اخیرا نقل قولی از طرف مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز در برخی رسانه ها و شبکه های مجازی منتشر شد مبنی بر این بود که " با اجازه مسئولان البرز، آب رودخانه کرج به صورت آزمایشی از طریق تونل به تهران منتقل می شود".
در این باره، حسین محمدی مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه رسانه ها یک خبر دروغ از ما نوشتند و حالا ما باید نسبت به آن پاسخگو باشیم، گفت: من یک مصاحبه داشتم که در آن این موضوع را که «در گذشته انتقال آب رودخانه کرج به تهران به طور آزمایشی انجام شده است»، مطرح کردم، ولی رسانه ها این طور وانمود کرده و نوشتند که این انتقال آب قرار است در آینده انجام شود.
وی تاکید کرد: خبری را که در برخی رسانه ها منتشر شده مبنی بر اینکه «قرار است به طور آزمایشی انتقال آب از رودخانه کرج به تهران انجام شود»، تکذیب می کنم. من این موضوع را در مصاحبه ها و گفت و گوهایم مطرح نکردم بلکه عنوان کردم که این طرح در گذشته انجام شده است، بنابراین فعلی که به کار بردم برای «گذشته» بوده نه برای حال یا آینده.
مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز در پاسخ به این پرسش که با توجه به انتقال آزمایشی آب رودخانه کرج به تهران، تا چه حد امکان اجرایی شدن این طرح انتقال آب وجود دارد؟ گفت: انتقال آزمایشی رودخانه کرج در اواخر سال 1382 در یک مقطع زمانی کوتاه به منظور تست و کنترل تاسیسات انتقال آب اجرا و حدود یک سوم آب رودخانه به تهران منتقل شد ولی این طور نبود که کل آب رودخانه را از طریق تونل منتقل کنند.
آسیب های استان البرز در صورت انتقال آب رودخانه کرج به تهران
محمدی با بیان اینکه با این انتقال شاهد هیچ گونه خسارتی نبودیم، افزود: در حال حاضر با بحث انتقال دائم رودخانه کرج به تهران از طریق تونل مشکل داریم چون می تواند خسارت های محیط زیستی به دنبال داشته باشد. انتقال آب رودخانه کرج پیامدها و آثار منفی از لحاظ به خطر انداختن اکوسیستم و حیات زیر سد که مسیری حدود 25 کیلومتر است به دنبال خواهد داشت.
این مقام مسئول تاکید کرد: اگر حق آبه زیست محیطی رودخانه کرج رعایت نشود علاوه بر اینکه گونه های آبزی مانند قزل آلا از بین می روند، حیات طبیعی رودخانه، اراضی کشاورزی و فضای سبز پیرامون رودخانه به مخاطره می افتد. در حاشیه رودخانه مراکز خدماتی و تفریحی و گردشگری بسیاری داریم که بنیان آنها به آب رودخانه کرج وابسته است که در صورت انتقال آب این رودخانه از طریق تونل این ظرفیت ها تحت تاثیر قرار گرفته و از بین می روند.
طرح انتقال آب رودخانه کرج به تهران گزارش ارزیابی زیست محیطی ندارد
محمدی با تاکید بر اینکه انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی طرح انتقال آب رودخانه کرج ضروری است، گفت: گزارش ارزیابی زیست محیطی باید در مرحله امکان سنجی و پیش از اجرای پروژه و ساخت تونل توسط وزارت نیرو تهیه می شد ولی با وجود تکمیل تونل ها انجام نشده است.
علاوه بر این حق آبه رودخانه کرج و سهم طبیعی این رودخانه در دست مطالعه است که بعد از پایان مطالعات در مورد سهم و حق آبه زیست محیطی رودخانه کرج با دولت شروع به رایزنی خواهیم کرد، تا در هنگام انتقال آب، میزان حق آبه رودخانه کرج به طور کامل در نظر گرفته شود.
وی در مورد زمان پیش بینی شده برای اجرای طرح انتقال آب رودخانه کرج، اظهار بی اطلاعی کرده و گفت: این موضوعی است که مدیران وزارت نیرو باید پاسخ بدهند. تا الان خبری نبوده ولی ما قبلا بارها مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده ایم. در سفر اخیر دولت به استان البرز نیز این موضع را مجددا مطرح کردیم.
مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز تاکید کرد: اول باید نیاز آبی رودخانه کرج را با روش های علمی محاسبه کرده و بعد، از آن حق دفاع کنیم، تا سه یا چهار ماه آینده نتیجه مطالعات و برآوردها آماده شده و میزان نیاز آبی رودخانه کرج مشخص خواهد شد. دولت و سازمان حفاظت محیط زیست نیز مصمم است تا حق آبه زیست محیطی رودخانه رعایت شود.
به گزارش ایسنا، معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست که بارها بر ضرورت ارزیابی زیست محیطی پروژه های انتقال آب تاکید کرده، پیش از این در مورد انتقال آب کرج به تهران، گفته بود کسب موافقت سازمان محیط زیست برای انتقال آب رودخانه کرج به پایتخت ضروری است.
همچنین بسیاری از فعالان و کارشناسان حوزه محیط زیست انتقال آب را طرح مردودی برای حل بحران کم آبی می دانند و بارها اعتراض خود را به این سیاست اعلام کرده اند.
حال فارغ از درستی یا غلطی بحث انتقال آب به طور عام، سئوال اصلی این است که چرا با طرح انتقال آب رودخانه کرج به تهران بدون داشتن گزارش ارزیابی زیست محیطی موافقت شده است و وزارت نیرو در نبود مطالعات ارزیابی با چه مجوزی به ساخت تاسیسات انتقاق آب رودخانه کرج به تهران مبادرت کرده است؟
انتظار می رود محیط زیست به عنوان دستگاه ناظر با قدرت و نفوذ بیشتر و از موضع بالا به اقدامات دستگاه های اجرایی به ویژه وزارت نیرو نظارت داشته باشد. اگر این وزارتخانه وظیفه تامین آب شرب شهروندان را برعهده دارد سازمان حفاظت محیط زیست نیز مسئولیت تامین حق آبه طبیعت را عهده دار است و تحت هیچ شرایطی نباید از این وظایف کوتاه بیاید.
انتهای پیام