به گزارش ایسنا، مسعود نیلی در یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه در نیمه دوم دهه ۸۰ درآمد ارزی کشور به ۸۴۵ میلیارد دلار رسید، افزود: با این منابع میشد برای همهکسانی که به بازار کار وارد میشوند شغل ایجاد کرد.
وی گفت: پس از پایان جنگ تا سال ۱۳۸۳، کل درآمد ارزی کشور ۶۳۰ میلیارد دلار بود و برنامه ریزان کشور در آن دوره دغدغه کمبود منابع برای ایجاد اشتغال داشتند. از سال ۱۳۷۵ تا سال ۱۳۸۴ میانگین ایجاد شغل در کشور ۶۳۸ هزار شغل در سال بود، اما از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۳ عملاً شغلی در کشور ایجاد نشده و میانگین آن سالانه ۷۶ هزار شغل بوده است.
نیلی عنوان کرد: ریشه بیکاری کنونی به ۳۵ سال پیش بازمیگردد که جمعیت کشور در آن زمان ۱۶ میلیون نفر از سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ افزایش یافت. از سال ۱۳۶۵ تاکنون میانگین سالی یکمیلیون نفر به جمعیت کشور اضافه شده است.
نیلی گفت: بر این اساس در برنامه سوم ایجاد حدود ۶۵۰ هزار شغل در سال و رشد اقتصادی شش درصد پیشبینی شد. اکنون تعداد بیکاران از دو و نیم میلیون نفر در سال ۱۳۹۳ به بیش از سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در پایان نیمه نخست سال ۱۳۹۵ افزایشیافته است.
وی گفت: نرخ بیکاری نیز از ۱۰.۶ درصد در سال ۱۳۹۳ به ۱۲.۷ درصد رسیده است. در نیمه دوم دهه ۸۰ شغلی ایجاد نشده است، اما به دلیل زیاد نبودن متقاضیان اشتغال، نرخ بیکاری در این سالها افزایش نیافته است.
مشاور اقتصادی رئیسجمهوری دلیل اصلی این موضوع را گسترش آموزش عالی و افزایش بسیار تعداد دانشجویان کشور دانست.
نیلی با بیان اینکه اکنون حدود پنج میلیون دانشجو داریم که بر این اساس باید جزو پیشرفتهترین کشورها باشیم گفت: روند توسعه کشور همپای گسترش آموزش عالی نبوده است و نباید نسبت دانشجو به جمعیت کشور اینقدر بالا باشد.
وی افزود: البته به دلیل مناسب نبودن بازار کار در آن سالها بخشی از بیکاران برای بدست آوردن شغل وارد آموزش عالی میشدند. اکنون این فارغالتحصیلان وارد بازار کارشدهاند و از پاییز سال ۱۳۹۳ یکباره یکمیلیون نفر به متقاضیان کار افزودهشده است. این در حالی است که از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۱ ورودی بازار کار تقریباً صفر بوده است.
مشاور اقتصادی رئیسجمهوری گفت: در دهها کشور افرادی که شاغل هستند بهطور میانگین سرپرستی ۲.۲ افراد را بر عهدهدارند، اما در کشور ما افراد شاغل تعداد بیشتری را سرپرستی میکنند که این فشار بسیاری را بر شاغلان کشور تحمیل میکند.
نیلی افزود: این دولت سالانه ۷۰۴ هزار شغل ایجاد کرده است که جزو پنج کشور دنیا در این زمینه است. اما به دلیل موج زیاد متقاضیان کار و ورود سالانه ۳۰۸ هزار نفر به جمع بیکاران، این ایجاد شغل پاسخگوی متقاضیان کار نیست و سالانه بر تعداد آنها افزوده میشود.
نیلی با بیان اینکه ایجاد سالانه ۷۰۴ هزار شغل در کشور بیسابقه است افزود: تا پایان تابستان تعداد شاغلان کشور به ۲۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر افزایشیافته است. نرخ مشارکت در حال افزایش است و در این زمینه با توجه به ۱۲۰ دانشجوی دختر به ازای هر ۱۰۰ دانشجوی پسر، نرخ مشارکت زنان بیشتر از مردان است.
مشاور اقتصادی رئیسجمهوری با بیان اینکه در گذشته از هر ۱۰۰ نفر خانم ۱۲ نفر متقاضی کار بود، اما اکنون این رقم به ۱۶ نفر رسیده است، افزود: ورود زنان به بازار کار در نوع ایجاد شغل تأثیرگذار است. نرخ بیکاری در میان جوانان عدد بزرگتری در مقایسه با آمار کلی بیکاری کشور و در میان جوانان تحصیلکرده این مسئله جدیتر است.
انتهای پیام