بهمن نامورمطلق در مراسم تجلیل از صادرکنندگان، فروشندگان و فروشگاههای اینترنتی برتر صنایع دستی کشور، با انتقاد از مدیران غایب در این مراسم، گفت: بهنظر میرسد در روزهایی که هوا خوب نیست، اولین غایبان ما، مدیران کشور هستند.
او سپس با اشاره به حادثه ساختمان پلاسکو و از دست رفتن آتشنشانان، اظهار کرد: شهرهای ما در دروان معاصر به اسطوره نیاز دارند و اسطورههای ما آتشنشانان هستند که جان خود را فدا میکنند. امیدواریم این موضوع در این عصر سرد، گرمابخش روابط ما انسانها باشد.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور با بیان اینکه فکر میکنم مخاطبان ما هنرمندان هستند، ادامه داد: شاید باید روشهایمان را برای گفتوگو تغییر دهیم و کمی منسجمتر عمل کنیم، شاید تاثیرگذاری آن بیشتر شود.
نامورمطلق افزود: ۳۳ درصد از تجارت کشور، در بخش صادرات صنایع دستی بوده که این رقم قابل توجهی است. در این میان، یکسوم گردش مالی ما به تجارت خارجی برمیگردد. از صادرات غیرنفتی کمتر از نیم درصد را به خودمان اختصاص دادهایم و در حوزه صنایع دستی شاهد افزایش ۹۰ درصدی صادرات بودهایم.
او ادامه داد: با همتی که در دولت یازدهم ایجاد شد، جایگاه صنایع دستی تغییر کرده است. شاید کمتر حوزهای در کشور با افزایش ۹۰ درصدی صادرات روبهرو شده است. ما در حال دوباره بهدست آوردن بازارهایی هستیم که در دولت گذشته تقریبا از دست دادیم. نزدیک به ۷۶ فروشگاه در دنیا، صنایع دستی ایرانی را عرضه میکنند. ما در سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ حدود سه میلیارد دلار صادرات داشتیم.
معاون صنایع دستی اضافه کرد: در این میان، رشد صادرات کشور هند که رقیب ما محسوب میشود، بسیار بالاست و برنامه منظمی برای آن دارد. حدود هفت میلیون نفر بهصورت رسمی در حوزه صنایع دستی هند فعالیت میکنند. مراکش نیز در همین سالی که ما آمار صادراتمان را اعلام کردیم، ۴۳۸ میلیون دلار صادرات داشت، زیرا آنها از روابط خارجی خود به خوبی استفاده میکنند.
او افزود: اگر فرش هم به حوزه صنایع دستی اضافه شود، ما چیزی از مراکش کم نداریم. هدف ما در برنامه ششم توسعه نیز حدود یک میلیارد دلار است. مقصد بسیاری از صادرات ما به عراق و افغانستان است که این موضوع شکنندگی ما در صادرات را میرساند و اگر نتوانیم صادراتمان را به سمت کشورهای آسیایی و اروپایی هدایت کنیم، این موضوع خطرناک میشود. این اواخر اتفاق تازهی خوبی افتاده است و کشورهایی که در تحریمها از ما جدا شدند، کمکم به کشورهای هدف ما برمیگردند. از جمله آمریکا و انگلستان که صادرات ما به آنها صفر بود، اکنون در ردیف ۱۰ صادرات ما قرار گرفتهاند. امیدوارم با روی کار آمدن ترامپ - رئیسجمهور جدید آمریکا - وضعیت ما به قبل برنگردد.
نامورمطلق گفت: هدف ما ازدیاد فروش است و تکلیف معاونت صنایع دستی روشن است به شرط آنکه حمایتها و ترمیمهای ساختاری انجام شود. متاسفانه مبلمان، فرش و زیورآلات از بدنه صنایع دستی جدا شدهاند و همه ما از این موضوع ضرر میکنیم. از طرفی ما باید برای رفع موانع گمرکی اقدام کنیم.
سرمایههای سازمان میراث فرهنگی از زبان رئیس آن
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز که در دقایق پایانی، به این مراسم آمد، در سخنانی خطاب به حاضران گفت: شما سرمایههای این سازمان محسوب میشوید و معتقدم راه برونرفت ما از وضعیت موجود اقتصادی، از صنایع دستی میگذرد، زیرا این حوزه کمترین خسارت را به محیط زیست وارد میکند. برای آنکه بتوانیم اشتغال پایدار را در شهرها ایجاد کنیم، میتوانیم کارگاههای صنایع دستی را بهروز کنیم و موجب تغییر ذائقه مردم شویم تا بتوانند از صنایع دستی استفاده کنند سپس راه صادرات را پیدا کنیم.
زهرا احمدیپور افزود: خوشبختانه در این دو عرصه، شرایط خوبی در سازمان میراث فرهنگی بهوجود آمده است و فکر میکنم با رویکردی که این سازمان دارد، مسیر خوبی را پیش رو داشته باشیم.
نمیدانم فرش دستباف را با چه ترازویی در سازمان دیگر گنجاندهاند!
رئیس انجمن صادرکنندگان صنایع دستی، یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود که گفت: آمار نشان میدهد که در این حوزه، اقداماتی صورت گرفته اما قطعا این اقدامات همهی کار نیست، اما اندکی از اقتصاد صنایع دستی را نشان میدهد. این موضوع را مردم زمانی حس میکنند که صنایع دستی وارد زندگی آنها شده است. بخشی از این موضوع به حاکمیت و بخش دیگر به هنرمندان مربوط میشود که فکر میکنم هنرمندان در این حوزه کم نمیگذارند.
