به گزارش ایسنا، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی بحث مسئولیتهای اجتماعی را موضوعی بسیار بزرگ و مورد غفلت در کشور دانست و گفت: من این مبحث را از روز نخستی که وارد وزارت راه و شهرسازی شدم دنبال کرده و بنگاههای مرتبط با این وزارتخانه را نیز با آن درگیر کردم، در حقیقت این جلسات فرصت خوبی است تا متوجه شویم که میزان اشتراک فهم ما از بحث مسئولیت اجتماعی به چه اندازه و چگونه است.
آخوندی در ادامه با تأکید بر اهمیت چگونگی نحوه نگاه به مبحث مسئولیت اجتماعی بیان کرد: مسئولیت اجتماعی از جهت مسائل حقوقی در ایران به عنوان موضوعی کاملا داوطلبانه به شمار رفته و ضمانت اجرایی ندارد، مسئلهای که قطعا در درک آن اشتباهی صورت گرفته است چراکه این مسئله آنقدر که ما تصور میکنیم بدون ضمانت، فردی و داوطلبانه محسوب نمیشود.
وزیر راه و شهرسازی با بیان این مطلب که در سایر کشورها عدم توجه به مسئولیت اجتماعی میتواند تبعات حقوقی بسیار سختی به همراه داشته باشد گفت: علت اینکه مسئولیت اجتماعی در ایران مسئلهای فردی محسوب میشود آن است که ما در کشور خود به پدیده اخلاق عمومی توجهای نداریم، از آنجا که تمامی تلقی ما از بحث اخلاق، اخلاق فردی است حتی در حوزههای آکادمیک و آموزشی نیز چیزی به عنوان اخلاق عمومی برای تدریس وجود ندارد.
وی در اینباره اضافه کرد: ما از اخلاق، تلقی فردی و شخصی داریم به همین دلیل طبیعی است که برای اخلاق عمومی هیچگونه ضمانت اجرایی نداشته باشیم. در جامعه فعلی کشور وقتی از اخلاق عمومی صحبت میشود تنها به ثواب اخروی آن اشاره میشود، این در حالی است که اخلاق عمومی نه تنها دارای ضمانت اجرایی است بلکه بسیاری از معیارهای آن در مقایسه با اخلاق خصوصی و فردی، متفاوت و در تضاد است.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید خاطرنشان کرد: به طور مثال مواردی از جمله جود، فداکاری و سخاوت در حوزه اخلاق فردی جزء فضائل اخلاقی به شمار میروند ولی همین موارد در بحث اخلاق عمومی از نوع صفات ضدارزش محسوب میشوند.
وی ضمن اشاره به این نکته که دولت پیشین به عنوان دولت مهرورزی نام برده میشد گفت: آیا در آن زمان کسی به این مسئله اشاره کرد که بحث مهرورزی بحثی شخصی و خصوصی بوده و در حوزه اخلاق عمومی جایگاهی ندارد؟ چرا که اگر در دولت، مهرورزی باشد چیزی جز ظلم و به اصطلاح بخشش از کیسه خلیفه مشاهده نمیشود.
آخوندی مفهوم اخلاق عمومی و فردی را دو بحث مجزا از یکدیگر دانست و افزود: با توجه به آیات قران در حوزه اجتماعی عقل بر احسان و در حوزه فردی احسان بر عقل تقدم دارد، به همین دلیل فرد در رفتار شخصی از جیب خود هزینه میکند ولی در حوزه عمومی باید عدالت را رعایت کند.
به گفته وزیر راه و شهرسازی حوزه اخلاق عمومی و خصوصی بسیار با یکدیگر فاصله دارد و در مسئولیت اجتماعی، این اخلاق عمومی است که مورد توجه قرار میگیرد.
عضو کابینه دولت یازدهم مفهوم برونریز را یکی دیگر از مفاهیم حائز اهمیت در حوزه مسئولیت اجتماعی اعلام کرد و گفت: مفهوم برونریز به ما میگوید که افراد همواره تلاش میکنند هزینهای که خود موظف به پرداختش هستند را به جامعه تحمیل کرده و سود و منفعت بادآوردهای را در این میان به دست آورند.
براساس گزارش وزارت راه و شهرسازی، آخوندی در اولین جلسه شورای سیاستگذاری نخستین جایزه ملی مسئولیت اجتماعی ادامه داد: اساسا مسئولیت اجتماعی در این زمینه تأکید میکند که باید اتفاقی بر خلاف مفهوم برونریز در جامعه رخ داده و هزینه مصرفی را فرد مجری طرح یا پروژه، خود بپردازد.
این مقام مسئول با تأکید براینکه متأسفانه در حال حاضر تمامی شهر و کشور بر طبق مفهوم برونریز مدیریت میشود گفت: فردی که کارخانهای را احداث میکند به جای تصفیه پساب صنعتی خود، آن را به درون رودخانه میریزد و هزینه خود را بر جامعه و محیط زیست تحمیل میکند، مسئلهای که در همه شهر از جمله خانههای مسکونی، ترافیک، آلودگی هوا، ساخت و ساز و ... دارای مثالهای بیشماری است.
وی در اینباره خاطرنشان کرد: به عقیده من چگونگی حساس کردن جامعه نسبت به مفهوم برونریز عمدهترین مبنای نظری مسئولیت اجتماعی به شمار میرود، مردم باید نسبت به متحمل کردن هزینههای خود به جامعه در حوزههای گوناگون زیستمحیطی، مالی، بهداشتی، حقوق شخصی و ... حساس شوند.
وزیر راه و شهرساز ی برگرداندن هزینههای بنگاهها به درون آنها را اصلی ترین موضوع حوزه مسئولیت اجتماعی دانست و افزود: یک بنگاه اقتصادی نباید به هیچ وجه امکان تحمیل و برونریز هزینههای خود به جامعه را داشته باشد این درحالی است که هماکنون در نظام مدیریت کلان کشور به راحتی این امکان را برای بنگاهها فراهم است و ما باید در برابر آن بایستیم.
انتهای پیام