/به روز رسانی شد/

سند ایجاد مناطق "کاهش تنش" در سوریه در نشست آستانه امضا شد/استقبال سوریه از سند

سند ایجاد مناطق کاهش تنش امروز (پنجشنبه) بین نمایندگان کشورهای ضامن در سه نسخه امضا شد. کشورهای ضامن ترکیه، روسیه و ایران هستند که در حضور استفان دی‌میستورا و وزیر خارجه قزاقستان این سند را امضا کردند.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه اسکای نیوز عربی، براساس سند ایجاد مناطق "کاهش تنش" در سوریه که در نشست آستانه بررسی شد، تضمین‌کنندگان آتش‌بس باید به نیروهای دولتی و مخالفان مسلح برای مبارزه با داعش و النصره کمک کنند.

به موجب سند آستانه، استفاده از هر نوع سلاح از جمله جنگنده‌ها در مناطق کاهش تنش ممنوع است.

براساس این بیانیه، تهیه نقشه مناطق "کاهش تنش" یا "مناطق امن" تا ۲۲ مه (اول خرداد) تکمیل خواهد شد.

براساس این سند، کارگروهی برای تعیین مناطق کاهش تنش طی پنج روز شکل خواهد گرفت. این کارگروه مامور ترسیم مرزهای مناطق خلع سلاح، بخش‌های تنش، بخش‌های امن و حل و فصل مسائل فنی مربوط به اجرای سند خواهند بود.

به موجب این سند، چهار منطقه "کاهش تنش" ایجاد خواهد شد و قرار است مناطق کاهش تنش در مرزهای این مناطق جهت ممانعت از درگیری‌های مستقیم باشد.

کارگروهی در راستای نشست آستانه درباره روند اجرای این سند گزارش خواهد داد.

غیرت عبدالرحمانوف، وزیر خارجه قزاقستان نیز در کنفرانس خبری گزارش داد، کشورهای ناظر بر امضای یادداشت تفاهم درباره ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه توافق کردند.

این وزیر افزود، روند آستانه جدای از روند ژنو نبوده و ادامه تنش در سوریه به نفع هیچ کس نیست.

وی ادامه داد: توافقاتی که به آن دست خواهیم یافت بدون حمایت بین‌المللی و منطقه‌ای کارساز نیست. باید کمک‌های انسانی به مناطق خسارت دیده وارد شود.

در این راستا الکساندر لاورنتیف، نماینده روسیه در مذاکرات آستانه بعد از این نشست تصریح کرد، از ششم مه یعنی از شنبه تمامی اقدامات خشونت‌آمیز در چهار منطقه کاهش تنش در سوریه متوقف خواهد شد.

وی افزود: مذاکرات آستانه در زمینه آزادسازی اسیران و بازداشت‌شدگان بحث کرد و پیش بینی می‌کنم امروز لیست اسیران و بازداشت‌شدگان صادر شود.

لاورنتیف تصریح کرد: توافقنامه‌هایی که در آستانه امضا شد به تقویت آتش‌بس کنونی کمک خواهد کرد.

رئیس هیئت روسیه در مذاکرات آستانه تاکید کرد، سند مناطق کاهش تنش حفظ تمامیت ارضی سوریه را تقویت می‌کند.

وی گفت: توافق شده تا گذرگاه‌های انسانی طبق سند روسیه ایجاد شود اما آنها هنوز مشخص نشده‌اند.

لاورنتیف تاکید کرد، در صورت تحقق آتش‌بس دائم در سوریه می‌توان از خروج نیروهای تحت نظارت ایران از سوریه صحبت کرد.

این دیپلمات روسیه افزود، روسیه تمام تلاش خود را به کار می‌گیرد تا مانع از استفاده از جنگنده‌ها در مناطق کاهش تنش شود.

وی تصریح کرد: وزارت خارجه سوریه گفته رهبری سوریه از توافقات کاهش تنش استقبال می‌کند و پرواز جنگنده‌ها در این مناطق متوقف خواهد شد. ما اطمینان داریم پرواز جنگنده‌های سوریه و فعالیت‌ آنها در مناطق کاهش تنش بعد از این متوقف خواهد شد.

استفان دی‌میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه نیز اظهار داشت، سندی که کشورهای ضامن امضا کردند منجر به تغییر ریشه‌ای در وضعیت سوریه خواهد شد.

بشار جعفری، رئیس هیئت دولت سوریه نیز از امضای توافق مناطق کاهش تنش استقبال کرد و ابراز امیدواری کرد که فورا اجرا شود.

جابری انصاری معاون وزیر خارجه کشورمان نیز گفت: بندهای این سند باید طی یک ماه اجرایی شود.

کارشکنی مخالفان

این در حالی است که برخی از اعضای هیئت مخالفان از جمله رئیس هیئت مخالفان مسلح محمد علوش در اعتراض به حضور ایران به عنوان کشور ناظر در جلسه امضای سند حضور نداشتند.

هیئت مخالفان سوریه اعلام کرد: ما وعده‌هایی در زمینه توقف بمباران مناطق آزاد شده دریافت کردیم اما هر طرحی که براساس قطعنامه ۲۲۵۴ و قطعنامه‌های مربوطه نباشد را نمی‌پذیریم. ما هر تصمیمی که به آتش‌بس فوری نینجامد و وحدت سوریه را تضمین نکند و نقش ایران و نیروهای وابسته به آن را در سوریه خاتمه ندهد، نمی‌پذیریم.

پیشتر گروه‌های مسلح سوریه که به بهانه بمباران روسیه در سوریه روز چهارشنبه نشست آستانه را تعلیق کردند در بیانیه‌ای از روسیه خواستند حملاتش را در سوریه متوقف کند.

این مخالفان از هیئت شرکت‌کننده در آستانه خواستند ایران را به عنوان ناظر هیچ روند مسالمت‌آمیزی قبول نکند.

گروه‌های مسلح اعلام کردند، توافق آتش‌بس در سوریه باید شامل تمامی مناطق و گروه‌ها بدون هیچ استثنایی باشد.

روسیه پیشنهاد چهار منطقه کاهش تنش را در استان‌ ادلب، شمال شهر حمص، غوطه شرقی و جنوب سوریه برای توقف درگیری‌ها پیشنهاد داده است.

خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد، دور جدید مذاکرات آستانه اواسط ژوئیه برگزار می‌شود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ / ۱۴:۳۹
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 96021408613
  • خبرنگار : 71475