سرای حاج رضای قزوین به محل تفکیک زباله تبدیل‌ شده است

مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین گفت: در حال حاضر بنای تاریخی سرای حاج رضا به محل تفکیک زباله تبدیل‌شده است و بازسازی آن نیاز به حمایت دولتی و خصوصی دارد.

‌محمدعلی حضرتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، تصریح کرد: بنای تاریخی کاروانسرای حاج رضا یکی از سراهای بازرگانی قزوین در دوره قاجار است که به‌وسیله مرحوم حاج رضا قزوینی یکی از فرزندان حاج ملا عبدالوهاب دایر شده است، این بنا دارای حیاطی بزرگ است و حجره‌ها و اتاق‌ها گرداگرد حیاط آن در دو طبقه ساخته‌ شده‌اند.

وی افزود: ورودی کاروانسرا در سمت غربی آن قرار دارد و با طاق‌های زیبایی که در بنای آن به کار رفته است به‌صورت یک تیمچه سرپوشیده به نظر می رسد، این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۸۴ با شماره ثبت ۱۲۶۱۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

‌مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین یادآور شد: این بنا دارای مساحت تقریبی 5 هزار مترمربع است که 125 حجره در این مجموعه وجود دارد، طبق گزارش "مرحوم گلریز"  این بنا از 70 سال پیش به صورت نیمه مخروبه و متروک درآمده که طی سال‌های بعد سرنوشتی بهتر از این پیدا نکرده است.

وی تصریح کرد: این بنا موقوفه است و عواید حجره‌های تجاری واگذارشده به بازرگانان را اوقاف استفاده می‌کرده است، بعدازاینکه به علت جابه‌جایی محورهای تجاری و تداوم داشتن بازارچه سازی در قزوین، این بنا ارزش اقتصادی خود را از دست‌ داده است.

حضرتی یادآور شد: موارد فوق سبب شده که سرعت متروک شدن این بنا افزایش‌یافته است و حدود 20 سال گذشته به مکانی برای دپو و تفکیک زباله تبدیل‌شده است، میراث فرهنگی به این موضوع بارها اعتراض کرده است ولی چون با رضایت شهرداری این امر اتفاق می‌افتاد، شرایط ناهنجاری وارد شده و بنا دچار آسیب شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین تصریح کرد: طبق دپو شدن زباله‌ها، کاشی‌کاری‌های مخدوش شده و آسیب‌های جدی به بنا وارد گردیده و در شرایط بسیار بدی نگهداری شده است، در زمان استاندار سابق پیشنهادی به‌منظور بازسازی و احیا مجموعه ارائه کردیم که مورد توجه قرار نگرفت و شرایط نابسامان ادامه پیداکرده است.
 

وی افزود: ما بارها از ریختن آشغال جلوگیری کردیم و این عمل متوقف‌شده است اما این عمل توسط برخی از نهادها حمایت می‌شود و عملاً تداوم پیدا نمی‌کند، در این زمینه ما طرح شکایتی داریم، انجام می‌دهیم ولی مشکلاتی وجود دارد، چراکه می‌توانیم از اشخاص شکایت کنیم‌ ولی تعداد ‌آنها زیاد است و مدعی هستند که برای شهرداری کار می‌کنند.

حضرتی خاطرنشان کرد: سرای حاج رضا در حال حاضر به آشغالدانی تبدیل نشده است، بلکه تفکیک زباله در آنجا صورت می‌گیرد و زباله‌ها از اطراف بازار و خانه‌های مجاور جمع‌آوری و در این محل تفکیک می‌شوند.

وی تصریح کرد: در گزارش‌هایی که برای یگان حفظت می‌نویسم نمی‌توانیم این بنا را ببندیم چون عده‌ای در این فضا  رفت‌وآمد می‌کنند و از حجره‌ها استفاده می‌کنند، سرای حاج رضا در مالکیت ما نیست که نیروی حفاظتی بگذاریم چراکه دارای مالکیت خصوصی است و اوقاف از آن بهره‌برداری می‌کند.

مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین با اشاره به بازسازی سرای حاج رضا خاطرنشان کرد: این فضا حتماً باید با مشارکت بخش خصوصی مورد مرمت و بازسازی قرار بگیرد،‌ آمادگی داریم که با مشارکت شهرداری و اوقاف برای مرمت و بازسازی و احیا مجموعه مشارکت داشته باشیم، اگر بخش خصوصی وارد شود و در بخش همکاری فنی و مصالح کمک می‌کنیم.

وی یادآور شد: اگر هم مجموعه مدیریتی به این نتیجه برسد که لازم است بنا با استفاده از منابع دولتی حفظ شود با همکاری اوقاف و شهرداری این مجموعه را مرمت و احیا می‌کنیم.


انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۸ دی ۱۳۹۵ / ۱۱:۰۱
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 95102817797
  • خبرنگار :