قائم‌مقام نمایشگاه کتاب تهران عنوان کرد

از انتقاد از شهرداری تا تخلفات ناشران

قائم‌مقام نمایشگاه کتاب با بیان این‌که از اردیبهشت‌ماه سال قبل تا الان تقریبا هیچ اتفاقی در شهر آفتاب نیفتاده است، گفت: در این یک سال نه تنها یک ساختمان در این‌جا ساخته نشده بلکه نواقص آن هم برطرف نشده است. در این زمینه شهرداری باید پاسخگو باشد.

به گزارش ایسنا، امیرمسعود شهرام‌نیا قائم‌مقام سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امروز (شنبه، ۲۳ اردیبهشت‌ماه) در نشستی خبری به ارائه توضیحاتی درباره برگزاری این دوره از نمایشگاه پرداخت و گفت:‌ فضای این دوره از نمایشگاه به دلیل شرایط سیاسی و تبلیغات انتخاباتی پرالتهاب بود که همین مسئله کار نمایشگاه را سخت‌تر می‌کرد. اما امروز خوشحالیم که برگ آخر نمایشگاه سی‌ام ورق می‌خورد و این نمایشگاه، موفق به کار خود پایان می‌دهد. البته کاستی‌ها و نارسایی‌هایی وجود داشت اما موفقیت‌هایی که کسب شده خوب بود و امیدواریم با اندوخته تجربه امسال و نوآوری‌هایی که انجام شد قدم‌های رو به جلویی برای سال آینده برداریم.

رئیس موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران با اشاره به افزایش بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب به نسبت سال گذشته گفت: تعداد بازدیدکنندگان نمایشگاه امسال از ۱۰ تا ۱۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. همچنین آمار فروش حکایت از افزایش ۱۲ درصدی در این دوره دارد.

در ادامه این نشست شهرام‌نیا در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این‌که بخشی از این‌که شهرداری در شهر آفتاب به تعهدات خودش نسبت به استانداردسازی سالن‌های نمایشگاه عمل نکرد، به نظارت‌های شما برمی‌گردد و به نظر می‌رسد شما در نظارت‌های‌تان بر اجرایی شدن تعهدات مماشات کرده‌اید، گفت: من کلمه مماشات را مناسب نمی‌دانم. برخی از دستگاه‌های همکار در شهرداری کارشان را خوب انجام دادند اما در بحث ساختمان‌های نمایشگاه و آماده‌سازی آن‌ها شهرداری موفق عمل نکرد. در بخش ساختمان کار خیلی کند پیش رفت به طوری که از اردیبهشت‌ماه سال قبل تا الان تقریبا هیچ اتفاقی در شهر آفتاب رخ نداد. دلایلش را هم باید از شهرداری پرسید و آن‌ها باید پاسخگو باشند. از سال گذشته نه تنها یک ساختمان در شهر آفتاب ساخته نشد حتی نواقص هم برطرف نشد به طوری که حتی جاهایی که از سال گذشته باعث ورود آب به داخل سالن‌ها می‌شد همان‌طور باقی مانده بود.

شهرام‌نیا در عین حال گفت: اما دستگاه‌های مختلفی که ذیل مجموعه شهرداری با ما همکاری داشتند و تعدادشان حدود ۴۴ دستگاه است به نظر من وظیفه خود را به نحو مطلوب انجام دادند و نهایت همکاری را با ناشران و نمایشگاه داشتند ولی اشکالاتی هم پیش آمد مثل بحث سرمایش و خنک‌کننده‌ها که در این زمینه کارشناسی دقیقی صورت نگرفته است.

او افزود: در مجموع فکر می‌کنم باز هم مسئولان شهرداری می‌توانستند بهتر عمل کنند.

قائم‌مقام نمایشگاه کتاب در ادامه با بیان این‌که ما در بحث نظارتی‌مان مماشات نکرده‌ایم، گفت: من رئیس شورای نظارت هستم ولی کار ما نظارت داخی نمایشگاه است که با توافقی که با مسئولان شهرداری داشته‌ایم انجام شده است. خود آن‌ها سازمان بازرسی را مسئول نظارت کرده‌اند و کارگروه‌های مختلفی هم برای این کار داشتند. ما فقط موارد نظارتی را به آن‌ها منعکس کردیم.

او همچنین گفت: سازه‌های نمایشگاه کتاب سه نوع است؛ سازه‌های دائمی که هنوز تکمیل نشده است، سازه‌هایی که بخشی از آن‌ها از کشور ترکیه وارد شده و سازه‌های استیجاری. متأسفانه در باران شدیدی که در تهران بارید هر سه نوع سازه آب داد.

شهرام‌نیا اظهار کرد: شهر آفتاب مشکلات زیرساختی زیادی دارد و یک نمونه‌اش شبکه آبرسانی است. سیستم آبرسانی ندارد. وزارت بهداشت هم با توزیع آب به وسیله تانکر و آب یخ مخالف است چون این شکل توزیع آب مشکلاتی به بار آورده است. تنها راه همان عرضه آب معدنی بود که این اتفاق رخ داد و آب معدنی در سالن‌ها به زیر قیمت به فروش می‌رسید.

