آفتاب در اتوبان خلیج فارس، روبه‌روی حرم مطهر امام خمینی (ره) قرار دارد.

مهدی اسماعیلی راد معاون اجرایی سی‌اُمین نمایشگاه کتاب تهران نیز با اشاره به تعداد ناشران حاضر در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران گفت: در این دوره ۱۸۶۰ ناشر داخلی و ۱۴۰ ناشر خارجی حضور داشتند.

او افزود: همچنین بیش از ۲۳۳هزار عنوان کتاب در بخش داخلی و ۱۹۰هزار عنوان کتاب در بخش خارجی عرضه شد.

اسماعیلی با اشاره به حضور ناشران خارجی از کشورهای جهان در نمایشگاه گفت: ناشران ۱۱ کشور به صورت مستقیم در نمایشگاه حضور پیدا کردند و ۱۳ کشور به صورت غیرمستقیم و به واسطه نمایندگان در نمایشگاه حضور داشتند.

معاون اجرایی سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اضافه کرد: بیش از ۸۰۰ فعال رسانه در نمایشگاه فعالیت داشتند. ۲۰۰ هزار دانشجو و طلبه نیز از تسهیلات خرید کتاب بهره‌مند شدند و علاوه بر دانشجویان و طلاب، استادان حوزه و دانشگاه و دانش‌آموزان هم از تسهیلات خرید کتاب بهره‌مند شدند.

او با اشاره به واگذاری نمایشگاه کتاب به اصناف گفت: تلاش کردیم شکافی را که از سال ۱۳۸۶ در واسپاری نمایشگاه به اصناف پیش آمده بود در طول این سه سال برطرف کنیم.

وی با اشاره به نواقصی که در این امر وجود داشت، خاطرنشان کرد: امیدواریم اختیاراتمان متناسب با مسئولیتمان باشد. از وزیر ارشاد می‌خواهیم تا کلید اداره امور نمایشگاه کتاب سی و یکم را از فردا در اختیار ناشران قرار دهد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ / ۱۷:۴۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 96022314778
  • خبرنگار : 71365