افزایش آگاهی عمومی ضامن حفظ ستاد احیای دریاچه ارومیه

یک استاد دانشگاه و فعال حوزه محیط‌ زیست اظهار کرد: افزایش آگاهی عمومی ضمانت حفظ ستاد احیای دریاچه ارومیه در آینده است.

به گزارش ایسنا، کاوه مدنی در نشست احیای دریاچه ارومیه که در محل خبرگزاری خبرآنلاین با حضور رضا کیانیان بازیگر سینما و تلویزیون کشور، مسعود تجریشی مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه و شهرام مهاجر وکیل دادگستری، جرم‌شناس و فعال محیط‌زیست برگزار شد اظهار کرد: مسیر احیای دریاچه ارومیه مسیر دشواری است و 10 سال زمان برای احیای آن نیز کافی نیست زیرا علاوه‌بر تثبیت آب احتیاج به تثبیت نظام مدیریتی حاکم بر دریاچه ارومیه داریم که این موضوع سالیان سال زمان می‌برد.

وی با بیان اینکه در کنار احیای دریاچه ارومیه باید بهبود وضعیت معیشت و اقتصاد مردم نیز صورت بگیرد گفت: در این شرایط است که مردم نیز با ستاد احیای دریاچه ارومیه همراه شده و برای رسیدن به این هدف مشارکت می‌کنند. در شرایط کنونی از لحاظ مدیریتی موانع ساختاری در کشور وجود دارد. ستاد احیا نیز از این لحاظ در برخی امور دستش بسته است. در حقیقت مشکلات ساختاری در حوزه مدیریتی موانعی را برای فعالیت‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه ایجاد می‌کند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در حوزه احیای دریاچه ارومیه مثل مباحث آلودگی هوا، انتقال آب به زاینده‌رود و ... مشکلات ساختاری و تعارضات بین سازمان‌های متولی وجود دارد گفت: در این زمینه کم‌کاری شده است. نیاز داریم تغییرات بنیادهای مدیریتی صورت بگیرد. خشکی دریاچه ارومیه مثل سایر پدیده‌های زیست‌محیطی در دیگر نقاط کشور است که از نبود ساختار مدیریتی درست رنج می‌برد.

مدنی با بیان اینکه در بحث‌های اجتماعی نیز کم‌کاری صورت گرفته است گفت: ستاد، توان کافی برای فعالیت در این عرصه ندارد بنابراین مشارکت مردم در این زمینه لازم است. در این مسائل مشکلات عمده ساختاری داریم که از آن‌ها چشم‌پوشی کرده‌ایم. در نتیجه این رفتار در هر دوره انگشت اتهام به سمت یک موضوع رفته است. در یک زمان ستاد احیای دریاچه ارومیه،در زمان دیگر تغییر اقلیم و در یک زمان دیگر یک مدیر مقصر و متهم شناخته می‌شود این در حالی است که ساختار مدیریتی دچار اشکال است.

وی با اشاره به اینکه احیای دریاچه ارومیه نیازمند راه‌حل‌های تلفیقی است گفت: از آن‌جا که مسئله احیای دریاچه ارومیه یک مسئله پیچیده است احتیاج به راه‌حل‌های ترکیبی و تلفیقی دارد.

این استاد دانشگاه با اشاره به لایحه برنامه بودجه سال 96 که در دستور کار کمیسیون بودجه مجلس قرار دارد گفت: با دقت در این برنامه متوجه می‌شویم که بخش‌های مختلف آن اعم از کشاورزی، آب و محیط‌زیست با هم تناقض دارند.

مدنی با بیان اینکه احیای دریاچه ارومیه به شکل گازانبری ممکن نیست گفت: ارائه راه‌حل‌ در کوتاه‌مدت و دستیابی به نتیجه در کوتاه‌مدت نمی‌تواند در احیای دریاچه ارومیه تأثیر بگذارد چون در چنین شرایطی بدون داشتن درک لازم از شرایط حقیقی درصدد حل بحران برمی‌آییم که طبیعتاً تصمیم‌گیری در چنین شرایطی تأثیری در احیا نخواهد داشت بلکه ضمن هزینه‌های بیشتر از حل مشکل بازمی‌مانیم.

