به گزارش ایسنا، بهروز کمالوندی در گفتوگو با «خانه ملت»، با اشاره به آخرین وضعیت مشارکت ایران در پروژه بینالمللی گداخت هستهای، گفت: بعد از سفر و بازدیدهای دوجانبه رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و رئیس و اعضای پروژه بینالمللی گداخت هستهای و امضای قراردادهای همکاری، اقدامات خوب و مثبتی در این راستا صورت گرفته و تنها مرحله نهایی برای عضویت ایران در پروژه ایتر باقی مانده است.
وی ادامه داد: در شورای کنونی موضوع «عضویت همراه ایران در پروژه ایتر» باید در شورای تخصصی این پروژه مورد بررسی قرار بگیرد که این موضوعات در شورای مربوطه معمولا در دو مرحله مطرح میشود. البته در مرحله اول کلیات موضوع عضویت ایران بررسی شد و همه اعضا با آن موافقت کردند، حال در مرحله دوم هر یک از کشورها باید به صورت مستقل بررسیها و ارزیابیهای خود را انجام داده و نظر خود را به صورت رسمی به شورای ایتر اعلام کنند که پس از آن یک توافق نامه نهایی با شورای مذکور امضا میشود.
ایران در پروژه ایتر به عنوان عضو همراه فعال خواهد بود
کمالوندی افزود: نحوه مشارکت ایران در پروژه گداخت هستهای در قالب مشارکت و عضویت همراه است و این نوع عضویت با عضویت کامل در پروژه متفاوت است، عضو اصلی و کامل در پروژه ایتر از جهات مختلف بهویژه در بحث تعهدات مالی با عضویتهای دیگر تفاوت دارد. البته ایران در حوزههایی مانند تشخیص و بهکارگیری سنسورهای شناسایی با پروژه مذکور همکاری میکند.
ایران به دنبال انتقال تجربیات در عرصه گداخت هستهای از پروژه ایتر است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی، ادامه داد: پروژه گداخت هستهای یک پروژه بلندمدت است. این پروژه افق سالهای 2020، 2030، 2040 و 2050 را برای خود ترسیم کرده که این پروژه برای هر کدام از این افقها، اهدافی را تعیین کرده است، از این رو ایران به دنبال آن است که به عنوان یک عضو همراه هم به پروژه ایتر کمک کند و هم اینکه از این پروژه به لحاظ تجربی کمک دریافت کنیم.
پروژه ایتر به دنبال ساخت راکتور گداخت هستهای 500 مگاواتی تا سال 2050 است
وی افزود: ایتر به دنبال آن است که در سال 2030 بتواند به حدی است از راکتور آزمایشی برسد تا بعد از آن، اقدامات بهبود این فرآیند را صورت دهد و آنها در افق 2050 به دنبال ساخت یک راکتور گداخت هستهای 500 مگاواتی در فرانسه هستند. البته این پروژه از لحاظ تئوری و بر روی کاغذ درست پیش رفته و در شرایط کنونی این پروژه به دنبال ایجاد یک مدل آزمایشی در این عرصه هستند.
کمالوندی درباره اهمیت پروژه گداخت هستهای، افزود: به طور حتم در دهههای آتی، منابع سوختهای فسیلی و انرژیهای تجدیدناپذیر مانند نفت، گاز و اورانیوم به اتمام میرسد و بشر نیاز به یک انرژی دائمی دارد، که در این عرصه پروژه گداخت هستهای دارای اهمیت بالایی است.
تعهدات مالی ایران در ایتر به صورت پلکانی افزایش مییابد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی، در رابطه با میزان حق عضویت ایران در پروژه ایتر، ادامه داد: تعهدات مالی ایران در پروژه مذکور به صورت پلکانی تعریف شده، اما قطعا درباره میزان آن باید مذاکراتی انجام شود.
انتهای پیام