پروانه سلحشوری در گفتوگو با ایسنا در تشریح مصوبه مجلس در برنامه ششم توسعه درباره بازنشستگی زنان با 20 سال سابقه کار به انتقادات برخی از فعالان زن نسبت به این مصوبه اشاره کرد و گفت: این مصوبه به زنان اختیار میدهد که در صورت درخواستشان با 20 سال بازنشسته شوند یعنی درخواست بازنشستگی کاملاً اختیاری است و هیچ زور و فشاری وجود ندارد که آنها باید حتماً با 20 سال بازنشسته شوند.
وی ادامه داد: طبیعتاً کسانی که دیگر علاقهمندی به ادامه کار ندارند و به هر دلیلی احساس میکنند بهرهوری لازم را برای ادامه کار نخواهند داشت با این مصوبه میتوانند بعد از 20 سال بازنشسته شوند و جای خود را به نیروی جوان تحصیلکرده متقاضی کار دهند که تعداد آنها نیز کم نیست. در حال حاضر تعداد دختران جوان تحصیلکرده منتظر کار خیلی زیاد است که حتی با مدرک فوق لیسانس و دکترا بیکارند و برای دو ساعت حقالتدریس تلاشهای بسیاری میکنند.
نماینده تهران تأکید کرد: طبیعتاً در چنین شرایطی جایگزینی نیروی جوان و تحصیلکرده با افرادی که خودشان احساس میکنند دیگر بهرهوری لازم را ندارند رویکرد بسیار مطلوبی است؛ کما اینکه یکی از پشتوانههای ما در دادن چنین پیشنهادی در مجلس درخواست بسیاری از بانوان بود که در مشاغل سخت مشغول کارند و معتقدند که دیگر نمیتوانند تا 30 سال کار کنند و بعد از آن حقوق و مزایای بازنشستگی دریافت کنند، درخواست آنها بازنشستگی پیش از موعد است.
سلحشوری همچنین با تأکید بر اینکه در اغلب کشورها بازنشستگی پیش از موعد وجود دارد، گفت: این مصوبه علاوه بر داشتن پشتوانه بررسیهای مرکز پژوهشها از تجربه جهانی نیز برخوردار است که نمایندگان با علم به این موارد با این مصوبه موافقت کردند.
رئیس فراکسیون زنان در پاسخ به انتقادات برخی فعالان زن مبنی بر خارج شدن زنان از گردونه کار با چنین مصوبهای، گفت: این موضوع به هیچ عنوان درست نیست؛ چون این کار با اختیار زنان انجام میشود و کسی آنها را مجبور به بازنشستگی پیش از موعد نمیکند.
وی افزود: از طرف دیگر سوال من از فعالان زن این است که آیا چنین حقی را دارند که کسانی که میخواهند زودتر بازنشسته شوند را از این کار منع کنند؟ ما باید برای حقوق افراد احترام قائل شویم و به کسی که دوست دارد زودتر از بازار کار خارج شود چنین اختیاری بدهیم. بهتر است فعالان زن به درخواست تعدادی از زنان مبنی بر بازنشستگی پیش از موعد احترام بگذارند.
سلحشوری همچنین در پاسخ به انتقاداتی مبنی بر داشتن بار مالی چنین مصوبهای، گفت: در وهله اول این موضوع را باید همگان بدانند که مرکز پژوهشها، اقتصاددانان و حقوقدانان بررسیهای لازم را درباره چنین مصوبهای که درباره پیشنهادات فراکسیون زنان انجام دادند؛ نتیجه بررسیهای مرکز پژوهشها این بود که چنین مصوبهای بار مالی ندارد.
وی با این توضیح که بار مالی در مصوبه یعنی منبع مالی برای اجرای آن قانون تعریف نشده است، گفت: کسی که مشغول به کاری است و بیمه شده است از ابتدا با پرداخت حق بیمه خودش منابع بازنشستگی را تأمین میکند. این فرد به مدت 20 سال حق بیمه پرداخت کرده و پولش را در اختیار صندوق بازنشستگی قرار میدهد تا بعد از بازنشستگی ثمرهاش را دریافت کند. پس دیگر بار مالی معنایی ندارد؛ چون بیمهگذار از همان ابتدا حق بیمه را پرداخت کرده است.
رئیس فراکسیون زنان همچنین یادآور شد: از طرف دیگر تا پایان سال جاری قانون بازنشستگی پیش از موعد با ارفاق پنج سال اجرایی میشود که افراد به ازای 25 سال کار 30 روز حقوق بازنشستگی دریافت میکنند که ما در واقع با این مصوبه به نفع صندوقهای بیمهگر کار کردهایم؛ چون ارفاق 20 سال را برداشته و مصوب کردیم بانوان با 20 سال کار 20 روز حقوق دریافت کنند. در چنین شرایطی بنده دیگر معنای چنین سروصداهایی را درک نمیکنم.
سلحشوری در عین حال گفت: البته در حال حاضر محدودیت سنی برای بازنشستگی پیش از موعد یعنی از 42 سال به بعد وجود دارد که ما این محدودیت سنی را برداشتهایم؛ چون قانون فعلی توسط برخی نهادها به صورت سلیقهای اعمال میشد و عملاً تبعیض وجود داشت.
وی در پاسخ به برخی انتقادات که با چنین مصوبهای تعداد متقاضیان بازنشستگی پیش از موعد افزایش پیدا میکند، گفت: طبق آمار از سال 78 تا 90 که طرح بازنشستگی پیش از موعد برای زنان و مردان اجباری شد،127 هزار نفر درخواست بازنشستگی دادند که این یعنی سالانه به طور میانگین 40 هزار نفر این درخواست را مطرح کردند. از سال 91 که ارفاق پنجساله برداشته شد 7000 نفر در طول یک سال درخواست بازنشستگی دادند. این آمار خود نشان میدهد که طرح ادعاهایی مبنی بر اینکه با چنین مصوبهای 500 هزار نفر درخواست بازنشستگی میدهند درست نیست چون طبیعاً با وضع اقتصادی فعلی همه محاسبه سود و زیان را میکنند که دریافتی فردی با 20 سال سابقه در مقایسه با فردی با 30 سال سابقه حدود 40 درصد اختلاف دارد.
رئیس فراکسیون زنان در پایان و جمعبندی، گفت: در صورت تصویب چنین قانونی نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان با 20 سال سابقه کار بر اساس میانگین حقوق دو سال آخر کاریشان است که پرداخت این حقوق بار مالی ندارد و این بانوان با 20 روز حقوق بازنشسته میشوند. البته دقیقتر آییننامه این مصوبه نیز از سوی دولت تدوین شود.
انتهای پیام