به گزارش ایسنا، دکتر رمضانعلی ایزدیفرد روز شنبه، 9 بهمن ماه در نشست تخصصی «بررسی عملکرد ساختمانها در برابر خطرات چندگانه و مدیریت سانحه» با تاکید بر اینکه سانحه پلاسکو اولین حادثه در دنیا نیست، افزود: نمونه این فاجعه در سال 1998 با آتشسوزی چهار طبقه یک ساختمان 63 طبقهای در لسآنجلس و یک ساختمان 10 طبقه در نیویورک بوده است.
وی با اشاره به رفتار سازههای فولادی در برابر آتش، اظهار کرد: وقتی سازههای فولادی در معرض آتشسوزی قرار میگیرند، سه مشخصه مهم در آنها رخ میدهد که موجب تخریب سازههای فولادی میشود.
ایزدیفرد افزایش بار ناشی از ریزش آوار و استفاده از آب برای اطفاء حریق، کاهش مقاومت و سختی فولاد را از جمله مشخصههای سازههای فولادی در برابر آتش نام برد و یادآور شد: سازههای فولادی تا دمای 300 تا 400 درجه سانتیگراد تغییرات عمده محسوسی ندارند، ولی با افزایش درجه حرارت از 400 درجه سانتیگراد مقاومت سازههای فولادی به شدت افت میکند. ضمن آنکه شاهد افزایش طول سازههای فولادی هستیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) با اشاره به روند تغییرات در سازههای فولادی در هنگام آتشسوزی، خاطرنشان کرد: در مراحل اولیه آتشسوزی المانهای سازههای فولادی شروع به گرم شدن و افزایش طول میکند. با افزایش طول ستونها شاهد تنش در کل سازه خواهیم بود و بعد از آن کاهش مقاومت تیرها ایجاد میشود، بهگونهای که تیرها تغییر شکل پیدا میکنند و به تدریج ساختمان به سمت داخل فروریزش میکند.
وی با بیان اینکه در این وضعیت از داخل ساختمان سروصداهایی برای تخریب ایجاد میشود، خاطرنشان کرد: این سروصداها مقدمه تخریب سازههای فولادی برای ریزش است.
ایزدیفرد ضمن هشدار نسبت به آتشسوزیهای بعد از زلزله، گفت: در فاجعه پلاسکو تنها یک ساختمان دچار حریق شد و تمام تجهیزات و نیروهای امدادی برای آن بسیج شدند که در نهایت شاهد از دست دادن عدهای از نیروهای امدادی بودیم، ولی در زمان وقوع زلزله به دلیل وجود موتورخانهها در طبقات پایین سازهها و نگهداری برخی مواد شیمیایی شاهد آتشسوزی پس از زلزله هستیم.
وی یادآور شد: بر این اساس در حال حاضر محققان بر روی افزایش مقاومت سازهها در برابر آتشسوزی متمرکز شدند تا بتوانند از تخریب سازهها در بعد از آتشسوزی جلوگیری کنند.
این محقق با اشاره به اجرای مطالعاتی بر روی مقاومت سازههای دچار حریق، گفت: در این مطالعات ما بر روی سازههای 4، 7 و 9 طبقه که دچار آتشسوزی شدند، ولی تخریب نشدند مطالعاتی را اجرایی کردیم.
وی با بیان اینکه در این مطالعات رفتار لرزهای این نوع سازهها مورد مطالعه قرار گرفت، یادآور شد: مطالعات ما نشان داده است که مقاومت سازههایی که یک بار دچار حریق شدهاند، ولی فروریزش نداشتهاند، کاهش یافته است. به عبارت دیگر این نوع سازهها مقاومت کمتری در برابر زلزله دارند.
انتهای پیام