به گزارش ایسنا دکتر سید علی مرعشی در تشریح اقدامات هلال احمر در خدمت رسانی به اربعین حسینی گفت: پس از اربعین سال گذشته، جلسات آسیب شناسی با حضور عوامل اجرایی آن برگزار و با همفکریهای انجام شده، برنامه ریزی جهت اجرای با کیفیت عملیات اربعین 95 صورت گرفت.
وی افزود: با توجه به آنکه برای حج اعزامی نداشتیم، پیش بینی میکردیم که زائرین اربعین دو برابر شوند و به دنبال آن افزایش حجم عملیاتها را تخمین زدیم.
مرعشی افزود: اربعین مانور بزرگ شیعه است و بر همین اساس پیش بینی کرده بودیم که داعش اخلالگری داشته باشد. بر این اساس امداد در بحران به مسئولیتهای قبلی جمعیت هلال احمر در خدمات رسانی به مراسم اربعین اضافه شد تا به این ترتیب بتوانیم در زمان حوادث، قابلیت پوشش آن را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در مجموع عملیات خدمت رسانی در اربعین امسال موفقیت آمیز بود و با کمترین ضایعه انجام شد افزود: اما دو حادثه تروریستی سامرا و همچنین حله را در این مراسم شاهد بودیم. خوشبختانه هلال احمر در این حوادث به سرعت وارد عمل شد و امکانات خود را به کار گرفت، به طوریکه در حادثه حله طی 16 ساعت مجروحان به کشور منتقل شدند.
وی ادامه داد: در حادثه حله تعداد کشته شدگان بیشتر از مجروحان بود، کل مجروحین این حادثه 11 نفر بودند که همه آنها نیز از اتباع افغان مقیم ایران بودند که در اثر موج انفجار دچار سانحه شده بودند و متاسفانه یک تن از این مجروحان فوت کرد. در این حادثه 58 قطعه و جنازه با همکاری عراق جمع آوری شد و در داخل کشور توسط پزشکی قانونی از آنها DNA گرفته شد. به این ترتیب اجساد شناسایی شدند و آنهایی که مربوط به عراق بود، بازگشت داده شدند.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر افزود: در اربعین سال 94 مجموعا 950 نفر نیرو اعزام کردیم که در سال 95 این تعداد به 2300 تن رسید. نیروهایمان هم شامل پزشک عمومی، متخصص، امدادگر، پرستار زن و مرد و ... بود. طول مدت عملیات امسال نیز از دهم صفر آغاز شد و تا پایان صفر نیز ادامه داشت. داروها نیز زودتر از موعد مقرر به کشور عراق ارسال شدند.
وی افزود: سال گذشته 11 چادر بین راهی راه اندازی کرده بودیم که امسال این تعداد به 6 چادر کاهش یافت اما تجهیزات را در چادرها افزایش دادیم، به طوریکه این چادرها به دستگاه اکسیژن رسان، شوک مصنوعی، نوار قلب و ... مجهز بودند. در هر چادر نیز 80 تا 100 نیرو مستقر بودند.
مرعشی افزود: همچنین با همکاری سپاه، در 18 محل اسکان زائران در کربلا، درمانگاه دایر شد تا به این ترتیب بار درمانی درمانگاههای شبانه روزی هلال احمر کاهش یابد.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر ادامه داد: این بار برای اولین بار پزشکان متخصص را در بیمارستانهای کربلا مستقر کردیم همچنین 120 مترجم اعزام شدند تا کانال ارتباطی بین پزشکان ما و مسئولان کادر درمانی بیمارستانهای عراق باشند.
به گفته مرعشی در اربعین امسال 6 دستگاه اتوبوس آمبولانس و همچنین 21 دستگاه آمبولانس از سوی جمعیت هلال احمر به خاک عراق اعزام شد. یک بیمارستان صحرایی نیز با همکاری سپاه در شهر کوت راه اندازی شد که هم به اهالی آن محل و هم به زائران پیاده خدمات لازم را ارائه میداد. در کاظمین نیز سه درمانگاه در نظر گرفته شده بود و نیروهای لازم از سوی جمعیت هلال احمر در آنجا مستقر بودند.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با بیان اینکه حجم عملیات در مراسم اربعین امسال بسیار سنگین بود افزود: حجم عملیاتها طوری بود که تنها تعداد ویزیتهای ثبت شده به بیش از یک میلیون و 200 هزار ویزیت رسید. همچنین یک وضع حمل نیز در روز اربعین داشتیم.
555 عملیات امدادی هلال احمر در اربعین 95
در این نشست شاهین فتحی معاون عملیات امداد و نجات جمعیت هلال احمر نیز درباره عملیات امداد و نجات اربعین در داخل خاک کشور ، گفت: سازمان امداد و نجات بخشی از توان خود را با مرکز پزشکی حج و زیارت هماهنگ کرد چرا که به دنبال پیش بینیهای صورت گرفته لازم بود تا نیروهای ورزیده و پا به کار جهت ارائه خدمات امدادی به نجف، سامرا و کربلا اعزام شوند. این نیروها تا اواخر ماه صفر با تجهیزات و امکانات در داخل خاک عراق حضور داشتند.
