به گزارش ایسنا، امیر حسین صفرقلی، دبیر گروه مطالعات و برنامهریزی راهبردی ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی گفت: امروزه دریا از جنبههای مختلفی همچون ساخت و تعمیر شناور، تجارت و حملونقل، منابع زیستی و غیر زیستی، صنایع نظامی و صنعت گردشگری اهمیت فراوانی یافته و اغلب کشورهای دریایی برنامههای دقیق و منسجمی در جهت استفاده حداکثری از ظرفیتهای دریایی خود دارند. بر همین اساس ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی با همکاری سازمانها و ارگانهای ذیربط، رصد و شناسایی فناوریهای نوظهور دریایی را در راستای تدوین نقشه راه فناوریهای دریایی در دستور کار قرار داده است. حاصل اقدامات و فعالیتهای انجام شده در این راستا شناسایی 44 محور فناوری دریایی است.
صفرقلی گفت: از دیگر پیامدهای رصد و شناسایی فناوریهای نوظهور دریایی در کشور انتشار خبرنامه فناوریهای دریایی با حمایت ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان دریایی است که تا کنون 2 شماره از این خبر منتشر شده است که در شماره دوم این خبرنامه به موضوعاتی همچون محور کامپوزیتها، سوخت متانول، کشتیهای خودکار و همچنین سامانه دفاع نزدیک یا ciws به اختصار پرداخته شده است.
دبیر گروه مطالعات و برنامهریزی راهبردی ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی با بیان اینکه متانول سوختی ارزان و با آلایندگی کم برای شناورها محسوب میشود، اظهار کرد: در آیندهای نزدیک پیشبینی میشود کشتیهای اقیانوسپیما به منظور رعایت الزامات محیط زیستی و کاهش آلودگی ملزم به استفاده از سوختهای جایگزین شوند. در صنایع دریایی استفاده از سوخت متانول در آغاز راه قرار دارد.
وی افزود: در سال 2015 اولین کشتی با یک عملیات تغییر کاربری، به مخزن، موتور و سایر تجهیزات با فناوری استفاده از سوخت متانول مجهز شد. اهمیت سوختهای جایگزین در حملونقل دریایی و رعایت الزامات محیط زیستی موجب شده که این شماره از خبرنامه به مبحثی با عنوان سوختهای جایگزین و فناوریهای مرتبط تخصیص داده شود.
صفرقلی با بیان اینکه در سالهای اخیر کاهش هزینههای حملونقل به یکی از مسائل مهم ارائه کنندگان خدمات لجستیک تبدیل شده است، گفت: کشتیهای بدون خدمه یا همان کشتیهای خودکار میتوانند باعث تحولات عظیمی در حملونقل دریایی شوند. پیشرفتهای قابل توجهی در حوزه حملونقل دریایی صورت گرفته و مفاهیم جدید در سراسر دنیا در حال توسعه هستند.
وی افزود: در سالهای اخیر تحولاتی که در فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) رخ داده، باعث رشد سریع این صنعت شده است. در این شماره به کاربرد فناوری اطلاعات در ساخت کشتیهای خودکار و جدیدترین دستاوردهای محققان در این حوزه پرداخته میشود.
دبیر گروه مطالعات و برنامهریزی راهبردی ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی صنایع نظامی را یکی دیگر از جنبههای اهمیت دریا معرفی کرد و گفت: اغلب کشورهایی که به دریا راه دارند، به منظور حفظ استقلال و اثبات اقتدار خود در منطقه و دنیا همواره به فکر افزایش قدرت نظامی خود در دریا هستند. یکی از فناوریهای جدید در صنایع نظامی سامانه دفاع نزدیک یا ciws است.
بر اساس اعلام روابط عمومی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری، صفرقلی در تعریف این سامانه دریایی اظهار کرد: این سامانه جزو سامانههای برد کوتاه است که از آن به عنوان حلقه آخر دفاعی بر روی ناوها استفاده میشود. از آنجایی که ناوها و کشتیهای نظامی در محافظت از خود تنها هستند، از این رو باید دارای یک حلقه دفاعی چند لایه باشند که هر یک در موقعیت خاصی قابلیت دفاعی خود را نمایش دهند. در واقع وظیفه سامانه دفاع نزدیک، برخورد با دشمن به عنوان آخرین خط دفاعی و امید نهایی ناو است. در این شماره همچنین سعی شده فناوریهای مرتبط با سامانههای دفاع نزدیک معرفی شده و مورد بررسی قرار گیرند.
انتهای پیام