او در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر این‌که تأکید بر بین‌المللی‌تر شدن نمایشگاه کتاب، حضور ناشران خارجی و مهمان ویژه بودن ایتالیا در این دوره چه دستاوردی برای صنعت نشر ایران داشته است، گفت: قوی شدن بخش بین‌الملل و حضور پررنگ ما در نمایشگاه‌های خارجی فقط قدم اول است. در ادامه نیاز است اتفاقات بعدی رخ دهند تا موفقیت‌ها کامل شوند. اتفاقات بعدی هم از جنس شکل گرفتن تعاملات دوطرفه، بستن قراردادها و سودآوری برای ناشران است. ما با این مقدمه خوب عمل کرده‌ایم ولی هنوز راه نرفته زیاد داریم. در زمینه سودآوری موفقیت کمی کسب کردیم اما با این وجود امسال با ایتالیایی‌ها چندین قرارداد بسته شده است، همچنین با چینی‌ها. البته این‌ها قانع‌کننده نیست و به معنی این نیست که ما به بازارهای جهانی وارد شده‌ایم. این مسئله مقدماتی نیاز دارد از جمله رفع موانع قانونی مساله کپی‌رایت و حل مشکل ترجمه.

شهرام‌نیا همچنین در پاسخ به سوالی درباره میزان تخلفات ناشران در این دوره از نمایشگاه گفت: بخشی از اتفاقاتی که در نمایشگاه می‌افتد و تخلف محسوب می‌شود و اگر خارج از نمایشگاه رخ بدهد تخلف محسوب نمی‌شود؛ مثل فروش کتاب‌های غیر.

او افزود: بسیاری از تخلفات این دوره از نمایشگاه از این دسته است که ما با همین‌ها هم برخورد کردیم.

قائم‌مقام نمایشگاه کتاب بیان کرد: فروش بسته‌های آموزشی مثل کلاس کنکور یا عروسک از دیگر تخلفات بوده است. دسته دیگر تخلفات مثل کپی کردن کتاب از کتاب ناشر دیگر، عرضه کتاب‌های بدون مجوز و تبدیل کردن بن‌کارت‌ها به پول نقد در نمایشگاه وجود داشت که با این موارد به شدت برخورد شد؛ اما میزان این تخلفات کم بود.

او گفت: در کل در این دوره روال تخلفات غیرمنطقی نبود و هیأت رسیدگی به تخلفات هم با آن‌ها برخورد کرد.

قائم مقام سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در پاسخ به سوالی درباره مهمان ویژه سال آینده نمایشگاه کتاب تهران گفت: تصمیم‌گیری درباره مهمان ویژه سال ۲۰۱۸ نمایشگاه کتاب تهران هنوز قطعی نشده است و این تصمیم‌گیری بر عهده شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه است. تا یک ماه دیگر بین دو کشور مکزیک و ژاپن تصمیم‌گیری خواهد شد.

شهرام نیا درباره مهمان ویژه شدن ایران در نمایشگاه کتاب اتریش نیز گفت: ما این موضوع را با رئیس نمایشگاه کتاب وین مطرح کرده‌ایم. آن‌ها هم ابراز علاقه کردند که ایران مهمان ویژه نمایشگاه کتاب وین شود اما تصمیم‌گیری درباره این موضوع به آینده موکول شده است. ضمن این‌که نمایشگاه کتاب وین تا به حال مهمان ویژه نداشته است و آن‌ها باید برای این موضوع بررسی‌های لازم را انجام دهند.

شهرام نیاز همچنین در پاسخ به سوالی درباره میزان خسارت‌ها به خاطر آب‌گرفتگی غرفه‌های ناشران در سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: رقم اولیه که تخمین زده شد مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان بود ولی بنا به دلایلی تعدیل شد و برخی از ناشران اعلام کردند که کتاب‌های‌شان خسارت ندیده است. با این حال تا دیروز ۱۵۰ میلیون تومان به ناشران خسارت‌دیده پرداخت شده است.

او همچنین درباره شهر مهمان نمایشگاه کتاب گفت:‌ اولویت ما برای شهر مهمان این بود که از شهرهای کشورهایی دعوت کنیم که در حوزه تمدنی ایران قرار دارند. سال قبل شهر دوشنبه تاجیکستان را مد نظر قرار دادیم. آن‌ها به نمایشگاه آمدند اما غرفه نگرفتند. شهرهای دیگری مثل حلب سوریه، احمدآباد هند و استانبول ترکیه مطرح شد و نهایتا با مساعدت سفیر ترکیه در ایران، این شهر به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب تهران پذیرفته شد. آن‌ها در ایام نمایشگاه کتاب چهار نویسنده آوردند و چندین نشست برگزار کردند. اما فکر می‌کنم ظرفیت شهر مهمان بیشتر از این است.

او افزود: همین الان نیز چندین شهر دیگر داوطلب مهمان ویژه شدن در نمایشگاه کتاب تهران هستند. رئیس نمایشگاه بوداپست، بلگراد و دیگر مناطق علاقه‌مندند مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران باشند.

شهرام‌نیا در پاسخ به سوالی درباره این‌که چرا کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری از نمایشگاه کتاب استقبال نکردند نیز گفت:‌ نگرانی ما قبل از نمایشگاه این بود که نمایشگاه به محل دعواها و سوءاستفاده‌های سیاسی تبدیل شود؛ به همین دلیل هم کارگروهی در این زمینه تشکیل شد. طبق سیاست‌های این کارگروه نامزدها می‌توانستند به نمایشگاه بیایند و با خبرنگاران هم صحبت کنند. ما این موضوع را به ستاد نامزدها هم اطلاع دادیم اما این‌که چرا فقط یکی از نامزدها به نمایشگاه آمد دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد. در نهایت وزارت ارشاد نشان داد علاقه‌ای به آغشته کردن این رویداد فرهنگی با فضای سیاسی و جناحی ندارد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ / ۱۴:۵۶
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 96022314623
  • خبرنگار : 71365