به گزارش ایسنا، بخش اعظم حوزه آبریز تالاب آقگل با وسعت 800 هکتار، در استان مرکزی است و همدانیها مدام سنگ احیایش را به سینه میزنند و پیگیر حقآبه آن هستند و به نظر میرسد دغدغه محیط زیستی زیادی دارند.
و امروز کشت محصولات کشاورزی در اطراف تالاب نگرانی جدید دغدغهمندان محیط زیستی است و نگرانیم این بیمار تازه بهبودیافته، دوباره به کما رود.
این روزها شاهدیم محصول پرآببر یونجه در اطراف تالاب آقگل خودنمایی میکند و چقدر دردناک است تصور اینکه کشاورزان برای تغذیه محصولشان از آب تالاب برداشت کنند. البته حفر چاه در اطراف تالاب هم میتواند در جذب آب تالاب موثر باشد پس بخش کشاورزی و شرکت آب منطقهای باید هر چه زودتر به داد برسند تا از فاجعه زیستمحیطی دیگری جلوگیری شود.
روند کشت یونجه در اطراف تالاب ممنون نیست
مدیر جهادکشاورزی شهرستان ملایر درباره کشت یونجه در اطراف تالاب آقگل به ایسنا گفت: روند کشت یونجه در این مزارع از نظر قانونی ممنوع نیست.
غلامحسین تقوی در گفتوگو با ایسنا، منطقه همدان، با بیان اینکه حوزه آبریز تالاب آقگل مشخص نیست، اظهار کرد: کشت در اراضی کشاورزی ارتباطی به تالاب ندارد و اگر محیط زیست قوانینی در این مورد دارد براساس قانون ممنوعیت کشت را ابلاغ کند.
کشت یونجه در سطح آبریز تالاب نیست
وی با اشاره به اینکه کشت یونجه در سطح آبریز تالاب نیست، افزود: کشت یونجه در مزارع پیرامون تالاب آقگل از طریق آب چاه تأمین میشود و ما نمیتوانیم از کشت در زمین کشاورزی جلوگیری کنیم.
تقوی خاطرنشان کرد: در صورتیکه اراضی کشاورزی به سمت تالاب پیشروی کرده باشد، باید جلوگیری شود چرا که هیچ نوع کشت محصولات کشاورزی در اراضی ملی مورد تأیید نیست.
وی ادامه داد: تا زمانیکه مصوبه و قانونی در مورد جلوگیری از کشت محصولات کشاورزی در اطراف تالاب نداشته باشیم، نمیتوانیم از کشت جلوگیری کنیم.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان ملایر عنوان کرد: کشت یونجه برای کشور و شهرستان ضروری بوده چرا که یکی از نیاز اساسی بخش دامداری و از الزامات کشور است بنابراین نمیتوان به علت پرآببر بودن این محصول از کشت آن جلوگیری کرد.
80 درصد حوزه آبریز تالاب آقگل در استان مرکزی است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان نیز با تأکید بر اینکه حریم تالاب مشخص شده است، به ایسنا گفت: 80 درصد حوزه آبریز تالاب آقگل در استان مرکزی است.
مرتضی عزالدین با بیان اینکه در حریم تالاب آقگل به کسی سند داده نمیشود، اظهار کرد: از حفر چاه در مسیر رودخانه و تالاب جلوگیری میشود و در صورتیکه در حریم تالاب چاه حفر شود، برخورد خواهد شد.
حریم تالاب آقگل به صورت خاکریز مشخص شده است
وی با اشاره به اینکه مجوز چاههایی که در اطراف تالاب صادر شده، در حریم قانونی بوده است، تصریح کرد: حریم تالاب آقگل به صورت خاکریز مشخص شده و کسی نمیتواند درون حریم وارد شود.
عزالدین درباره برداشت آب از تالاب برای مصارف کشاورزی نیز عنوان کرد: برداشت آب از تالاب آقگل کنترل و با برداشت از آب تالاب برخورد میشود.
شناسایی 12 حلقه چاه غیرمجاز در اطراف تالاب
وی خاطرنشان کرد: 12 حلقه چاه غیرمجاز در اطراف تالاب شناسایی شده که پرونده قضائی تشکیل شده و بهزودی مسدود میشود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ملایر نیز با تأکید بر تغییر الگوی کشت در مزارع اطراف تالاب آقگل، گفت: کشت محصولات کشاورزی پرآببر در اطراف تالاب به صورت غیرمستقیم بر تالاب تأثیر مخرب دارد.
مجید شعبانلو با بیان اینکه وسعت تالاب آقگل 830 هکتار ثبت شده است، اظهارکرد: جهادکشاورزی باید در زمینه تغییر الگوی کشت اقدامات انجام شده خود را گزارش دهد.
