به گزارش ایسنا، نوری المالکی، دبیرکل حزب الدعوه که در سفری شنبه شب وارد تهران شده است عصر روز دوشنبه در نشستی خبری در هتل آزادی درباره برنامه سیاسی بزرگترین حزب عراق برای شرایط پس از آزادی موصل با تاکید بر ساختار سیاسی موصل و تاثیر آن بر ساختار سیاسی کل عراق گفت: آنچه در تحولات منطقه رخ میدهد نیز بر شرایط بعد از آزادی موصل تاثیرگذار است. بر اساس تقسیم وظایفی که وحدت موصل و عراق را مدنظر داشته باشد میتوان برای شرایط جدید در این استان آماده شد. با برخی از فراکسیونها در پارلمان برای بازتولید وحدت در حال مذاکره هستیم.
وی افزود: اظهارنظرها و طرحها برای تجزیه موصل را نمیپذیریم و آن را رد میکنیم. باید شرایط موصل بعد از آزادسازی بر اساس حفظ تمامیت ارضی و حفظ ساختار قومی و طایفهای باشد.
المالکی در پاسخ به این پرسش که بین عراق و سوریه برای مقابله با داعش همکاری وجود دارد؟ گفت: بغداد و دمشق پیوندهای تاریخی همیشه داشتهاند. از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ که ثبات در عراق را شاهد بودیم بر سوریه تاثیر داشت و وقتی در دمشق شرایط متزلزل شد بر عراق تاثیر گذاشت. زمانی که هماهنگی بین دو کشور نبود همگان شاهد برهم خوردن شرایط در دو کشور بودند. بر همین اساس ما همواره سیاستهایمان بر مقابله با داعش و مقابله با تلاش داعش برای سرنگونی دولت بشار اسد بوده است. با آغاز جریان تروریسم در سال گذشته فعالیت آنها تشدید شد اما با هماهنگیها شاهد کاهش فعالیت تروریستها بودیم.
معاون رییس جمهور عراق افزود: الان سطح همکاری ها بین عراق و سوریه در مقابله با تروریستها خوب است به شکلی که مانع فعالیت آنها در دو کشور میشویم.
المالکی با تایید دیدارش با مقام معظم رهبری که به گفته وی روز یکشنبه انجام شده است گفت: این دیدار در راستای مسائل دوجانبه بود و گزارشی از وضعیت مثبت و منفی عراق ارایه کردم و در این دیدار درباره نامزد شدن یا نشدن برای انتخابات آینده بحثی نشد.
سخنگوی حزب الدعوه در پاسخ به این پرسش که چرا مراجع نجف از پذیرش هیات ائتلاف ملی خودداری کردند با بیان اینکه من سخنگوی آنها نیستم اظهار کرد: ائتلاف ملی یک نهاد سیاسی است و ساختار خود را دارد.
وی در پاسخ به اینکه حضورش در تهران برای چه هدفی است، آیا این سفر برای میانجیگری میان ائتلاف آمریکایی و مستشاران نظامی ایران است گفت: قبل از هر چیز باید از کمکهای ایران به عراق قدردانی کنم و باید بگویم موضوع کمک ایران به عراق ارتباطی به حضور من در تهران ندارد.
وی ادامه داد: ما معتقدیم تهدید تروریسم فراتر از داعش، منطقه و جهان را دنبال میکند و این تهدید به طور کلی صلح و ثبات منطقه را میتواند دربربگیرد.
سخنگوی حزب الدعوه گفت: خیلی از کشورها منتظرند تا آن چه که در عراق کاشتهاند را برداشت کنند. کسانی که قول حمایت از عراق در مقابله با تروریسم را دادند اما به صراحت میخواهم بگویم تنها کسی که به ما در مبارزه با تروریسم کمک کرد ایران بود. ما در برابر سلاحهایی که تروریست ها در اختیار داشتند نقض جدی داشتیم. ما به جز ایران از کشورهای دیگر هم سلاح خریدیم اما این کشورها سلاح را در اختیار ما قرار ندادند در حالی که ایران هم بر روی کاغذ و هم در عمل از ما حمایت کرد.
المالکی تصریح کرد: سفر من به تهران در راستای تقویت و ادامه همکاری و هماهنگیها میان دو کشور است. ما همواره درهای کشور خود را به روی هر کشوری که بخواهد با ما تعامل داشته باشد باز نگه داشتهایم و هر تلاش و سیاستی که به تمامیت ارضی ما مربوط باشد از نظر ما مهم است. کسانی که تمامیت ارضی عراق و وحدت و استقلال ما را مورد پذیرش قرار دهند دوست ما هستند و ما با آنها همکاری را ادامه میدهیم.
رییس ائتلاف ملی عراق در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه گفته شده است شما قرار نیست در انتخابات آتی نامزد شوید گفت: در رابطه با انتخابات باید بگویم من با قدرت در این عرصه شرکت میکنم و با گروه های مختلف نیز همکاری میکنم. من هر گامی که بتوانم با کمک اکثریت گروههای سیاسی همراه شود برمیدارم و این به معنای آن نیست که از فرایند تشکیل دولت قوی در عراق کنارهگیری کنم.
وی در ادامه درخصوص همکاری عراق با محور مقاومت اظهار کرد: ما همکاریهای خود را با محور مقاومت ادامه خواهیم داد چرا که این محور با چالشهایی روبرو است که باید به کمک آن شتافت.
