شهلا کاظمی پور در گفتوگو با ایسنا، به نحوه آماردهی ازدواج و طلاق در کشور انتقاد جدی کرد و گفت: طی سالهای اخیر و از سال 90 تا 95 شاهد دو واقعه در کشور هستیم. یکی آنکه تعداد ازدواج رو به کاهش رفته و دیگر آنکه تعداد طلاق رو به افزایش است.
وی تصریح کرد: معمولا با نگاه به این دو واقعه و استناد به آنها مرتبا اعلام میکنند که طلاق در جامعه رو به افزایش بوده و ازدواج کاهش یافته است در صورتی که من به عنوان یک جمعیت شناس معتقدم که این ارقام فقط به صورت مطلق رو به افزایش هستند. به این ترتیب نمیتوان مدعی شد نسبت به گذشته روند ازدواج و طلاق در کشور تغییرات چشمگیری داشته است.
این جمعیت شناس ادامه داد: مرتبا اعلام میشود که ازدواج کاهش یافته در صورتیکه این موضوع مانند داوطلبان کنکور است. کاهش این تعداد به دلیل کاهش جمعیت در معرض ازدواج بوده بنابراین نباید فقط به این اعداد و ارقام اتکاء کنیم بلکه باید تعداد ازدواجها را به جمعیت مجردها تقسیم کنیم. در مورد طلاق نیز زمانی که آمار میدهند باید تعداد طلاقها را به جمعیت متاهلان تقسیم کنند. به این ترتیب اینکه میگوییم نسبت ازدواج به طلاق، اصلا نسبت درستی نیست زیرا ازدواج و طلاق از دو جامعه کاملا متفاوت هستند.
کاظمی پور با انتقاد از وضعیت این آماردهیها و ادعاها در خصوص افزایش آمار طلاق و کاهش ازدواج ادامه داد: این آمارها آمار خام بوده و بر اساس همین آمار خام نتیجه گیری میکنند که طلاق زیاد و یا ازدواج کم شده است این در حالیست که این مقایسه اشتباه بوده و واقعیت را به شکل صحیح نشان نمیدهد و برای رسیدن به نرخ واقعی ازدواج و طلاق در کشور نیاز است تا اعداد خام نسبت به جمعیت در معرض آن واقعه (ازدواج یا طلاق) محاسبه شوند.
وی در ادامه با بیان آنکه عدهای مدعی میشوند که تعداد ازدواجها کم شده در صورتیکه طبق محاسبات جمعیت شناختی میزان ازدواج در جامعه کم نشده است گفت: در سال 90 حدود هفت میلیون دختر مجرد 15 تا 34 سال در کشور داشتیم اما در سال 95 تعداد دختران مجرد 15 تا 34 سال به پنج میلیون نفر رسیده است. بنابراین نه تنها از میزان ازدواج در کشور کم نشده بلکه زیادتر هم شده است.
این جمعیت شناس در ادامه تاکید کرد: با ارائه آمار خام به مردم تشویش اذهان عمومی ایجاد میشود .همه مسئولان و کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری نیز به همین آمارهای خام استناد میکنند و مدعی میشوند که ازدواج رو به کاهش و طلاق رو به افزایش است.
کاظمی پور به مناظره هشتم اردیبهشت ماه کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری نیز اشاره کرد و گفت:در مناظره هشتم اردیبهشت ماه دیدیم که برخی از آقایان اعلام کردهاند که ازدواج رو به کاهش است و رقم 700 هزار ازدواجی که در سال اتفاق میافتد را میتوان به یک میلیون رساند. این در حالیست که باید به آنها متذکر شد کاهش آمار خام ازدواج به دلیل پایینتر آمدن باروری در دهه هفتاد و در نتیجه کاهش جمعیت در معرض ازدواج است و نمیتوان انتظار داشت که همه در یک سال ازدواج کنند.
وی در ادامه با بیان آنکه میزان خام ازدواج در سال 90، 11.6 ازدواج در هر هزار نفر در کل جمعیت و میزان خام طلاق نیز 1.9 طلاق در هر هزار نفر از کل جمعیت بوده است گفت: در سال 90 در مقابل هر هزار نفر زن مجرد 92 ازدواج در کشور صورت میگرفته است. همچنین آنکه در سال 90 در مقابل هر هزار زن متاهل 7.4 طلاق در کشور داشتیم.
این جمعیت شناس با بیان آنکه در سال 90 آمار طلاق 140 هزار مورد بوده در حالیکه در سال 95 به حدود 174 هزار مورد رسیده است گفت: به صورت عددی هر آدم معمولی هم که به آمارها نگاه کند متصور میشود که روند طلاق افزایش پیدا کرده است در حالیکه این نسبت به جمعیت در معرض طلاق یعنی متاهلها باید محاسبه شود. به طوریکه طی پنج سال گذشته تعداد متاهلان کشور بیش از دو میلیون نفر افزایش یافته است، بنابراین میزان طلاق در جامعه متاهلان به آن شدت که ارقام خام نشان میدهد زیاد نشده است.
کاظمی پور ادامه داد: نمیتوان مدعی شد که آمار طلاق در کشور افزایش یافته است زیرا طی این سالها جمعیت در معرض طلاق نیز تعدادشان بیش از دو میلیون نفر افزایش پیدا کرده و به این ترتیب اگر تعداد طلاقها اضافه شده است به نسبت همین افزایش جمعیت متاهلان بوده است.
وی ادامه داد: این در حالیست که در خصوص نسبت ازدواج و طلاق مدعی میشوند در مقابل هر چهار ازدواج یک طلاق در کشور و در تهران در مقابل هر سه ازدواج یک طلاق داریم که این محاسبهها و این آماردهیها به طور کلی اشتباه است و هیچ مبنای علمی ندارد.
این جمعیت شناس تصریح کرد: برای مثال در سال 95، 700 هزار ازدواج داریم و 174 هزار مورد طلاق و این دو عدد را بر هم تقسیم میکنند و آمارهای خود را ارائه میکنند در حالیکه این نحوه محاسبه اشتباه است زیرا تمام این 174 هزار مورد طلاق که در جامعه 700 هزار ازدواج همان سال صورت نگرفته است.
کاظمی پور تصریح کرد: محاسبه کردم که در مقابل هر 700 هزار ازدواج در سال اول فقط 21 هزار نفر طلاق گرفتهاند یعنی آماری بسیار کمتر از آنچه که اعلام کرده و با استناد بر آن مدعی میشوند که آمار طلاق در جامعه رو به افزایش است.
وی ادامه داد: به این ترتیب آمار متاهلانی که در سال اول ازدواج خود اقدام به طلاق میکنند حدودا سه درصد بوده و زوجینی که در پنج سال اول ازدواج خود طلاق میگیرند نیز آمارشان حدودا کمتر از پنج درصد است.
این جمعیت شناس در پایان گفت: طی این سالها عدد بارزی که با آن برخورد کردهام آن بوده که در سال 85 ازدواجهای سال اول دو درصد به طلاق منجر میشده و الان سه درصد منجر به طلاق میشوند.
انتهای پیام