در نامه انتقادی فعالان معماری و شهرسازی مطرح شد

واکنش به مالکیت بنیاد مستضعفان روی نیاوران و سعدآباد

«ما معتقدیم حتی اگر سند این دو محوطه از ازل به نام بنیاد مستضعفان می‌بود، منطقا باید آن‌ها را به سازمان میراث فرهنگی کشور هبه می‌کرد تا خود را از عقوبت عدم نگهداریِ شایسته از میراث مهم کشور برهاند.»

به گزارش ایسنا، بیش از ۴۲۰ نفر از فعالان معماری و شهرسازی در بیانیه‌ای رسمی که اشخاصی چون سیدمحمد بهشتی، محمدحسن طالبیان و ایرج کلانتری آن را تائید کرده‌اند، تاکید شده: «کاخ‌موزه‌ها، بنا به ماهیت، متعلق به میراث فرهنگی هستند!»

در این بیانیه آمده است: «باخبر شدیم تلاش بنیاد مستضعفان که از زمان دولت دهم به دنبالِ مالکیت کاخ موزه سعدآباد و کاخ نیاوران بود، به ثمر نشسته و متاسفانه توانسته اسناد مالکیت این دو محوطه تاریخی را که با حکم شورای انقلاب به میراث فرهنگی کشور واگذار شده ‌بود، ابطال و به نام خود کند.

این خبر،‌ فی‌نفسه ناگوار است؛ چون دو محوطه مهم و با ارزش میراث فرهنگی و تاریخی کشور از یَدِ قدرت و مالکیت سازمان میراث فرهنگی که پابرجاترین حافظ این گونه محوطه‌هاست، خارج می‌شود.

برای جامعه معماران، شهرسازان،‌ پژوهشگران و دوستداران میراث فرهنگی قابل تصور نیست که چرا این بنیاد سال‌ها نیرو و هزینه برای تصرف دو محوطه صرف کرده که در مالکیت و تصرف سازمانی دولتی است، به خوبی حفظ می‌شوند و مردم از تبعات فرهنگی آن استفاده می‌برند.

این پرسش وجود دارد که بنیاد مستضعفان چه مزیتی بر سازمان میراث فرهنگی در مالکیت و بهره‌برداری از این دو کاخ‌موزه دارد؟ آیا برنامه‌هایی برای تبدیل کاربری یا استفاده‌های تجاری وجود دارد؟

ما معتقدیم،‌ حتی اگر سند این دو محوطه از ازل به نام بنیاد مستضعفان می‌بود، منطقا، باید آن‌ها را به سازمان میراث فرهنگی کشور هبه می‌کرد تا خود را از عقوبت عدم نگهداریِ شایسته از میراث مهم کشور برهاند.

اینک چه شده که وارونه عمل می‌شود و چندین سال هزینه و وقت صرف می‌شود تا اسناد مالکیتی را که شورای انقلاب برای این دو محوطه صادر کرده، ابطال و آن‌ها را به نام خود کند.

ما متاسفانه، نمی‌توانیم به این روند خوشبین باشیم و از تمام تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان دلسوز کشور، در هر رده و منزلتی، انتظار و تقاضا داریم در جهت اصلاح امور و ابطال سند جدید این دو محوطه و سپردنِ مالکیت و اداره آن‌ها به سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از هیچ کوششی فروگذار نکنند.»

به گزارش ایسنا، پیش از این محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی با اعلام این نکته که «مالکیت سازمان میراث ‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر کاخ‌موزه‌های سعدآباد و نیاوران قانونی است»، اظهار کرده بود: «کاخ‌موزه‌های سعدآباد و نیاوران در دوران پهلوی به وزارت دربار تعلق داشته و با هزینه بیت‌المال احداث شده است، بنابراین جزو اموال خاندان پهلوی به‌حساب نمی‌آید و جزو بیت‌المال است و به استناد فرمان حضرت امام خمینی (ره) مورخ ۱۳ اسفند ماه ۵۷، مالکیت این دو کاخ بر عهده دولت است.

همچنین براساس ماده یک لایحه قانونی مصوب شورای انقلاب به تاریخ ۲۳ فروردین ماه سال ۵۹، کلیه کاخ‌ها ازجمله نیاوران و سعدآباد با محوطه و تأسیسات آن‌ها برای ایجاد موزه در اختیار وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت قرار گرفت. ضمن این‌که بر اساس ماده ۲ همین لایحه تمام اشیای عتیقه برای حفظ و نگهداری در موزه‌ها تحویل وزارت فرهنگ و آموزش عالی (سازمان میراث‌فرهنگی) می‌شود و از سال ۱۳۵۹ تاکنون تمامی مجموعه موزه‌های موصوف در حال ارائه خدمات به عموم است.از سوی دیگر براساس بند ۵ مصوبه هیأت وزیران مورخ ۲ آذر ماه ۶۰ متضمن قانون تشکیل سازمان میراث‌فرهنگی، کاخ‌های نیاوران و سعدآباد یکی از واحدهای تابعه این سازمان است.»

با انتشار نخستین مطالب در این زمینه از سوی رسانه‌ها و صحبت‌های طالبیان؛ بنیاد مستضعفان نیز در واکنش به این قضیه اطلاعیه‌ای را منتشر و  به نقل از غفور پاکنهاد - معاونت امور حقوقی، توسعه مدیریت و منابع – اعلام کرد: «موضوع مالکیت کاخ‌های نیاوران و سعدآباد در قوه قضاییه (هیات رسیدگی به پرونده‌های موضوع اصل ۴۹ قانون اساسی) مطرح رسیدگی است و بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی کماکان خود را موظف به اجرای احکام قطعی محاکم قضایی می‌داند.»

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۶ فروردین ۱۳۹۶ / ۱۷:۴۰
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 96012611002
  • خبرنگار : 71191