المالکی در خصوص اقدامات رژیم صهیونیستی در منطقه با بیان اینکه من خطر رژیم صهیونیستی را مهمتر و پررنگتر از تروریسم میدانم گفت: ما بر روی جبهه مقاومت به عنوان جبهه مقابله با رژیم صهیونیستی تمرکز داریم. مقابله با طرحها و توسعههای صهیونیستی در سطح رسانهای، سیاسی، اقتصادی از برنامههای ماست و مبارزه ما در این محور شامل تمامی این ابعاد میشود. ما معتقدیم سیاستها و برنامههای رژیم اسراییل فقط شامل اشغال فلسطین نمیشود بلکه همه منطقه را دربرمیگیرد و ایران در خط مقدم مقابله با رژیم اسراییل است.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه عربستان سعودی اقدامات شدیدی را علیه ایران برای ممانعت از ورود زائران به حج تمتع در پیش گرفته است و امروز شاهد حمایت این کشور از تروریستها در منطقه نیز هستیم گفت: من بارها گفتهام عربستان خاستگاه تروریسم و وهابیت است و معتقدم عربستان نمیتواند گروه های تروریستی را جمعآوری کند که اساسشان از اسامه بن لادن ریشه گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: خطر مهمتر در رابطه با عربستان این است که امروز فتواهایی برای تکفیر شیعیان منتشر میشود و این بسیار خطرناک است.
المالکی تاکید کرد: ما بارها گفتهایم عربستان آبشخور تروریسم است و بالاخره تاوان حمایتش از این گروههای تروریستی را خواهد پرداخت. ما توصیه میکنیم به مسئولان عربستانی که از اقداماتشان در منطقه در حمایت از تروریسم دست بردارند. امروز عربستان در یمن و سوریه هزینههای سنگینی پرداخت میکند که حاکی از اشتباه بودن سیاستهای این کشور است حتی آمریکاییها به این نتیجه رسیدهاند و اعتراف کردند که بخش مهمی از تروریسم در سوریه و عراق از عربستان ناشی میشود. ما معتقدیم عربستان به خاطر سیاستهایی که در پیش گرفته است دچار خسران جدی خواهد شد.
معاون رییس جمهور عراق همچنین درباره سیاست عربستان در رابطه با ایران اظهار کرد: سیاست عربستان در سوریه و ایران بیشتر یک ماجراجویی است و برای آینده این کشور خطرناک است. ما امیدواریم مقامات سعودی از اشتباهاتشان در منطقه درس بگیرند و به دنبال جبران و بازنگری در سیاستهایشان به ویژه در مورد ایران باشند.
المالکی در خصوص آمادگی فرانسه برای آزادسازی موصل اظهار کرد: ما از فرانسه متشکریم اما آیا تاکنون کمکی هم در این رابطه انجام داده است! اینکه در فضای رسانه از مقابله با داعش حمایت شود یک مساله است و اینکه در عمل چه اقداماتی صورت میگیرد مسالهای دیگر.
وی در خصوص الحاق حشدالشعبی به نیروهای مسلح عراق و برخی دیدگاهها مبنی بر دخالت ایران در مسائل نظامی عراق گفت: این روزها زبان اتهام امری رایج است ولی حشدالشعبی بدون دخالت ایران و توسط من تاسیس شده است و تاکنون نشنیدهام ایرانیها بگویند ما حشدالشعبی را تاسیس کردیم. حشدالشعبی از تمامی مردم عراق تشکیل شده است و هیچ شان و جایگاهی از سوی مردم ایران ندارد و حتی یک ایرانی هم در آن حضور ندارد بلکه براساس تصمیمگیری عراقیها تشکیل شد و باز بنا بر تصمیم عراقیها به عنوان قانون در پارلمان مطرح و به عنوان نیروی نظامی عراق تایید شد و در آینده نیز میتواند با توجه به تجربیاتش و نیروی جوانی که در اختیار دارد برای اداره عراق مورد استفاده قرار گیرد.
سخنگوی حزب الدعوه درباره سفر رییس جمهور فرانسه به کردستان عراق و برخی اظهارات مبنی بر اینکه مناطقی از عراق که توسط پیشمرگهها بازپس گرفته شده است به کردستان الحاق شود، تصریح کرد: معتقدم هر وجب از خاک عراق که بازپس گیری میشود باید به عراق برگردد. حال می خواهد توسط پیشمرگهها باشد یا هر جریان دیگری. اقلیم کردستان سرزمینش به مرزهایی بازمیگردد که بعد از پل برمر تشکیل شد. همچنین تمام استانهای عراق که از دست تروریستها آزاد میشوند باید به مرزهای قبلی خود بازگردند. اگر مناقشهای در این زمینه وجود داشته باشد باید براساس قانون اساسی مورد بررسی قرار گیرد و نه با نیروی نظامی یا اشغال.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی این که اگر موصل از دست تروریستها آزاد شود و تروریستها از عراق خارج شوند نیروهای عراقی حاضر به کمک نیروهای ارتش سوریه برای خارج کردن تروریستها از کشورشان هستند اظهار کرد: الحمدالله سوریه دستاوردهای خوبی در آزادسازی حلب داشته است و حشدالشعبی در عراق نیز مشغول آزادسازی موصل است و تاکید میکنم اگر بتوانیم عراق و موصل را بازپس بگیریم حتما به برادرانمان در سوریه کمک خواهیم کرد و چنانچه آنها درخواست کنند ما آماده همکاری هستیم.
المالکی گفت: تروریسم از سوریه و کشورهای دیگر به عراق وارد شده است. ما حسابی با آنها داریم که برای تسویه حساب حتما به سوریه خواهیم رفت.
انتهای پیام