آغاز دومین کنفرانس بین‌المللی گردشگری و معنویت

اتصال گردشگری و معنویت، راه میان‌بُر برای گردشگری پایدار

دومین کنفرانس بین المللی گردشگری و معنویت با حضور اساتید و محققان ایرانی و خارجی و با پیام سازمان جهانی جهانگردی آغاز شد.

به گزارش ایسنا، در متن پیام «شو جین»، دبیر اجرایی و مدیر منطقه آسیا و اقیانوسیه سازمان جهانی جهانگردی به این کنفرانس بین‌المللی آمده است: «از سوی سازمان جهانی جهانگردی سازمان ملل متحد (UNWTO) که مشغول رشد و توسعه صنعت گردشگری در جهان است، برای شما در دومین کنفرانس بین‌المللی گردشگری و معنویت که موجب ارتقای مفهوم معنویت است، آرزوی موفقیت می‌کنم.

امروزه گردشگری بین‌المللی ٧ درصد تجارت جهانی را شامل می‌شود و نیز ١٠ درصد GDP و یک یازدهم کلیه مشاغل دنیا را در برمی‌گیرد و علی‌رغم چالش‌های مطرح گردشگری بین‌المللی، در حال رشد روزافزون است. با برشمردن اهمیت آن برای رشد اقتصادی و اجتماعی و ایجاد اشتغال در بسیاری از کشورها روبه رشد است.

جمهوری اسلامی ایران سرشار از منابع غنی فرهنگی و طبیعی است و یکی از کهن‌ترین تمدن‌ها در دنیا محسوب می‌شود. پتانسیل‌های آن، این کشور را به یکی از مقاصد گردشگری بی‌بدیل در دنیا تبدیل کرده است.

از سال ۲۰۱۶، ICTS به عنوان بستری مناسب برای تبادل تحقیقات علمی و پژوهشی به شمار رفته و توانسته برای تبادل تجربی و پژوهشی در سال ۲۰۱۷، متخصصین را از کشورهای استرالیا، انگلستان، یونان، هنگ‌کنگ و مالزی که در آنها تبادلات علمی و آموزشی بسیاری صورت می‌گیرد گردهم آورد.

بیش از ۱۴۳ مقاله برای ارائه در ICTS ارسال شده، تاثیر و نفوذ کنفرانس گردشگری و معنویت بسیار زیاد است. علاوه بر این، هفتادمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد سال ۲۰۱۷ را "سال گردشگری پایدار جهت توسعه" نامیده است.

این فرصتی بی‌نظیر است که اذهان را به سوی گردشگری و توسعه پایدار در ایران سوق دهد. این مراسمی برای همه است و ما همه شما را که دست‌اندرکار این مراسم هستید تشویق می‌کنیم که برای موفقیت این سال تلاش کنید.

من به دانشگاه علم و فرهنگ که مرکز آموزشی، فرهنگی و تحقیقاتی است و همچنین به انجمن علمی گردشگری برای برگزاری دومین کنفرانس گردشگری معنویت تبریک می‌گویم و امیدوارم سازمان‌دهندگان و شرکت‌کنندگان در این کنفرانس موفق باشند و خروجی مناسب و شایانی داشته باشد."

این متن توسط منوچهر جهانیان - رییس دانشکده گردشگری جهاد دانشگاهی و دبیر این کنفرانس - خوانده شد که پیش از آن با اشاره به برگزاری موفق اولین دوره کنفرانس بین‌المللی گردشگری و معنویت در سال گذشته گفت: باتوجه به استقبال به وجود آمده بر آن شدیم تا دومین کنفرانس را نیز برگزار کنیم. همچنین در این دوره شاهد حضور و استقبال اساتید برجسته داخلی و بین المللی بیشتری بودیم.

وی افزود: ۲۱۰ مقاله به دست‌مان رسید که در نهایت ۲۵ مقاله با داوری‌های سختگیرانه برای سخنرانی انتخاب شد.



** اتصال گردشگری و معنویت راه میان‌بُر برای استقرار گردشگری پایدار

دکتر محمد حسین ایمانی خوشخو - رییس کنفرانس گردشگری و معنویت - نیز در سخنانی اظهار کرد: در این کنفرانس و طی یک پروژه بین‌المللی به دنبال برقراری ارتباط با ریشه‌ای قوی بین معنویت و گردشگری هستیم که این مهم دارای شاخه‌های بسیاری است و یکی از آن شاخه‌ها ادراک معنوی گردشگری از سفر است.

او تاکید کرد: منظور از گردشگری معنوی، گردشگری مذهبی نیست. ما به دنبال این فرضیه هستیم که همه گونه‌های گردشگری به لحاظ معنا دارای نتایج ارزشمندی است. به عقیده ما همه پدیده‌ها صورت و معنایی دارند و گردشگری صورتی است که همه با آن آشنایی داریم، اما این معنا و باطن آن است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود: با تکیه بر مفاهیم علمی و دینی‌مان در حوزه گردشگری می‌توانیم بگوییم معنی و مفهوم گردشگری معنوی چیست و این نکته که گردشگر به دنبال آرامش روح است را نباید از نظر دور دید.

ایمانی خوشخو در ادامه اظهار کرد: جهاد دانشگاهی ۳۴ سال است که در عرصه‌های ناشناخته قدم‌های مثبتی برداشته و امروز نیز در حوزه نظریه‌پردازی که مد نظر رهبری است، این کنفرانس و موضوع مهمی است که به آن پرداخته‌ایم.

