به گزارش ایسنا، «ویلای نمازی» در ۲۲ آبان ۱۳۸۶ به شماره ۲۰۱۵۴ و با رضایت مالک بنا «حاج احمد ابریشمچی» در خیابان نیاوران تهران، خیابان عمار، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. این بنا در دوره پهلوی دوم، دقیقا در سال ۱۳۳۹ به سفارش «شفیع نمازی» - بازرگان ثروتمند و فرزند مهدی نمازی (نماینده وقت مجلس شورای ملی و مجلس سنا) - توسط "جوپونتی"، معمار مشهور ایتالیایی ساخته شد.
گویا نمازی در مشورت با دوستش محسن فروغی (معمار، فارغالتحصیل دانشکده هنرهای زیبا از پاریس، استاد و رییس دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران) شنیده بود که اگر خواستار ویلایی خاص است، باید از هنر "جوپونتی" بهره بگیرد. او این ویلا را بر مبنای مفهوم «شادیِ زندگی» خلق کرد. میگویند، او جزء به جزء مسائل محیطی این قطعه زمین را در نیاوران مطالعه کرد و نهایتِ استفاده را از همه امکانات محلی برده است، دیوارهای حیاطخلوتِ ویلا نمازی با طرحهای سرامیکی هنرمند معروف ایتالیایی "فائوستو ملوتی" تزئین شده که آثارش در نوع خود بسیار مدرن هستند.
بر این اساس، این اعتقاد وجود دارد که «ویلای نمازی» اهمیت دارد؛ چون به همراه "ساختمان شورای برنامهریزی و توسعه" در بغداد، تنها آثار "جوپونتی" در خاورمیانه محسوب میشوند. اثر جوپونتی در بغداد در جنگ سال ۲۰۰۳ آسیب فراوان دید که اکنون توسط یونسکو در حال مرمت است و مرمت این بنا توسط یونسکو نشان از اهمیت کارهای این معمار در جهان از نگاه یونسکو دارد اما به دنبال پیگیری های مالک بنا، این عمارت تاریخی در حال حاضر از فهرست میراث ملی کشور خارج شده است.
احمد حکیمیپور، نائب رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی و رییس کمیته میراث فرهنگی، گردشگری بافتهای تاریخی و فرسوده شورای اسلامی شهر تهران، در دو نامه جداگانه به زهرا احمدیپور - معاون رییس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری- و پژمان پشمچیزاده - معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران- نخست ارزشهای تاریخی این بنای تاریخی و ارزشمند را متذکر شده، سپس از آنها خواسته با توجه به موقعیتهای سازمانی خود هر اقدامیکه باید را برای حفاظت از این بنای تاریخی انجام دهند.
با دیوان عدالت اداری برای تغییر رای ویلای نمازی مذاکره کنید
در نامهی حکیمیپور به زهرا احمدیپور، معاون ربیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آمده است: «ویلای نمازی اثر معمار معروف ایتالیایی به شماره 20154 در 22 آبان 1386 در فهرست آثار ملی کشور به آدرس خیابان نیاوران، خیابان عمار، پلاک 10 ثبت شده بود که متاسفانه با اهمال مدیر کل سابق میراث فرهنگی تهران و مجوز غیرقانونی وی در رابطه با تخریب و نوسازی و 20 طبقه هتل، زمینه خروج از ثبت بنا فراهم شده است و متاسفانه در رای دادگاه بدوی نیز رای به خروج این اثر داده شده است. اهمیت این بنا در جامعه جهانی و خصوصا سازمانعلمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) به دلیل ساخته شدن این اثر توسط جوپونتی بسیار بالاست و اهمیت آن کمتر از حریم کاخ جهانی گلستان و موضوع سراسی دلگشا نیست.
توجه به حساسیت جامعه جهانی و یونسکو و با توجه به اینکه مجوز صادر شده از سوی میراث فرهنگی در زمینه تخریب و نوسازی و موافقت اولیه اصولی هتل دارای اعتبار یکساله بوده که با گذشت چهار سال از این مجوز، منقضی شده است و از سویی قرارگیری این اثر در کنار حریم بلافصل خانه باغ تاریخی و ثبت شده «زینالعابدین رهنما» و مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری مبنی بر ساخت عین به عین بناهای تا قبل از 1340، خواهشمند است دستور فرمائید اقدامات لازم حقوقی از طرف سازمان میراث فرهنگی کشور برای مذاکره با دیوان عدالت اداری جهت تغییر در رای خود صورت گیرد. کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران در این راستا از هر گونه کمکی دریغ نخواهد کرد تا بتوان این موضوع را از طریق مجموعه مدیریت شهری و شورای اسلامی شهر تهران حل کرد.»
از شهربانها بخواهید به طور مرتب از «ویلای نمازی» بازدید کنند
به گزارش ایسنا، حکیمیپور همچنین در نامهای جداگانه خطاب به پژمان پشمچیزاده، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران از وی نیز خواسته است تا «از بروز هر نوع اقدامی که میتواند سرنوشت این بنای تاریخی را مشابه خانه توران کند، جلوگیری کند.»
در بخش دوم این نامه نیز آمده است: «حال با توجه به حساسیت جامعه جهانی و تجربه مجموعه مدیریت شهری در موضوع خانه «توران» و «ویلای پناهی» و با توجه به اینکه مجوز صادر شده از سوی سازمان میراث فرهنگی در زمینه تخریب و نوسازی و موافقت اصولی هتا دارای اعتبار یکسال بوده که با گذشت چهار سال از این مجوز، منقضی شده است و از سویی با توجه به باغ بودن بنا در طرح تفضیلی و مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری مبنی بر ساخت عین به عین بناهای تا قبل از 1340، تقاضامند است از هر نوع اقدام در زمینه این بنا که باعث تکرار تجربه تلخ خانه «توران» شود، خودداری کنید و حتی المقدور شهربانها از این مجموعه به صورت مرتب بازدید داشته باشند تا مالک یک شبه اقدام بع تخریب نکند تا وضعیت حقوقی این بنا مشخص شود.»
انتهای پیام