به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، در ژانویه ۱۹۵۰ یک رفراندوم غیر رسمی درباره اتحاد با یونان در قبرس برگزار شد و تنها ساکنان یونانی اجازه داشتند، رای بدهند. این رفراندوم مشورتی با حدود ۹۶ درصد آراء تایید شد.
در همین حال پارلمان قبرس یونانینشین جمعه گذشته به اضافه شدن رفراندوم مذکور در کتابهای درسی رای مثبت داد. این اقدام با اعتراض مصطفی آکینجی، رهبر قبرس ترکنشین مواجه شد.
قبرس در طول تاریخ در تصرف ایرانیان، رومیها، یونانیها، امپراتوری عثمانی و سرانجام انگلیسیها بوده است اما پس از جنگ جهانی دوم انگلیس به علت ضعف اقتصادی و کاهش نفوذ جهانی از این جزیره خارج شد. سپس رهبران سه کشور انگلیس، یونان و ترکیه به همراه رهبران دو بخش قبرس در ۱۱ فوریه ۱۹۵۹ پیمانی را امضا کردند که به موجب آن اداره مسائل جزیره به نسبت هفت به سه میان یونانیتبارها و ترکتبارها تقسیم شد.
قبرس در سال ۱۹۶۰ استقلال خود را از بریتانیا کسب کرد و حکومت مستقل قبرس بر پایه مشارکت جوامع ترک و یونانی در اداره امور این جزیره اعلام موجودیت کرد و بریتانیا، یونان و ترکیه حق حاکمیت دولت قبرس را تضمین کردند.
در دسامبر ۱۹۶۳، نمایندگان ترک در پی اختلاف بر سر نحوه اجرای این توافق از دولت قبرس بر اثر حادثه کریسمس خونین از قبرس اخراج شدند. با آغاز عملیات نظامی یونانیهای این جزیره، ترکهای قبرس کشور را ترک کردند و این سرآغاز درگیریهای قومی میان ترکها و یونانیها در این جزیره بود که برای ۱۱ سال ادامه پیدا کرد و در پی بروز درگیری بین دو طرف، سازمان ملل متحد در سال ۱۹۶۴ یک نیروی حافظ صلح را به این جزیره اعزام داشت که ماموریت آن تاکنون تمدید شدهاست.
از زمان روی کار آمدن مصطفی آکینجی، رهبر قبرس ترکنشین مذاکرات صلح مجددا آغاز شده است. او قانون جدید همسایه جنوبیاش را "ضربه بزرگی" به روند مذاکرات صلحی میداند که هدفش اتحاد مجدد قبرس است.
آکینجی از نیکوس آناستازیادس، رئیسجمهوری قبرس یونانینشین خواسته است تا قانون مذکور را محکوم کند. او همچنین از دو حزب سیاسی بزرگ قبرس یونانینشین خواست تا این قانون را در پارلمان ملغی کنند.
به گفته آکینجی، قانون مذکور "پیام خطرناکی" برای جوانان قبرس یونانینشین دارد و احساس ناامنی را میان ساکنان قبرس ترکنشین به وجود میآورد.
رفراندوم غیر الزامآور سال ۱۹۵۰ هماکنون در مدارس قبرس یونانینشین تدریس میشود. این رفراندوم عامل قیام مسلحانه ۱۹۵۵ علیه حکومت استعماری بریتانیا شد. در ۱۹۷۴ حمله ترکیه که به تحریک کودتای اتحاد با یونان صورت گرفت، موجب تقسیم قبرس شد.
انتهای پیام