رییس دانشگاه علم و فرهنگ بیان کرد: اتصال گردشگری و معنویت راه میان‌بُر برای استقرار گردشگری پایدار است.



دکتر حمیدرضا طیبی - رییس جهاد دانشگاهی - نیز در ادامه این کنفرانس با اشاره به دستاوردهای جهاد دانشگاهی بعداز انقلاب، یادآور شد: جهاد دانشگاهی در حوزه علوم و فناوری، علوم پایه، محیط زیست و... توانسته فعالیت‌های خوبی داشته باشد و تا به امروز در حوزه سلول‌های بنیادی جزو ۱۰ کشور برتر قرار گرفته است که این افتخاری برای ایران است.

وی افزود: نخستین دانشکده گردشگری و پژوهشکده گردشگری که توسط دانشگاه علم و فرهنگ راه‌اندازی شد نیز در حوزه علوم انسانی از توانایی‌ها و دستاوردهای جهاد دانشگاهی است و همچنین به خاطر اهمیتی که دین ما به گردشگری دارد، می‌توانیم بگوییم این کنفرانس نیز می‌تواند به اهداف خوبی دست یابد.

غلامرضا اعوانی، محقق و عضو فرهنگستان علوم نیز در سخنانی با اشاره به آیاتی از قرآن که به موضوع سیر و سفر پرداخته است، گفت: در گردشگریِ معنوی سیر آفاقی و انفسی با هم اتفاق می‌افتدریال این یک اصطلاح قرآنی است، یعنی انسان به خودشناسی می‌رسد.

او در عین حال متذکر شد: امروز گرایشی در غرب وجود دارد که متوجه معنویت شده، اما سعی می‌کند آن را از دین جدا کند که این با معنای گردشگری در نزد ما منافات دارد و جنبه التقاطی آن پررنگ‌تر است.

این اندیشمند دینی و فلسفی سپس به فواید گردشگری و معنویت اشاره کرد و افزود: مشاهده جهان، جلال و جمال حقه در کنار عبرت‌گیری، پیدا کردن بصیرت و آگاهی، بازگشت به حیات معنوی چیزی که آن را تولد ثانی می‌گوییم، از جمله فواید گردشگری و معنویت است.

وی گفت: گردشگری معنوی سفری روحانی است نه جسمانی و نفسانی. بازگشت به اصل الهی خویش است که نتیجه آن معرفت نفس، خودشناسی، ترک غفلت و نسیان می‌شود.

اعوانی تأکید کرد: گردشگری معنوی موجب احیای ارزش‌های الهی در جامعه می‌شود.

در ادامه رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم با نگاهی فلسفی به موضوع سفر پرداخت و افزود: سفر یک تفنن نیست، حیوانات سفر نمی‌کنند بلکه جابه‌جایی آن‌ها به اقتضائات‌شان بستگی دارد. در حالی که سفر برای انسان اختیاری است، چرا که او از آغاز مسافر بوده و همه ما در اینجا غریب هستیم.

وی سپس اظهار کرد: سفر در گذشته جنبه‌ای معنوی و مقدس با انگیزه‌ای عبادتی و زیارتی بوده است. بسیاری از کتاب‌هایی که در گذشته نوشته شده و حتی اشعار حافظ و سعدی برگرفته از سفر است. بر این باورم که حتی کشف قاره آمریکا حاصل یک سفر ماجراجویانه بوده است.

وی ادامه داد: سفرهای گردشگری آغازی فرهنگی دارد که با قصد لذت و شادی توأم نبوده، هر چند در زمان ما سفر به قصد گذراندن مرخصی، لذت بردن و تماشای جغرافیایی دیگر صورت می‌گرفت اما در قدیم این طور نبوده، سفر سخت بود در حالی که اکنون مسافرت آسان و رنج آن کمتر شده است.

داوری اردکانی ادامه داد: سفر در قدیم خطر بوده و مسافر غالبا خطر می‌کرده است. اولین کسی که سوار هواپیمای کوچک شد و عرض اقیانوس اطلس را طی کرد، یک خطرکننده بزرگ بود تا یک مسافر.

این محقق سپس گفت: گردشگری سفر آشنایی است که به تدریج با توسعه تکنولوژی دچار تنوع شده، اما وقتی حرف از ایجاد یک‌یازدهم اشتغال جهان است، باید به این فکر کنیم که چگونه تدبیر کنیم تا به بهترین شکل آن را درآوریم.

به گزارش ایسنا، در ادامه این کنفرانس بین‌المللی که با سخنانی از اساتید دانشگاه پلی‌تکنیک هنگ کنگ و همچنین یونان همراه بود، نخستین نشریه انگلیسی‌زبان گردشگری و معنویت رونمایی و سپس دومین جایزه بین‌المللی گردشگری و معنویت با حضور حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، محمدحسین ایمانی خوشخو، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ، رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم و ابراهیم بای سلامی، عضو انجمن علمی متخصصان گردشگری به «غلامرضا اعوانی»، محقق، اندیشمند و پژوهشگر دین و فلسفه اهدا شد.

این کنفرانس در ادامه با سخنرانی اساتیدی از ایران، فرانسه و مالزی امروز نیز ادامه خواهد داشت.

دومین کنفرانس گردشگری و معنویت تا فردا (چهارشنبه) در دانشگاه علم و فرهنگ برپا است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۶ بهمن ۱۳۹۵ / ۱۲:۰۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95112618345
  • خبرنگار : 71021