پیروزی در همه پرسی قانون اساسی ماراتنی نفس‌گیر برای اردوغان بود

یک پژوهشگر مسائل ترکیه گفت: همه پرسی قانون اساسی ماراتنی نفس‌گیر برای اردوغان و حزب عدالت و توسعه بود و با وجود آنکه به پیروزی دست یافتند اما خودشان واقف هستند که این نتایج با چه سختی حاصل شد.

سیامک کاکایی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به همه‌پرسی قانون اساسی ترکیه، آن‌ را یک رویداد مهم در تاریخ سیاسی این کشور دانست.

وی در رابطه با ضرورت تغییر قانون اساسی ترکیه خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در سالیان گذشته هم در برخی از مفاد قانون اساسی تغییراتی انجام شده بود اما همچنان ضرورت تغییرات بنیادی‌تری در این قانون که محصول کودتای ۱۹۸۰ ترکیه بود، احساس می‌شد.

کاکایی ادامه داد: حزب عدالت و توسعه و شخص اردوغان در سال‌های اخیر از تغییر قانون اساسی به عنوان یک اولویت کاری صحبت می‌کردند اما آن‌چه در مورد قانون اساسی و به همه پرسی گذاشتن آن قابل توجه است، تغییر در نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاست جمهوری است که از مشخصه‌های اصلاح قانون اساسی در این کشور بود.

این پژوهشگر مسائل ترکیه از جمله نکات قابل توجه در رابطه با همه پرسی قانون اساسی در ترکیه را تبلیغات گسترده و هدایت شده از سوی دولت ترکیه دانست و افزود: سخنرانی‌ها و کمپین‌هایی که توسط شخص اردوغان برگزار می‌شد در شهرهای ترکیه به چشم می‌خورد به طوری که عمده شهرهای این کشور به محل تبلیغات دادن رای به همه پرسی تبدیل شده بود.

وی ادامه داد: در واقع اردوغان تلاش جدی برای اقناع افکار عمومی به دادن رای مثبت به همه پرسی کرده بود. به خصوص که تغییر نظام سیاسی به معنای افزایش اختیارات و توان اجرایی شخص رئیس جمهور که در حال حاضر اردوغان است، محسوب می‌شود.

کاکائی با بیان اینکه در یک هفته اخیر حزب عدالت و توسعه آرای نظرسنجی‌ها در رابطه به همه‌پرسی قانون اساسی را مبتنی بر درصد بالای موافقان این همه‌پرسی ارائه می‌کردند، گفت: در مقابل گروه‌های مخالف مانند حزب جمهوری، کردها و علویان که منتقد به شکل برگزاری همه‌پرسی بودند به عناوین مختلف بودند مخالفت‌های خود را ابراز کردند البته آن‌ها خواهان تغییر قانون اساسی ترکیه هستند اما اصلاحات مورد نظر آن‌ها در این تغییرات فعلی گنجانده نشده است و منتقدان بر این باور بودند که با برگزاری این همه‌پرسی، قدرت در دستان رئیس جمهور متمرکز خواهد شد و این امر در رویکردهای سیاسی آینده اردوغان اثر خواهد گذاشت.

این پژوهشگر مسائل ترکیه خاطرنشان کرد: مخالفان همه‌پرسی پیش از برگزاری آن تلاش جدی برای ایجاد اجماع رای ندادن به تغییر قانون اساسی داشتند.

کاکائی در بخش دیگری از این مصاحبه در رابطه با بررسی نتایج همه‌پرسی قانون اساسی ترکیه افزود: یک همه پرسی قابل قبول آن است که درصد قابل توجهی از مردم به آن رای مثبت بدهند. اما در رابطه به نتیجه آرا همه پرسی ترکیه وضعیت کاملا لب به لب و نزدیک بود. در همین راستا باید بگویم اگرجه پیروزی برای اردوغان و حزب عدالت و توسعه و طرفداران همه‌پرسی به دست آمد ولی طبیعتا این آراء شکننده پیام مهمی برای اردوغان دارد.

وی ادامه داد: از مجموع شرکت‌کنندگان در همه‌پرسی نیمی موافق و نیمی مخالف بودند و این نتیجه مطلوب نبوده و این امر از در اظهارنظرهای دولت‌مردان ترکیه هم مشخص است که آن‌ها هم انتظار چنین آرایی را نداشتند.   

این پژوهشگر مسائل ترکیه با تاکید بر اینکه با وجود آنکه آراء همه پرسی به نفع اردوغان تمام شد ولی نتایج نهایی حاکی از  احتمال وجود چالش‌های جدی در آینده ترکیه است، گفت: به احتمال زیاد با توجه به زیاد بودن منتقدان اردوغان درآینده بستر سیاسی و اجتماعی ترکیه شاهد تحولاتی خواهد بود و در حقیقت در انتخابات بعدی، این کشور با نوعی چالش مواجه خواهد شد.

کاکائی در رابطه با همه‌پرسی ترکیه تاکید کرد: آراء منفی به همه پرسی بسیار پررنگ‌تر از «آری» بود که به تغییر قانون اساسی ترکیه گفته شد. در حقیقت این تعداد از آراء مثبت به قانون اساسی برای اردوغان بسیار سخت به دست آمد و همه‌پرسی ترکیه ماراتنی نفس‌گیر برای اردوغان و حزب عدالت و توسعه بود و آن‌ها به خوبی می‌دانند که این نتایج را با چه سختی به دست‌ آورده‌اند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با نهایی شدن نتایج آراء همه پرسی و پیشبرد مراحل نظام سیاسی ترکیه باید انتظار داشت افزایش دامنه اختیارات اردوغان در رویکرد داخلی و سیاست خارجی ترکیه بیش از پیش اثرگذار باشد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۸ فروردین ۱۳۹۶ / ۰۰:۳۶
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 96012812008
  • خبرنگار : 71405