لبهای ترک خورده از بی‌آبی فارس‌

‌چشم مردم فارس همچنان به آسمان دوخته شده شاید ابرهایی که از گذرگاه این استان پهناور عبور می‌کنند، دلی بر دشت‌ها و تالاب‌ها و کشت‌زارهای، لب تشنه فارس بسوزانند و قطره‌ اشکی بریزند.

‌به گزارش ایسنا، استان فارس حالا و با گذشت 9 ماه از سال، همچنان تشنگی و بی‌آبی را تجربه می‌کند و روز به روز در سراشیبی بحران آب بیشتر و بیشتر فرو می‌غلطد و از بارندگی خبری نیست و چشم‌انتظاران بارش‌های پائیزه، امید بریده، روزهای زمستان را هم با ناامیدی به شب می‌دوزند.

آمارهای منتشر شده از سوی دفتر مطالعات پایه منابع آب وزارت نیرو، در خصوص وضعیت بارندگی در استان فارس بسیار نگران کننده است. هرچند پیش‌بینی‌ها در ماه‌های گذشته حامل خبرهای خوبی از احتمال بروز بارندگی‌ در این استان و کشور بود.

براساس آمارهای منتشر شده از ایستگاه‌های 12 گانه باران سنجی مبنای وزارت نیرو در فارس، شاهد کاهش شدید بارندگی نسبت به میانگین بارندگی در نقاط مختلف این استان هستیم و زنگ هشدار بحران آب بلندتر از هر زمانی در فارس طنین‌انداز شده است.

براساس آمارهای منتشر شده از ایستگاه‌های 12 گانه باران سنجی مبنای وزارت نیرو در فارس، شاهد کاهش شدید بارندگی نسبت به میانگین بارندگی در نقاط مختلف این استان هستیم و زنگ هشدار بحران آب بلندتر از هر زمانی در فارس طنین‌انداز شده است.

جدول میزان بارندگی ایستگاه‌های باران‌سنجی مبنای وزارت نیرو

به گزارش ایسنا، بررسی آمارهای ارائه شده در این جدول که مربوط به روز پنجم دی‌ماه 95 است، نشان از کاهش 26 تا 92 درصدی میزان بارندگی در مقایسه میزان بارندگی‌های امسال با متوسط درازمدت است.

بحران کاهش بارندگی در شرق استان فارس بسیار جدی‌تر از سایر نقاط استان فارس است اگرچه جز ایستگاه لارستان، بقیه داده‌های آماری میزان کاهش بارندگی در سایر ایستگاه‌ها، نشان از کاهش حداقل 50 درصدی بارندگی در مقایسه با متوسط درازمدت بارندگی دارد.

مدیرعامل سازمان آب منطقه‌ای استان فارس پیش از این هشدارهای جدی نسبت به تداوم بحران‌ بی‌آبی و مشکلاتی که این تداوم برای بخش‌های مختلف در این استان به‌دنبال خواهد داشت، داده بود.

به گزارش ایسنا، طی ماه‌های اول سال 2016 سازمان فضایی آمریکا «ناسا» گزارشی پیرامون روند گرمایش جهانی و خشکسالی در 30 سال آینده جهان منتشر کرد که برای کشور ما هشداری جدی بود.

براساس این گزارش و به استناد بررسی‌های محققان 45 کشور جهان در معرض خشکسالی شدید قرار دارند و در فهرست منتشر شده ایران رتبه چهارم را داشت. در آن گزارش به کشورهایی مثل ایران، عراق، ترکیه و سوریه به‌ خاطر استفاده نامطلوب از منابع آبی، هشدار داده شده بود که در معرض جدی خطر خشکسالی و بحران آب قرار دارند.

در همان گزارش این احتمال عنوان شده است که تبدیل بخش‌های وسیعی از ایران به بیابان مطلق طی 30 تا 40 سال آینده و در صورت اندیشیده نشدن چاره‌ای جدی در حوزه مدیریت آب، دور از انتظار نیست.

ایران طی سال‌های گذشته تاکنون و علی‌رغم آنکه فاصله میانگین بارش در این کشور نسبت به کشورهای پر بارش، یک سوم و کمتر بوده است، همواره با مدیریت صحیح آب به همان شکل سنتی، مشکلات را مدیریت و امکان زندگی را در بخش‌های مختلف فراهم و از خشکسالی‌ و زیان‌های آن پیشگیی کرده بود.

چاه و قنات‌های فراوان در مناطق مختلف کشور گواه این ادعاست که کشورمان در طول هزاران سال با بحران کم آبی مواجه بوده و هم نشان‌دهنده مدیریت بی‌نقص پیشینیان با همان روش‌های سنتی خودشان است. روش‌هایی که وقتی از روی آن پرش داشتیم، هم قنات‌هایمان را خشک کردیم و هم منابع آب زیرزمینی را در معرض نابودی قرار دادیم.

این زنگ خطری که بارها و بارها، رسانه‌ها به‌مانند بلندگویی، سعی در رساندن صدایش به گوش مسئولان داشته و دارند، هر روز صدایش بلندتر و ممتدتر می‌شود و آرام آرام به نقطه اوجش نزدیک خواهد شد.

