شیب "یاران" باید از عراق به سمت ایران برگردد

میدان نفتی یاران از میادین مشترک با عراق است که گفته می شود شیب این میدان به سمت عراق بوده و در صورت برداشت عراق به تدریج بخشی از نفت ایران نیز به سمت عراق سرازیر می شود، به همین دلیل یکی از اولویت های وزارت نفت توسعه میدان نفتی یاران است.

به گزارش ایسنا، میدان یاران گرچه به نسبت میدان‌هایی چون آزادگان و یادآوران کوچک‌تر است اما به دلیل اشتراک با عراق، اهمیت زیادی دارد. در صورت تاخیر در برداشت از این میدان ، بخشی قابل توجهی از ذخایر آن توسط عراق تخلیه خواهد شد. ضمن اینکه شیب این میدان به سمت عراق است، یعنی در صورت برداشت عراق به تدریج بخشی از نفت ایران نیز به سمت عراق سرازیر می شود.

این میدان به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده و مجموع ذخایر آن‌ها ۲ میلیارد بشکه برآورد شده است. برنامه‌ی تولید در این میدان، بیشتر با محوریت بخش جنوبی آن و معطوف به تولید ۵۰ هزار بشکه‌ای برای سال ۱۳۹۵ است. اما حفاری‌ها و مطالعات نشان می‌دهد سقف تولید فوق امکان افزایش دارد.توسعه این میدان بر اساس مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران در تیرماه سال ٩٢ به شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) سپرده شد. هم‎اکنون عملیات حفاری ١٨ حلقه چاه پایان یافته و از این میان، عملیات نصب رشته تکمیلی ١٥ حلقه چاه هم نهایی شده است.


میدان یاران شمالی
میدان نفتی یاران شمالی که توسعه آن در فاز نخست با هدف تولید روزانه ٣٠ هزار بشکه نفت در دستور کار قرار دارد، در استان خوزستان و در فاصله تقریبی ۱۳۰ کیلومتری از غرب شهر اهواز در نزدیکی مرز ایران و عراق و در مجاورت تالاب هورالهویزه قرار گرفته است.

 این میدان در غرب میدان آزادگان شمالی و شمال میدان یاران جنوبی واقع است و API نفت تولیدی آن میان ١٦ تا ١٨ برآورد می شود. در سال ۹۵ فاز نخست طرح توسعه میدان «یاران شمالی» به همراه طرح‎های توسعه‎ای میدان‎های «یادآوران» و «آزادگان شمالی» به بهره‎برداری رسید. از این میدان روزانه ۳۰ هزار بشکه نفت برداشت می شود. پیمانکار این میدان ، شرکت ایرانی توسعه نفت و گاز پرشیا است که بر اساس قرارداد بیع متقابل با شرط استفاده پیمانکاران از حداقل ۵۱ درصد خدمات داخل کشور فعالیت در این میدان را اغاز کرد. سهم ایرانی پروژه در این میدان ۷۳ درصد است.

با توسعه‌ی یاران شمالی، تاکنون بالغ بر ۱ میلیون بشکه نفت خام از این میدان برداشت شده و مبلغ مصوبه‌ی شورای اقتصاد برای سرمایه گذاری در ان حدود ۵۸۵ میلیون دلار است که سهم تکلیفی ایرانی آن ۵۱ درصد تعیین شده است.


میدان یاران جنوبی


میدان یاران جنوبی در ١٣٠ کیلومتری غرب اهواز در منطقه مرز مشترک ایران و عراق ( محدوده طلاییه ) در جنوب غرب کشور قرار دارد. هم‎اکنون عملیات حفاری ١٨ حلقه چاه پایان یافته و عملیات نصب رشته تکمیلی ١٥ حلقه چاه هم نهایی شده است.

طبق برنامه ریزی اولیه، هدف از توسعه یاران جنوبی تولید ٥٠ تا ٦٠ هزار بشکه نفت در روز و ٦٠ میلیون فوت مکعب گاز با حفاری ٣٠ حلقه چاه بود. بررسی های تکمیلی میدان در سال ٩٤ نشان داد لایه فهلیان یاران جنوبی ظرفیت مناسبی برای تولید ندارد. براین اساس، میزان تولید نفت هدف‎گذاری شده در میدان یاران جنوبی به ٢٥ هزار بشکه در روز کاهش یافت و با اطلاعات جدید به دست آمده، برنامه‎ریزی‌های توسعه میدان نیز تغییر کرد. نداشتن اطلاعات دقیق از مخزن و تغییر در برنامه‎ریزی نیز از دیگر دلایل تاخیر در فرایند توسعه این میدان بوده است. پیش بینی می شود امسال برداشت روزانه ١٠ هزار بشکه نفت از این میدان محقق می‌شود.


دکل‌های به‌کار گرفته‌شده در این میدان مشترک، داخلی هستند و تاکنون هیچ دکلی برای حفاری چاه‌های یاران جنوبی وارد مجموعه نشده است. طبق آمار موجود، بالغ بر ٨٠ درصد نیروهای فعال در این میدان بومی هستند و تمام اقدام‌های انجام شده در این میدان همسو با سیاست‌های وزارت نفت درباره رعایت مسائل زیست محیطی است.

دولت گذشته در توسعه‌ی این میدان فعالیت چندانی نداشته به گونه‌ای که در مقطع تحویل دولت، میزان پیشرف توسعه‌ی یاران جنوبی فقط ۴ درصد بوده که در انتهای سال ۱۳۹۲ به مرز ۱۱ درصد رسیده است. به تدریج با اعمال مدیریت، درصد پیشرفت پروژه در پایان بهمن ۹۳ حدود ۲۷ درصد و در پایان مهر ماه ۱۳۹۴ معادل ۴۹ درصد گزارش شده که حاکی از یک رشد بسیار مطلوب است.


انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۴ اسفند ۱۳۹۵ / ۰۸:۵۲
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 95120402434
  • خبرنگار : 71523