نقل قول ۱۰سال پیش پیرمرد، این روزها شایعه ساخته!

«ماجرای فاروق» از زبان فرمانده یگان حفاظت استان فارس

یک پیرمرد ۱۰ سال پیش نقل قولی از «فاروق» کرد، اما مدعیانِ امروزی نتوانستند ادعایشان را ثابت کنند و افراد فرصت‌طلب، با روانه‌ کلیپ‌هایی از آثار جعلی، فضا را برای خود آماده می‌کنند.

به گزارش ایسنا، با انتشار خبر «گنج کوروش» در فضای مجازی و انتشار آن در سطحی گسترده، بحث‌ها و حرف و نقل‌های زیادی در این زمینه مطرح شدند، هرچند از همان ابتدا سازمان میراث فرهنگی به عنوان متولی این قضیه، پس از بررسی کامل، احتمال وجود آن را رد کرد و حتی پس از گذشت حدود ۱۰ روز اعلام شد که مدعیان وجود این گنج پس از این که نتوانستند ادعای خود را ثابت کنند، تحویل قانون داده شدند، اما با وجود انتشار اخبار مختلف در رسانه‌ها و مطرح و کردن قاعده‌های منطقی و علمی برای رد وجود چنین گنجی در روستای فاروق شهرستان مرودشت؛ بازهم هنوز عده‌ای هستند که معتقدند این «گنج» وجود دارد و در حال یغماست.

علیرضا، یکی از مخاطبان ایسنا، که پیام مشابهی با بیش از ده پیامِ دیگر مخاطبان خبرهای مربوط به «گنج کوروش» در ایسنا داشت، نوشته است؛ «دوست عزیز من فارس زندگی می‌کنم، دیروز رفتم و دیدم دورش پر از مأموران نیروی انتظامی بود که نمیذاشتن ببینیمش. اگه اونجا هیچی نیست، چرا بستید؟؟؟ میخواید اونارو به کی بفروشید؟؟»

شایعه «فاروق» 10 سال پیش و با نقل‌قول یک پیرمرد آغاز شد

سرهنگ آیت‌الله عیدی‌پور، فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث‌فرهنگی استان فارس که همراه با دو مدعی وجود چنین محوطه‌ای تاریخی منطقه‌ی فاروق را بررسی کرده است، نخست به ایسنا تاکید می‌کند که نباید نام آثار موجود در فیلم‌ها را «گنج فاروق» گذاشت، در شرایط کنونی ما به آن «سایت تاریخی» می‌گوئیم.

او ادامه می‌دهد: براساس صحبت‌های مدعیان این شایعه، 10 سال پیش دو کارگر – مدعیان شایعه- از یک پیرمرد هشتاد ساله نقل‌قول‌هایی را شنیدند و هنوز این حرف‌ها در ذهن‌شان بود و با مطرح کردن آن‌ها باعث بروز این شایعه شدند.

وی با اشاره به این‌که برای نخستین‌بار در سوم آذرماه، این دو مدعی همراه با مسئولان یگان حفاظت میراث فرهنگی و کارشناسان به منطقه‌ای که مدعی بودند «سایت تاریخی» رفته و همه منطقه را بررسی کرده‌اند، اما هر دو مدعی استرس زیادی داشتند و یکی از آن‌ها وضعیت آشفته‌ و تعادل عادی نداشت، حتی آن دو در بررسی نخست موفق به پیدا کردن منطقه و به دست آوردن چیزی که ادعایش را داشتند، نشدند.

او با اشاره به صحبت‌های مطرح شده از سوی یکی از دو مدعیِ وجود چنین سایت تاریخی مبنی بر این  که وی اهل دعانویسی نیز بوده است، ادامه می‌دهد: در مرحله دوم بررسی منطقه، یعنی دو روز پیش (یکشنبه ۲۱ آذر)، تعدادی از مسئولان میراث‌فرهنگی شهرستان به همراه نیروی اطلاعات با افراد مدعی به منطقه رفتند، اما هیچ نتیجه‌ای گرفته نشد و این‌که این بحث‌ها توهمات ذهنی این دو مدعی است، مسجل شد.

او در مورد اظهار نظرهای مختلف مخاطبان خبرهای این شایعه که هنوز معتقدند چنین «گنج یا سایتی تاریخی» وجود دارد و احتمالاتی که برای خروج آن‌ها از کشور مطرح می‌شود، توضیح می‌دهد: بعید می‌دانم که دست‌هایی در این زمینه پشت پرده باشد که بخواهد قضایا را به صورت دیگری رهبری کند یا آثاری را از کشور خارج کنند، معتقدم این موارد نیست، چون پس از انجام بررسی‌های کامل و به دست آوردن اطلاعات از منطقه، هیچکدام از آثار سطح‌الارضی توسط اشخاص مدعی پیدا نشدند و آن‌ها هرچه تلاش کردند نقطه‌ای را که مدعی وجودش بودند، به ما نشان دهند، نتوانستند.

