امانالله قراییمقدم - جامعهشناس و استاد دانشگاه - در گفتوگو با ایسنا دربارهی تاثیرگذاری رسانهها بر جامعه گفت: رسانهها در حال حاضر به عنوان نیروی تحولبرانگیز و تغییردهنده افکار و خواستههای مردم نقش بسیاری در جامعه دارند. تاثیرگذاری رسانهها بر افکار عمومی را در هر پدیده اجتماعی به خصوص برخی از سنن ملی مانند برگزاری مراسم چهارشنبه سوری و عید نوروز، میبینیم.
او با اشاره به نقش رادیو و تلویزیون در شکلدهی به افکار عمومی بیان کرد: نقش رادیو و تلویزیون در افکار عمومی بسیار بیشتر از مطبوعات است، زیرا دولتی هستند و عدهای از مردم نیز، هنوز سنتی نگاه میکنند.
این جامعهشناس به تاثیر تلویزیون در برگزاری مراسم روز چهارشنبهسوری اشاره و اضافه کرد: برخی از مردم تصور میکنند دولت با برگزاری چهارشنبهسوری مخالف است. تلویزیون که یک رسانه به اصطلاح ملی است، برگزاری مراسم باستانی چهارشنبه سوری را باید نشان دهد و تقویت کند. تلویزیون همچنین در بهتر برگزار کردن این مراسم، ایجاد نشاط در جامعه، جلوگیری از انواع آسیبهای اجتماعی، بالا بردن میزان همبستگی بین مردم و دلبستگی مردم به حکومت نقش مهمی دارد.
او با تاکید بر برگزاری جشن چهارشنبهسوری بیان کرد: این مراسم باستانی باید برگزار شود و رسانهها نیز این مراسم را همراهی و تقویت کنند. رسانه ملی در این راستا باید برنامهسازی کند و جشن چهارشنبهسوری را در تلویزیون نشان دهند تا مردم اعتماد کنند.
این استاد دانشگاه با انتقاد از رویکرد رسانه ملی در این راستا، تصریح کرد: رسانه ملی خیال میکند اگر جلوی این مراسم را بگیرد، جوانان به سمتی که آنها میخواهند میروند اما اینطور نیست. رسانه ملی از طریق برپایی و نشان دادن مراسم چهارشنبهسوری میتواند پایبندی مردم به اعتقاداتشان و دلبستگی به حکومت، ارزشها، هنجارهای ملی، میهنی و حفاظت از هویت ملی را ایجاد کند.
قراییمقدم درباره کم شدن خطرات احتمالی روز چهارشنبهسوری پیشنهاداتی ارائه داد و گفت: من پیشنهاد میکنم شاخههای درختان را که هر سال هرس و انبار میکنند در ایام چهارشنبه سوری بستهبندی کنند و کنار خیابان بگذارند یا به صورت بستهای بفروشند تا بچهها این شاخهها را آتش بزنند و از رویش بپرند، با این کار هم منبع درآمدی برای خود ایجاد میکنند و هم از خطر مواد محترقه جلوگیری میکنند. هر چقدر مسوولان با جشن روز چهارشنبه سوری مخالفت کنند مردم بیشتر به سمت اجرایی کردنش می روند.
این استاد دانشگاه در پایان اظهار کرد: اعتماد مردم به رسانه ملی زمانی برمیگردد که واقعیت را ببینند. زمانی که رسانه ملی از نشان دادن یکسری موضوعات جلوگیری میکند، اعتقاد مردم به دولت و نظام سست میشود. در واقع برگزاری جشن چهارشنبه سوری از لحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مفید است.
انتهای پیام