مجیدرضا حریری ادامه داد: نگاه توسعهای نسبت به صنایع دستی در حاکمیت وجود ندارد. منظور نگاهی است که ظرفیت صنایع دستی در کشور را کشف کند. نگاهی که در حوزه خودروسازی و پتروشیمی وجود دارد هیچوقت به حوزه صنایع دستی نشده است. وقتی یک تن فولاد صادر میکنیم و ۱۰۰ دلار بهدست میآوریم فقط دو دلار آن سود است. در حالی که اگر همین مبلغ در حوزه صنایع دستی دیده شود، ۱۰۰ در صد سود خواهیم کرد، زیرا در کمترین حوزه مثل صنایع دستی، ظرفیت تبلور اقتصاد مقاومتی دیده میشود. این حوزه قابلیت بسیاری در عرصه بینالمللی دارد، اما کمتر به آن توجه شده است. فکر میکنم به بازنگری و رنسانس در این حوزه نیاز داریم تا موضوع صنایع دستی جدی گرفته شود.
او ادامه داد: در شرایطی که مملکت به شغل نیاز دارد، در حوزه صنایع دستی چنین ظرفیتی دیده میشود، اما به آن توجهی نمیکنیم. هیچ دانشی بومیتر از صنایع دستی وجود ندارد. اگر یکدهم هزینهای که برای اعزام مُبلغ از سوی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی میشود، به توسعه فرهنگ از طریق نمایش فرهنگ و هنر کشور اختصاص یابد، میتوان کمک بیشتری به معرفی فرهنگ کرد.
رئیس انجمن صادرکنندگان صنایع دستی با بیان اینکه متاسفم که این گلایهها را خودمان دور هم مطرح میکنیم و همه کسانی که باید آنها را بشنوند، به این مراسم نیامندهاند، گفت: سالها پیش سازمان صنایع دستی به یکی از زیرمجموعههای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تبدیل شد و حالا نگاه به صنایع دستی در درجه سوم این سازمان قرار دارد و آنقدر که به گردشگری توجه میشود، صنایع دستی دیده نمیشود. ما نمیتوانیم برای انجمنهایی که در دنیا فعالیت میکنند، به راحتی درباره اینکه فرش جزو صنایع دستی نیست، توضیح دهیم. نمیدانم فرش دستباف را با چه ترازویی در سازمان دیگری گنجاندهاند و آن را از صنایع دستی دریغ کردهاند. صنایع دستی را چند تکه کردهاند و هر کدام را به یک سازمان دادهاند. من از موضع ملت مطرح میکنم و این یک خواهش نیست، زیرا وظیفه حاکمیت است تا به این موضوع رسیدگی کند و صنایع دستی را دوباره به سازمان تبدیل کند.
پویا محمودیان - مدیرکل صادرات صنایع دستی - نیز بیان کرد: شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه بودهایم که اگرچه مطلوب است، اما با ایدهآلهای ما فاصله دارد، هرچند ما آن را به فال نیک میگیرم. ما در سال ۹۳ با رشد ۱۳ درصدی مواجه بودیم و فروش داخلی نیز رشد ۱۶ درصدی داشت. این موضوع حاکی از آن است که در حوزه اقتصادی و صنایع دستی با رشد مقطعی روبهرو نبودهایم و اگر این روند را ادامه دهیم، میتوانیم شاهد رشد بهتری باشیم. در حال حاضر بیش از ۲۰۰ سایت و وبسایت به خانواده فروش دستی اضافه شدهاند.
هنوز نتوانستیم زبری نام ایران را برداریم
مازیار تشکری، صاحب یک مرکز تجاری صنایع دستی در هلند، نیز گفت: حدود ۲۰ سال است که در خارج از کشور زندگی میکنم و فارغالتحصیل رشته هنرهای زیبا از کشور ترکیه هستم، چون در حوزه هنری موفقیت چندانی نداشتم، به تجارت رو آوردم. من حدود ۱۷ سال سابقه فروش صنایع دستی در خارج از کشور را دارم و اولین فروشگاه را در سال ۲۰۰۰ در آمستردام هلند ثبت کردم. در حالی که صنایع دستی در خارج از ایران در کنار خیارشور و آبلیمو عرضه میشد، سعی کردم حرمتی برای آن قائل شوم. چهره ایران را در سالهای گذشته مخدوش کرد و ما به لطف برجام، گامهای بلندی برداشتهایم، ولی هنوز نتوانستهایم زبری نام ایران را برداریم. ما همچنین درصدد ایجاد شبکه تلویزیونی هستیم که به بحث تجارت ایران و گردشگری بپردازیم و در اینباره از مجریان اروپایی برای معرفی ایران استفاده کنیم.
در ادامه این مراسم، از عادل بشیری جلال، سیدرضا زیارت نیا، مالک کرمی، فرج فرهادیان، حمیدرضا ذوالانواری، محمد تقیمحمدی، خشایار نیرومند و عبدالصمد رحیمی بهعنوان صادرکنندگان برتر صنایع دستی در سال ۹۵، از امیر آقاجانی، سیدعباس خبوشانیزاده، سیدمحمدرضا امین الرعایایی، محرمعلی چراغی رامین، سیدمرتضی نقیبی بهعنوان فروشگاههای برتر سال ۹۵، از مازیار تشکری تیمجانی برای ایجاد مرکز تجاری صنایع دستی در خارج از کشور، محمد رحیمزاده و مهدی کلانتری بهعنوان دارندههای سایت تجارت الکترونیک برتر سال ۹۵، از میثم دهقانی بهعنوان استارت آپ برتر صنایع دستی و بانکهای ملی و سپه بهعنوان بانکهای برتر سال ۹۵ تجلیل شد.
انتهای پیام