به گزارش ایسنا، طی دو سال اخیر، مسئولان در استان فارس،‌ خصوصا متولیان حوزه‌های مرتبط با مدیریت آب، اقداماتی را عملیاتی کرده‌اند. اما در بسیاری از بخش‌ها، تلاش‌های آنان رساندن نوشدارو بعد از مرگ سهراب بود و زمانی جوی برنامه‌های مدیریتی به نقاط روستایی رسید که ساکنان روستاها در ناامیدی کامل، خانه‌به‌دوش از روستا به سمت شهر مهاجرت کرده بودند!!

اکنون و در حالی که روزهای اول از اولین ماه فصل زمستان را پشت سر می‌گذاریم و از ماه‌های ابتدای پائیز، مسئولان هشدارهای جدی نسبت به مواجه شدن با بحران آب را داده بودند. همچنان آسمان نسبت به زمین فارس، بخیل شده و نمی‌بارد.

در این میان شمار برنامه‌های جشنواره‌ای، بر چاره‌اندیشی‌های مدیریتی برای حل بحران آب و مشکلات و تبعات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... آن، پیشی گرفته است.

هر روز را با برپایی جشن و جشنواره‌ای پشت سر می‌گذاریم و آب پشت سد درودزن، ساعت به ساعت، بیش از گذشته افت می‌کند و بر تعداد فروچاله‌ها افزوده و بر تعداد مهاجران روستایی که راه شهرها را در پیش گرفته‌اند، اضافه می‌شود.

آنچه البته بیش از گذشته شاهد هستیم، تاکید بر لزوم امیدبخشی به مردمی‌ست که چشم‌هایشان به آسمان و باران خشک شده و در حسرت تر شدن زمین، آه از نهادشان بلند است. مردمی که معیشت حداقل یک‌سوم آنان به گشاده دستی آسمان و زمین گره خورده.

آمارها نشان از اضافه شدن تعداد زیادی از کشاورزان و مرتع‌داران و دامداران به جمع افراد نیازمند پوشش‌های حمایتی است. آنهایی که خود روزی دستگیر بسیاری از انسان‌ها بوده‌اند، حال دست‌نیازشان به سمت کمیته امداد و بهزیستی دراز شده و برای معیشت درمانده‌اند.

به گزارش ایسنا منطقه فارس، مدیر ارشد استان فارس نیز بارها بر این نکته اذعان داشته و دارد که وضعیت کشاورزی در این استان با بحرانی جدی مواجه است.

روابط عمومی آب منطقه‌ای فارس نیز امروز طی گزارشی اعلام کرد که میانگین بارندگی در این استان تا صبح پنجم دی‌ماه 95 کمی بیشتر از 29 میلی‌متر و این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که 83 میلی‌متر بوده، بسیار نگران کننده است.

این در حالی است که میانگین بلند مدت بارندگی سالانه استان فارس (48 ساله) بیش از 302 میلی متر بوده است و انجام یک مقایسه ساده نشان می‌دهد که امسال تنها حدود 10 درصد میانگین بلند مدت سالانه شاهد بارندگی در فارس بوده‌ایم.

براساس گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای فارس، حجم قابل استفاده سدهای این استان را 167 میلیون مترمکعب اعلام و تاکید کرده است که درصد آب موجود در سدها نسبت به حجم کل مخازن، 20 درصد و حجم آب قابل استفاده به نسبت حجم آب موجود در سدها تنها 7 درصد است.

منفی شدن حجم آب قابل استفاده در سد درودزن، رنگ هشدارها برای شیراز و مرودشت را قرمز کرده و براساس اعلام روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای فارس، امروز سد درودزن به‌عنوان تامین کننده آب شرب شیراز و مرودشت، تنها 286 میلیون متر مکعب آب را ذخیره دارد که این یعنی حجم آب قابل استفاده این سد منفی 43 میلیون مترمکعب است.

براساس همین گزارش، حجم امروز سد ملاصدرا 53 میلیون متر مکعب و حجم آب قابل استفاده آن منفی 6 میلیون متر مکعب است و حجم سد ایزدخواست امروز 0.42 میلیون متر مکعب و حجم آب قابل استفاده این سد منفی 1 میلیون متر مکعب است.

گزارش‌ها حاکیست حجم آب سدهای سیوند، تنگاب فیروزآباد و رودبال صفر بوده و حجم آب سد سلمان فارسی 167 میلیون مترمکعب و مجموع ورودی آب به سدهای فارس اکنون به 7 مترمکعب بر ثانیه کاهش یافته حال آنکه این میزان سال قبل 157 مترمکعب بر ثانیه بود.

به گزارش ایسنا، این همه اعداد و ارقام، تنها و تنها عمق بحران را نشان می‌دهد و اگر مسئولان توجه نداشته باشند، بحران بسیار جدی‌تر خواهد شد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۵ دی ۱۳۹۵ / ۱۵:۲۳
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 95100502796
  • خبرنگار :