وی با تأکید بر اینکه کمپین دریاچه ارومیه در بحث آگاهی‌رسانی تأثیر بسیاری داشته است گفت: متأسفانه در شرایط کنونی کمپین‌ها و NGO‌های بسیاری از سر احساسات تشکیل شده و خود به اهداف و برنامه‌های خود اشراف و آگاهی ندارند در حالی که ایجاد کمپین‌ها باید باعث افزایش آگاهی عمومی برای مردم و حتی مسئولین شود.

ارتقای دانش عمومی ضمانت حفظ ستاد دریاچه ارومیه در آینده است

مدنی در ادامه در مورد ایجاد کمیته حقوقی برای ستاد احیای دریاچه ارومیه و ارتقای جایگاه قانونی و حاکمیتی ستاد اظهار کرد: در کشوری که یک شبه وزارت‌خانه‌ها ادغام می‌شوند و یک سازمان حذف می‌شود چطور می‌توانیم تضمین کنیم که با ایجاد قانون برای ارتقای جایگاه ستاد احیای دریاچه ارومیه با تغییر شرایط و دولت‌ها این ستاد جایگاه خود را حفظ کند درحالی که ارتقای دانش عمومی ضمانت حفظ ستاد احیای دریاچه ارومیه است.

این فعال حوزه محیط‌ زیست با اشاره به اینکه مسئولین نمی‌توانند با مردم ارتباط درستی شکل دهند گفت: در این زمینه ورود رسانه‌ها به منظور افزایش دانش عمومی لازم است تا اظهارات مسئولین را به زبان ساده به مردم انتقال دهند.

مدنی با بیان اینکه در ایران تاریخ توسعه آب نداریم گفت: به همین علت است که ریشه بسیاری از مشکلات در کشور ما روشن نیست و همین موضوع باعث شده به جای پیدا کردن ریشه مشکلات دنبال مقصر بگردیم. از همین رو است که در مورد عوامل ایجاد خشکی دریاچه ارومیه هنوز به توافق نرسیده‌ایم. این در حالی است که برای رسیدن به راهکار احیای دریاچه ارومیه باید به عوامل حقیقی و مشترک خشک شدن آن دست پیدا کنیم.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه کمک مالی صرف بدون تغییر ساختارهای مدیریتی تأثیری در بهبود شرایط محیط زیست کشور از جمله احیای دریاچه ارومیه ندارد گفت: صرفاً با تأمین بودجه نمی‌توان مشکلات احیای دریاچه ارومیه را حل کرد. برای مثال با اختصاص میلیون‌ها تومان بودجه به شهردار تهران نمی‌توان مشکل آلودگی را حذف کرد چون مشکل ساختار مدیریتی و حاشیه‌های پیچیده در کشور وجود دارد.

ستاد احیای دریاچه ارومیه توان و قدرت لازم برای اجرای برخی برنامه‌ها را ندارد

 وی با تأکید بر اینکه بحث مالی تنها یک جنبه از داستان احیای دریاچه ارومیه است گفت: ستاد احیای دریاچه ارومیه توان و قدرت لازم برای اجرای برخی برنامه‌ها را ندارد. روزی که این ستاد طرح نکاشت را مطرح کرد مقابل آن ایستادگی شد بنابراین دست ستاد در بسیاری از امور بسته است.

قدرت سازمان محیط زیست در برخی امور تنها روی کاغذ است

مدنی با اشاره به اینکه سازمان حفاظت از محیط‌زیست در بسیاری از موارد نفوذ لازم را ندارد گفت: اگرچه روی کاغذ سازمان محیط‌ زیست توان ورود به برخی مسائل را دارد اما در واقعیت قدرت کافی برای اظهارنظر را ندارد و حرف آن شنیده نمی‌شود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۹ دی ۱۳۹۵ / ۰۱:۵۴
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 95100905446
  • خبرنگار : 71542