وی درباره عملیات امداد و نجات اربعین در داخل خاک کشور نیز گفت: لازم بود تا توان نیروهای عملیاتی تقسیم شود تا علاوه بر ارائه خدمات امدادی به زائران، بتوانیم پاسخگوی حوادث احتمالی نیز در داخل کشور خودمان باشیم. به این ترتیب تمام پایگاههای امداد و نجات در سراسر کشور به حالت آماده باش در آمدند. همچنین سه قرارگاه مرزی را با هماهنگی ستاد مرکزی اربعین در نظر گرفتیم. این قرارگاهها به تجهیزات و نیروهای امدادی مجهز بودند تا در صورت بروز بحران بتوانند پاسخگو باشند همچنین این قرارگاهها در شرایط عادی و مراجعات خاص نیز خدمات لازم را ارائه دادند.
وی افزود: از آنجا که استانهای خوزستان و ایلام در بحث اربعین بیشتر درگیر بودند، ظرفیت پایگاههای موقت را نیز در این دو استان افزایش دادیم. بخشی از توانمان هم شامل استانهای معینی بود که مرز خروجی به سمت عراق داشتند. این استان ها نیز24 ساعته آماده باش بودند. در قرارگاهها نیز اتوبوس آمبولانسها و ... مستقر شده بودند.
فتحی در اعلام آمار و ارقام مراجعات به پایگاههای هلال احمر در ایام اربعین حسینی گفت: از 17 آبان ماه که نیروها مستقر شدند، تا پایان مراسم اربعین بالغ بر 66 هزار و 130 مراجعه ثبت شده داریم همچنین بالغ بر 49 هزار و 980 نفر خدمات امدادی شامل اسکان اضطراری، تغذیه و خدمات سرپایی مانند کنترل فشار و قند خون و ... دریافت کردند. از این تعداد 342 نفر به مراکز بیمارستانی منتقل شدند. در حوزه عملیات پروازی نیز 5 بالگرد در محورهای مواصلاتی به مرزها مستقر شدند و طی این مدت 88 سورتی پرواز انجام شد و 16 تن توسط بالگردها به بیمارستانها منتقل شدند.
وی در تشریح اقدامات انجام شده در زمان بازگشت زائران به کشور نیز گفت: با توجه به حجم زیاد زائران هنگام بازگشت به کشور، به حوزه اسکان و تغذیه اضطراری ورود کردیم و در این راستا دو میلیون قوطی کنسرو در مرز مهران میان زائران توزیع شد و بالغ بر 13 هزار پتو برای اسکان اضطراری زائران تدارک دیده شد، 500 دستگاه چادر اضطراری نیز جهت پذیرایی از زائران با تجهیزات کامل در نظر گرفته شد.
وی ادامه داد: زمانیکه با حجم زیاد بازگشت زائران به کشور مواجه شدیم، به استانهای معین نیز دستور دادیم تا خدمات خود را افزایش دهند. در استانهای معین مانند لرستان و کرمانشاه بالغ بر 8000 قوطی کنسرو و 11 هزار بطری آب معدنی میان زائران توزیع شد
فتحی گفت: با توجه به ظرفیت خدماتی که جهت ارائه در ایام اربعین حسینی پیش بینی کرده بودیم، فرآیند به گونهای بود که زائران از خدمات ارائه شده نسبت به سال قبل رضایت بیشتری داشتند و بخشی از این رضایت نیز به دلیل دورههای آموزشی بود که قبل از اعزام نیروها، برای آنها برگزار کردیم؛ هر چند نیروهایمان عملیاتی بودند اما جهت اعزام آنها به خاک عراق و همچنین مرزهای کشور دورههای آموزشی را برای آنها برگزار کردیم. این جلسات توجیهی باعث شد تا مشکلات کمتری را نسبت به سنوات قبل داشته باشیم.
فتحی افزود: در مجموع 6950 نفر – روز نیروهایی بودند که از سوی سازمان امداد و نجات برای ارائه خدمات در خاک عراق و همچنین خاک کشور خودمان در ایام اربعین به کار گرفته شدند. بالغ بر 320 نفر از این نیروها در قالب تیمهای عملیاتی در کشور عراق حضور داشتند و مابقی آنها در مرزها و پایگاهها در کشور خودمان خدمت میکردند. مجموعا در این مدت 555 عملیات نیز صورت گرفت.
وی در بخش پایانی صحبتهایش در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره محمولههای امدادی که به سوریه ارسال نیز گفت: این محمولهها به سوریه انتقال داده شده است و بنا به دستور رئیس جمعیت، هلال احمر ایران آماده است تا در صورت نیاز خدمات خود برای سوریه را همچنان ادامه دهد.
انتهای پیام