به گزارش ایسنا، برخی منابع آگاه در "هیئت عالی مذاکرات" که شکل گرفته از کنفرانس ریاض است، در گفتوگو با روزنامه "عکاظ" چاپ عربستان تاکید کردند در صورت کنارهگیری بشار اسد، رئیسجمهور سوریه از قدرت و آغاز تشکیل هیئتی انتقالی با اختیارات کامل با شرکت در مذاکرات آستانه موافق هستند.
روزنامه عکاظ در ادامه از نشست مقدماتی روز سهشنبه این هیئت در ریاض برای بررسی امکان مشارکت در مذاکرات آستانه درباره سوریه خبر داد.
منابع مذکور مدعی شدند، "این هیئت تنها طرفی است که صلاحیت مذاکره با مسئولان دولت دمشق را به نمایندگی از گروههای مخالف سوری دارد."
این تلاشهای ترکیه برای میزبانی این نشستها که احتمال میرود دو یا سه روزه باشد در تلاش برای تشویق مخالفان به مشارکت در نشست آستانه است. آن هم بعد از اینکه برخی مخالفت خود را برای حضور در این نشست اعلام کردهاند. قرار است در پایان نشست کنونی در آنکارا گروههایی که در نشستها مشارکت خواهند داشت تعیین شوند.
منابع افزودند، مخالفان سوری خواهان موضع صریح روسیه درباره اقدامات نظام سوریه هستند.
خبرگزاری "الشرق الاوسط" مصر نیز نوشت، گروههای مخالف سوری اعلام کردند که در دومین روز از مذاکرات کارشناسان روس و ترک در آنکارا که با هدف آمادگی برای مذاکرات آستانه برگزار میشود، برای بازنگری در بندهای توافقنامه آتشبس و بررسی نقضهای صورت گرفته و راههای برخورد با این نقضها به مذاکرات آنکارا میروند.
در این نشستها که از روز سه شنبه آغاز شده و در روز اول مربوطبه دیدار کارشناسان روس و ترکیه بود آتشبس در سوریه مورد ارزیابی قرار گرفت. پیشبینی شده راه حلهایی برای پایان نقضهای آتشبس ارائه شود.
زکریا ملاحفجی، عضو دفتر سیاسی ارتش آزاد سوریه گفت: نتایج بندهای توافقنامه آنکارا که مبنی بر آتشبس در سوریه بوده و "شامل موارد نقض آن از سوی دمشق میشود"، بررسی خواهد شد.
ملاحفجی در ادامه مدعی شد، نظام سوریه مسئول وخیم شده اوضاع در منطقه وادی بردی است!
وی گفت: گروههای مخالف از نظام سوریه خواهند خواست در راستای اجرای آتشبس در منطقه وادی بردی تسهیل عبور و مرورها در این منطقه، ورود کمیتهای حقیقت یاب برای بررسی شرایط میدانی و ورود کارگاههای حفاظتی جهت اصلاح و رسیدگی به منابع آبی نیجه تلاش کند.
قدری جمیل، نماینده حزب مخالف "تغییر و آزادی" در سوریه نیز در گفتوگو با خبرگزاری نووستی روسیه مدعی شد که مخالفان سوری به مذاکرات آستانه دعوت نشدهاند و تنها از نمایندگان گروههای مسلح دولت سوریه دعوت به عمل آمده است.
جمیل افزود: انتظار میرود مذاکرات آستانه به تثبیت آتشبس در سوریه منجر شود.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه حضور چندین هیئت عملا مانع از مذاکرات مستقیم میشود، موفقیت دور بعدی مذاکرات ژنو را در گرو تشکیل هیئتی یکپارچه از مخالفان سوری دانست.
خالد عیسی، نماینده حزب "اتحاد دموکراتیک سوریه" در پاریس در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه تاکید کرد: شبهنظامیان کرد سوریه نیز جزو دعوت شدگان به مذاکرات آستانه نیستند.
