تالاب جازموریان زیستگاه مناسب گیاهی و جانوری

‌هامون جازموریان یک فرونشست زمین ساختی جوان است که در 30 کیلومتری شهر دلگان واقع شده است.

‌به گزارش ایسنا، این تالاب بین کوه‌های مکران و شاهسواران قرار دارد و به علت اینکه در اصطلاح محلی پوشش گیاهی را جاز و انبوهی و کثرت آن را موریان می گویند، این ناحیه به جازموریان معروف شده است. این دریاچه فصلی در غرب استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و قسمتی از آن در استان کرمان واقع شده است.

مساحت حوضه آبریز آن 69 هزار کیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریا 300 متر است.

محدوده آبگیر کامل دریاچه در مواقع پرآبی 3300 کیلومتر مربع و در مواقع کم آبی به طور متوسط 2500 کیلومتر مربع است و رودهای هلیل رود و بمپور به این هامون می ریزند. بر خلاف تمام هامون های بسته درونی ایران، خاک های هامون جازموریان چندان شور نیست و زمین آن از لایه های شنی و آهکی تشکیل شده است.

هامون جازموریان در دوره های اخیر زمین شناسی مسدود شده است. در گذشته رودهای هلیل رود و بمپور در جنوب باختری آن به دریای عمان می ریختند و چین خوردگی زمین، دره را مسدود ساخته و آن را به صورت هامون کنونی درآورده است.

هامون جازموریان برخلاف هامون های دیگر، آب شیرین دارد و شوری آن بسیار کم است و علت شیرینی آب این است که آب در آن ساکن نیست و زهکش طبیعی دارد و در فصول بارانی در قسمت عمیق این دریاچه آب مشاهده می‌شود ولی در سایر مواقع به شکل مرداب و باتلاق در می آید.

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در این رابطه گفت: تالاب جازموریان زیستگاه مناسب گیاهی و جانوری است.

پورملائی افزود: هامون جازموریان بکر و فاقد مستثنیات است. البته دامداران شهرستان دلگان در فصل بهار به این منطقه کوچ کرده و به چرای دام به خصوص شتر مشغول هستند.

وی اظهار کرد: در تالاب هامون جازموریان پوشش گیاهی شامل درختچه ای از قبیل گز، کلیر و کهور و گونه های بوته ای که در حاشیه منطقه قرار گرفته و همچنین گیاهان علفی یکساله که پس از خشک شدن قسمت هایی از تالاب رشد می‌کنند، محیط و مامن مناسبی جهت لانه سازی پرندگان خشک زی و کنار آبزی بوجود می آورد.

وی تاکید کرد: در این تالاب گونه های جانوری شامل گراز، گربه وحشی و جنگلی، خرگوش، خدنگ و غیره و پرندگان آبزی و کنار آبزی از قبیل فلامینگو، گلاریول، انواع مرغابی سانان ،گیلانشاه، فالاروپ، آبچلیک، سلیم، تلیه، چاخ لق، دیدومک، چوپ پا، آووست، کاکایی و غیره و پرندگان خشک‌زی مانند هوبره، انواع باقرقره، شبگرد بلوچی، انواع چک چک و چکاوک، فاخته، قمری و غیره و همچنین گونه های مختلف خزندگان مشاهده شده است.


انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ / ۱۰:۲۶
  • دسته‌بندی: سیستان و بلوچستان
  • کد خبر: 95112517294
  • خبرنگار :