به گزارش ایسنا، محمد باقر قالیباف، فرمانده سابق نیروی انتظامی و شهردار ۱۲ سال گذشته تهران شب گذشته بخش قابل توجهی نخستین گفت وگوی خود با مردم را به مسائل اقتصادی اختصاص داد. وی که پس از شکست در انتخابات های ۱۳۸۴ و ۱۳۹۲، برای بار سوم کاندیدای ریاست جمهوری شده، در حالی بخش عمده ای تمرکز خود را روی مسائل اقتصادی گذاشته که حتی محقق شدن بخشی از برنامه های او نیز می تواند نقطه مقابل تجربه جهانی باشد.
شهردار تهران که پیش از این نیز روی ۲.۵ برابر کردن درامدهای اقتصادی و تولید چند میلیونی ظرفیت شغلی تاکید کرده بود، در صحبت های شب گذشته اش نیز بار دیگر بر امکان پذیر بودن تحقق این وعده ها صحه گذاشت.
وی گفت که قول پنج میلیون شغل را دادیم و میدانیم ریشه فساد و رکود در بیکاری جوانان ماست. جوانانی هستند در حاشیه شهر تهران که مادرانشان در خانههای مردم کار میکنند تا فرزندان خودشان را به دانشگاه بفرستند ولی آنها بعد از فارغالتحصیلی حتی در پول جیبشان هم میمانند. دولت من متعهد است در طول دوره خود پنج میلیون شغل ایجاد کند.
هرچند این نامزد انتخابات ریاست جمهوری پیش از این نیز این وعده ها را اعلام کرده بود اما مانند آنچه در شب نخست برای هاشمی طبا و رییسی اتفاق افتاد، در صحبت های قالیباف نیز اشاره ی دقیقی به برنامه های عملیاتی و چگونگی رسیدن به این اهداف کلان نشد، موضوعی که می تواند در دیگر برنامه های تبلیغاتی این نامزد انتخابات مورد تجدید نظر قرار گیرد.
شهردار تهران که پیش از این، خود را در قالب چهره های تکنوکرات اقتصادی طبقه بندی می کرد، در انتخابات پیشرو، سیاست های اقتصادی خود را به سمت شعارهای عدالت خواهانه سوق داده است. شعارهایی که با توجه به صحبت های وی یادآور جنبش تسخیر وال استریت در سال ۲۰۱۱ میلادی در نیویورک هستند.
فعالان آن جنبش به دنبال تغییر شرایط اقتصادی بودند که به گفتهشان تنها یک درصد از جمعیت از آن بهره می برند و ۹۹ درصد باقی مانده تحت تاثیر آن طعم فقر را چشیدهاند. حالا قالیباف نیز در انتخابات ۱۳۹۶، از ۹۶ درصد مردمی صحبت می کند که زیر سلطه اقتصادی چهار درصد قرار گرفته اند.
این نامزد اصولگرای انتخابات در صحبت های شب گذشته خود بار دیگر به این درصدها پرداخت و گفت که علت اصلی اختلاف طبقاتی به خاطر این است که چهار درصد اجازه فعالیت به ۹۶ درصد جمعیت کشور ندادند. ما مالیات را از ۹۶ درصد مردم میگیریم. حتی از کارمند و حقوق بگیران دولت سر وقت مالیات را می گیریم ولی از چهار درصدی که بیشترین سود را میبرند هیچ مالیاتی گرفته نمی شود. لازم است نظامهای بانکی را اصلاح کنیم؛ نظامهای بانکی که سرمایهشان برای ۹۶ درصد ملت است و وام دادنشان به چهار درصد خاص. بانکها باید اصلاح شوند. سیستم مالیاتی ما باید اصلاح شود و هزینههای دولتی باید کاهش یابد.
اگر سرنوشت جنبش وال استریت تجمع در خیابان و تحصنی بود که با ورود پلیس نیویورک به پایان رسید، این بار قالیباف پیروزی جنبش ۹۶ درصدی خود را در رسیدن به پاستور تصویر کرده است.
میرسلیم در مسیر هاشمیطبا
مصطفی میرسلیم، کاندیدای حزب موتلفه اسلامی نیز دیگر فردی بود که شب گذشته نخستین گفت وگوی خود با مردم را آغاز کرد.
وی که نامزد یکی از قدیمی ترین تشکیلات اصول گرای کشور به حساب می آید، مانند آنچه در صحبت های تبلیغاتی هاشمی طبا مشاهده می شد، به جای ورود به بخش های خرد و برنامه های جزئی، تلاش کرد انتقادهای خود را به آنچه در عرصه کلان اتفاق افتاده مختص کند.
میرسلیم از لزوم محرومیت زدایی و برنامه ریزی های کلان در این عرصه سخن گفت و ضمن انتقاد از مصرف گرایی در حوزه سوخت های فسیلی اعلام کرد که شاخص اصلی اقتصاد باید کیفیت باشد و اگر خودرویی کیفیت لازم را ندارد نباید اجازه تولید پیدا کند.
میرسلیم در عین حال تنها نامزدی بود که به بخش حمل و نقل نیز پرداخت.
او ضمن عبور از سیاست هایی که به توسعه حمل و نقل شخصی می پردازد، اعلام کرد که تلاش دولتش به گسترش راه آهن و حمل و نقل ریلی در فضای بین شهری و ایجاد ساختارهای لازم بری توسعه مترو در فضای درون شهری اختصاص خواهد یافت.
با وجود باقی ماندن صحبت های انتخاباتی حسن روحانی و اسحاق جهانگیری، به نظر می رسد، نخستین نقطه اوج گیری بحث های انتخاباتی ریاست جمهوری دوازدهم با مناظره عصر امروز آغاز خواهد شد. مناظره ای که هرچند اقتصاد موضوع محوری آن نیست اما احتمالا باز هم سهمی جدی در آن ایفا خواهد کرد.
گزارش از خبرنگار ایسنا، جواد هاشمی
انتهای پیام