چاههای غیرمجاز زیادی در اطراف تالاب آقگل حفر شده است
وی با اشاره به اینکه چاههای غیرمجاز زیادی در اطراف تالاب آقگل حفر شده است، تصریح کرد: برداشت بیرویه از چاههای آب کشاورزی باعث کاهش سطح آبهای زیرزمینی شده که در این صورت خاک اشباع نمیشود و اثر سوء بر تالاب خواهد داشت.
شعبانلو، تغییر الگوی کشت، جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز و نصب کنتور هوشمند بر روی چاههای کشاورزی و تأمین حق آبه تالاب را از راهکارهای نجات تالاب آقگل دانست و خاطرنشان کرد: تأمین سالانه 2 میلیون مترمکعب آب به عنوان حقآبه تالاب آقگل توسط استان مرکزی توسط وزارت نیرو تعیین شده است.
یکی از منابع اصلی آبگیری تالاب آقگل رودخانه قرهچای است
وی ادامه داد: یکی از منابع اصلی آبگیری تالاب آقگل رودخانه قرهچای است که از استان مرکزی سرچشمه میگیرد که بیش از 2 ماه است به علت بارندگی مناسب از رودخانه قرهچای آب جاری شده و هرزآبهها نیز به سمت تالاب جاری شده که باعث آبگیری بیش از 50 درصد تالاب شد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ملایر عنوان کرد: ظرف هفتههای گذشته پرندگان مهاجری در این تالاب دیده نشده اما امید داریم پرندگان غیربومی به تالاب مهاجرت کنند.
وی با تأکید بر تغییر الگوی کشت، یادآور شد: ارائه کشتهای کمآببر و مشاغل جایگزین برای کشاورزان منطقه و کنترل برداشت آب از چاههای کشاورزی میتواند تأثیر زیادی در احیای این تالاب داشته باشد.
کشت محصولات آبی باعث خشک شدن تالاب در درازمدت میشود
دبیر تشکلهای محیط زیست استان همدان نیز به ایسنا گفت: کشت محصولات آبی در کنار تالاب آقگل باعث خشک شدن تالاب در درازمدت میشود.
محمد سوزنچی اظهار کرد: استفاده از چاههای کشاورزی باعث میشود سفره آبهای زیرزمینی تخلیه شده و در نتیجه آب تالاب به سمت تأمین آب تالاب پیش رود که در نهایت خشکی تالاب را به دنبال خواهد داشت.
مخالف امرار معاش کشاورزان منطقه نیستیم
وی با تأکید بر اینکه مخالف امرار معاش کشاورزان منطقه نیستیم، تصریح کرد: این رفتار باعث میشود خود روستائیان اطراف تالاب متضرر شوند چرا که خشکی تالاب، کاهش سفرههای آبهای زیرزمینی و شوری آب و خاک و پدیده ریزگردها را به دنبال خواهد داشت.
سوزنچی یادآور شد: نمیشود کشاورزی نکرد بنابراین امرار معاش روستائیان باید از منابع دیگری از جمله گردشگری و طبیعتگردی تأمین شود که برای این موضوع دولت باید برنامه مدونی را ارائه دهد اما متأسفانه هیچ دولتی به این نتیجه نرسیده که این ساختار را در این منطقه ایجاد کند.
برای تالاب آقگل کار اصولی انجام نشده است
دبیر تشکلهای محیط زیست استان همدان با بیان اینکه برای تالاب آقگل کار اصولی انجام نشده است، عنوان کرد: اصولیترین کار برای تالاب آقگل این است که جلسه مشترکی بین مسئولان جهادکشاورزی، محیط زیست و امور آب گذاشته شود تا مشکل شناسایی و راهکار ارائه شود.
کنتورهای هوشمند باید 30 سال گذشته نصب میشد
وی با اشاره به اینکه وزارت نیرو باید میزان مصرف آب در زمینهای کشاورزی اطراف تالاب را کنترل کند، تصریح کرد: کنتورهای هوشمند باید 30 سال گذشته نصب میشد و اکنون که نصب شده است، برخی کشاورزان چند روز خاموش کرده و به هراندازه که میخواهند آب مصرف میکنند.
سوزنچی با تأکید بر محاسبه آب مورد نیاز کشاورزی در مزارع اطراف تالاب نیز خاطرنشان کرد: متأسفانه تغییر الگوی کشت فقط در مکالمات مدیران شنیده میشود و عدم مدیریت مجموعه باعث شده به جای انجام کار به راحتی یکدیگر را مقصر بدانند.
حل مشکل تالاب آقگل نیازمند مدیریت فرامنطقهای است
وی با بیان اینکه حل مشکل تالاب آقگل نیازمند مدیریت فرامنطقهای است، عنوان کرد: جهادکشاورزی استان همدان در بحث توسعه آبیاری قطرهای به خوبی عمل کرده است اما در استان مرکزی هنوز به صورت سنتی آبیاری انجام میگیرد.
گزارش از: بنتالهدا نوری، خبرنگار ایسنا
انتهای پیام