افراد فرصت‌طلب، شاید اجناس تقلبی روانه بازار کنند

وی می‌گوید: نه تنها در حال حاضر بلکه در سال‌های گذشته و در فضای مجازی چنین تصاویری به طور دائم و با عنوان آثار تاریخی از دیگر شهرهای کشورمنتشر می‌شد اما براساس نظر کارشناسان تقلبی و جعلی بوده‌اند، این آثار نیز مشابه همان‌موارد هستند که شاید در میان‌شان چند اثر مصداق عینی داشته باشند، اما همه‌ی آنچه در فیلم‌ها نمایش داده می‌شود، جعلی است. نظر کارشناسان و باستان‌شناسان نیز همین است، چون این حجم از طلا در دوره‌های گذشته وجود نداشته است.

سرهنگ عیدی‌پور انتشار این فیلم‌ها در فضای مجازی را مربوط به افراد فرصت‌طلبی می‌داند که به هر دلیلی می‌خواهند در قالب این موضوعات مورد توجه باشند یا شاید اجناس تقلبی روانه بازار کنند.

او بیان می‌کند: «شاید تصور این باشد که کلیپ‌ها توسط این دو کارگرِ مدعی ساخته و پخش شده است، اما با توجه به شناخت و وضعیت فکری که از آن‌ها به دست آوردیم، شاید آن‌ها توانایی انجام این کار را نداشته‌اند و شاید عده‌ای سودجو از این حرف‌ها اقدام به ساخت و پخش این فیلم‌ها کرده‌اند، چون حتی یک غار کوچک را در آن منطقه ندیدیم.»

وی اضافه می‌کند: به نظر می‌رسد این اقدامات فقط در راستای ایجاد یک فرصت برای فریب افراد ساده‌لوح بوده، تا آن افراد سودجو با وارد کردن اجناس تقلبی خود به بازار بتوانند به راحتی آن‌ها را خرید و فروش کنند.

مدعیان به جرم نشر اکاذیب بازداشت شدند

فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث‌فرهنگی و گردشگری استان فارس اظهار می‌کند: پس از به دست نیامدن هیچ نشانی از ادعاهای مطرح شده و انتشار گسترده این مطالب جعلی در سطح کشور و در فضای مجازی؛ مدعیان با شکایت اداره‌ی میراث فرهنگی استان فارس و با طرح دعوی نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی، تحت دستور مقام قضایی، دو روز پیش بازداشت شدند.

وی تاکید می‌کند: با این وجود این پرونده همچنان از سوی در مراجع قضایی باز است و در دست پیگیری قانونی قرار دارد.

او در پاسخ به این پرسش که آیا یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می‌تواند درخواست ایجاد مصوبه یا قانونی برای برخورد جدی‌تر با انتشار دهندگان این قبیل شایعه‌ها داشته باشد، می‌گوید: یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری امکان تصویب هر قانونی را در این زمینه ندارد و باید از طریق مراجع ذی‌صلاح و با تائید نمایندگان مجلس و شواری نگهبان انجام شود.

درخواست برای بررسی جرایم میراث‌فرهنگی در دادگاه‌های ویژه

وی ادامه می‌دهد: یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی در رابطه با این گونه شایعات علیه میراث‌فرهنگی با شدت و حدت بیشتری برخورد می‌کند، همچنین از طرف فرمانده یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تاکید شده که فرمانده‌هان استان‌های مختلف ما با مقامات قضایی استان‌ها صحبت کرده و طرحی را ارائه دهند که دادگاه‌های شعبات ویژه مخصوص رسیدگی به پرونده‌های جرایم علیه میراث فرهنگی و این نوع شایعات ایجاد شود وبه صورت تخصصی با این نوع اقداماتً برخوردهای جدی‌تر، قاطع‌تر و بازدارنده‌تر صورت گیرد.

اما جالب است که برخی از مخاطبان این خبرها نیز به جعلی و دروغین بودن این شایعات تاکید کرده‌اند؛ مانند این پیام. «محمود؛ جالب است بدانید که بنده این فیلم را حدود دو ماه ونیم پیش به عنوان کشف گنج در یکی از شهرهای آذربایجان شرقی روی تلگرام دیدم و با همان شعار که دولت خورد و برد و اندازه بودجه چند سال کشوراست و غیره اما مشخص بود که همه چیز جعلی و ساختگی است. تازه بعد از حدود دوماه اینبار با نام فاروق سردرآورد و آخرین ورژن آن هم به نام فاروج در جنوب استان کرمان داره برای این و ان فوروارد می‌شود!!»

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۳ آذر ۱۳۹۵ / ۰۴:۳۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95092313902
  • خبرنگار : 71191