به گزارش ایسنا، خانه سپهبد امیراحمدی، خانه نخستین سپهبد ایران (سپهبد امیراحمدی)، منزل احمد امیراحمدی، یا عمارت احمدآقاخان معروف به امیرحمدی قصاب لرستان، خانه سپهبد یکصد کنتور، خانه وزیر جنگ، وزیر کشور، خانه فرماندار نظامی تهران، خانه امیر احمدی که ۱۶ سال عضو مجلس سنا بود، این خانه ۷۰۰۰ متری کجاست؟
خانهای که از گذشته تا امروز جدارههایش با مغازههای پر از اجناس چوبی گره خورده، شاید به همین دلیل کسی نتوانسته تا امروز آن را کشف کند.
نه تنها این خانه در فهرست اثار ملی به ثبت نرسیده، بلکه در حال حاضر امکان بازدید خانه به دلایل متعدد و مخروبه بودن آن امکانپذیر نیست.
سپهبد احمدآقاخان امیراحمدی کیست؟
سپهبد احمد امیراحمدی، نخستین سپهبد ایران، یکی از ارکان کوتادی سوم اسفند، هشت بار وزیر جنگ، دو بار وزیر کشور، پنجبار فرماندار نظامی تهران، دو بار فرمانده کل ژاندارمری، سالها فرمانده لشگرهای لرستان، آذربایجان و ۱۶ سال عضو مجلس سنا بود. او به نامهای دیگری مانند«امیراحمدی قصاب لرستان» و «سپهبد یکصد کنتور» نیز مشهور است.
عبدالله انوار، تهرانشناس در وجه تسمیه این خانه گفته است: سردار عظیم محمد توفیقی؛ پدر توران مهاجر اسلامی و همسر سپهبد امیر احمدی است، سردار عظیم یکی از قزاقهای به نام دوره قاجار و پهلوی بود و املاکی در حوالی میدان حسن آباد داشت که پس از ازدواج سپهبد امیراحمدی با توران (دختر سردار) خانه ای را در شمال میدان حسن آباد در اختیار دامادش گذاشت و در نهایت سند آن را در سال ۱۳۰۴ به نام سپهبد امیراحمدی کرد. محل اسکان و خانه اصلی سردار عظیم در پایین میدان حسن آباد و در کوچه حمام شاهزاده قرار داشت.»
بخش اصلی آن در اواخر قاجار و توسط سردار عظیم بنا شد و برخی از عمارتهای این خانه در دوران پهلوی اول و دوم توسط سپهبد امیراحمدی بنا شد.
پیشینه و تاریخچه خانه سپهبد امیراحمدی
سپهبد امیراحمدی پس از اقدامات نظامیاش در سرکوب یاغیان لرستان، آذربایجان و … دریافت نشان ذوالفقار، در شهریور ۱۳۰۴ رئیس کل امنیه مملکتی (ژاندارمری) شد. وی در همان سال این خانه را از سردار عظیم (پدر همسرش) خریداری و در آن به همراه پدرش که یکی از نظامیان وقت بود، زندگی کرد.
سپهبد امیراحمدی به خاطر برخی از مسائل پیرامونی و احساس خطر مصادره اموال، تمامی مایملک خود را در سال ۱۳۰۶ به نام همسر و فرزندانش کرد، این خانه در بهمن سال ۱۳۰۶ به نام چهار فرزند پسر او به نامهای؛ مصطفی، فتح الله، همایون و علی قلی (مظفر) انتقال پیدا کرد.
پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ این خانه توسط بنیاد مشتضعفان مصادره و سپس بخشی از آن اداره کمیته امداد و سایر عمارتها به عنوان محل اسکان کارکنان کمیته امداد استفاده شد و مرور زمان این خانهها و اتاقها تخلیه و در حال حاضر تنها یکی از کارکنان مجموعه و یک بخش به عنوان سایت نگهبانی در آن، سکنه دارد و عمارتهای قاجاری این بنا متاسفانه رها و در حال تخریب و ویرانی است.»
ملوک ضرابی در کتابی که به «یادواره قمرالملوک» به نام آوای مهر منتشر شده بود به موضوعی درباره این خانه اشاره کرده؛ «…. قمرالملوک وزیری پس از سرکوب یاغیان لرستان من را به خانه خودش دعوت کرد و در انتهای برنامه به من یک جفت گوش واره هدیه داد که دیدم تکهای سیاه و نرم به انتهای یکی از گوش وارههاست، فهمیدم آن را از غارت آورده و نرمه گوشی به آن باقی مانده …»
عمارت خانه سپهبد امیراحمدی دارای ۱۱ ساختمان است.