به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه کاشان، این ساعت آفتابی از نوع سیارهای است و برای مختصات سیرجان با عرض جغرافیایی 29 درجه و 26 دقیقه و 25 ثانیه شمالی و طول جغرافیایی 55 درجه و 41 دقیقه و 25 ثانیه شرقی در پارک مسافر سیرجان توسط ایرج صفایی طراحی و صفحه آن ساخته شده است.
ساعتهای آفتابی معمولا زمان خورشیدی محلی را نشان میدهند. اما این ساعت طوری طراحی شده که با در نظر گرفتن تعدیل زمان، ساعت رسمی ایران را نشان میدهد.
قابلیت نمایش ساعت رسمی ایران، قابلیت تعیین تاریخ روز در تقویم ایرانی، تعیین نیمروز یا لحظه اذان ظهر به افق سیرجان، قابلیت محاسبه زمان طلوع و غروب خورشید در هر روز از سال و به دنبال آن تعیین طول روز از قابلیتهای این سازه نجومی است.
همچنین برای افزایش دقت ساعت، جدول تعدیل در توضیحات ساعت ارائه شده است اما بر روی صفحه ساعت نیز منحنیهای آنالما راهنمای خوبی است برای آنهایی که آشنایی بیشتری با ساعتهای آفتابی دارند تا بتوانند با استفاده از این منحنیها زمان دقیق را برونیابی کنند.
قطر داخلی ساعت دو متر و قطر خارجی آن بیش از سه متر و ارتفاع سازه حدود چهار و نیم متر بوده و از جنس فولاد ساخته شده است. همچنین صفحه ساعت از جنس فلز استیل ساخته شده است. گرچه متاسفانه سازنده اسکلت سازه دقت چندانی در اجرای آن نکرده اما طراح نجومی آن با طراحی و نصب دقیق صفحه این نقیصه را جبران کرده است.
به گزارش ایسنا، ایرج صفایی، مسئول رصدخانه دانشگاه کاشان تاکنون طرحهای متعددی از ساعت آفتابی را در نقاط مختلف ایران از جمله ساعت آفتابی اداره بنادر و دریانوردی بندرعباس، ساعت آفتابی استرک کاشان، ساعت آفتابی پارک ائل گلی تبریز، ساعت آفتابی دانشگاه پیام نور آران و بیدگل و ساعت آفتابی میدان جلفای اصفهان از نمونه طرح های اجرایی وی است.
انتهای پیام