عیسی با توجه به اینکه ترکیه در حزب اتحاد دموکراتیک سوریه را گروهی تروریستی در ارتباط با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) میداند، گفت: به نظر میرسد وتوی علیه حضور ما در این مذاکرات وجود دارد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد: مقدمات مذاکرات و دیدارهای آستانه درباره سوریه به شدت در حال انجام است و مشارکت روسیه در این مذاکرات تنها در سطح کارشناسان خواهد بود.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز سهشنبه در تماس تلفنی با مولود چاووش اوغلو، همتای ترکیهای خود ضمن بررسی مساله آتشبس در سوریه بر لزوم تکیه بر شیوهای سازنده در مذاکرات طرفهای سوری – سوری در آستانه تاکید کرد.
نورسلطان نظر بایف، رئیسجمهور قزاقستان نیز ضمن اعلام حمایت خود از طرح مذاکرات سوری – سوری در آستانه برای برگزاری این مذاکرات اعلام آمادگی کرد و گفت: انتظار میرود آستانه روز ۲۳ ژانویه جاری میزبان این مذاکرات باشد و پس از آن مذاکرات ژنو در تاریخ هشتم فوریه ۲۰۱۷ با نظارت استفان دیمیستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه انجام شود.
در نشست امروز چهرههایی از مخالفان سوری و نمایندگان گروههای مسلح که در نشستهای قبلی با ترکیه و روسیه شرکت نکرده بودند، حضور دارند و قرار است در نشست امروز مساله آتشبس با دولت سوریه و تشکیل هیئتی که در مذاکرات صلح آستانه شرکت میکند، بررسی شود.
این منابع تاکید کردند که دعوتها برای شرکت در این نشست به صورت شخصی انجام شده و طبق اسامی چهرههایی که تاکنون دعوت شدهاند، جز رهبران گروه اخوان المسلمین بیشترشان از جناح اسلامی هستند.
منابع مذکور در ادامه به اسامی برخی از دعوت شدگان به این نشست که تعدادشان به حدود 50 تن میرسد، اشاره کردند از جمله انس العبده رئیس ائتلاف مخالفان سوری، عبدالاحد اسطینو معاون وی، خالد خوجه، رئیس سابق ائتلاف مخالفان سوری، نصر الحریری، یاسر فرحان، صفوان جندلی، یحیی العریضی از اعضای ائتلاف و برخی نمایندگان شورای اسلامی سوریه و در راس آنها شیخ اسامه الرفاعی و مطیع البطین.
سمیر نشار، یکی از اعضای سابق ائتلاف مخالفان سوری که حدود یک ماه قبل از عضویت هیئت سیاسی این ائتلاف استعفا داد، در گفتوگو با روزنامه القدس العربی با پیش بینی شرکت یک هیئت روسی در این نشست گفت: این نشست برای رایزنی در مورد نشست آستانه و طرفهایی که در آن شرکت خواهند کرد، برگزار خواهد شد و هیچ فردی اکنون تصوری از جزئیات نشست که دو یا سه روز ادامه خواهد داشت و یا دستور جلسه آن ندارد.
خالد الناصر، یکی از رهبران ائتلاف مخالفان سوری در صفحه شخصی خود در فیس بوک ابراز نگرانی کرد که این گام در راستای پایمال کردن حق ائتلاف و هیئت عالی مذاکرات و فراهم کردن مسیری برای تشکیل هیئتی به نمایندگی از مخالفان باشد.
الناصر گفت: ما در حال عبور از مرحله خطرناکی هستیم که امکان دارد از سقوط حلب به نفع پایان دادن به "انقلاب" و پذیرش ابقای دولت دمشق با اعمال برخی اصلاحات جهت حفظ آبروی برخی از مخالفان که آن را خواهند پذیرفت، سوءاستفاده شود.
وی افزود: ما اکنون در موقعیت ضعیفی قرار داریم که گروههای "انقلابی" و خود مخالفان با اختلافات و رقابتهای خود و اصرار هر گروه بر منافع خاص خود قبل از هر چیز و نیز اولویت دادن منافع حامیانش بر منافع ملی ایجاد شده است، بیتردید تفاهم دو طرف روسیه و ترکیه یکی از عوامل پیامدهای خطرناک ناشی از سقوط حلب بوده است.
انتهای پیام