گفت‌وگو با رییس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه

دکتر معتمدنژاد بر روزنامه‌نگاری حرفه‌ای تاکید داشت

کاظم معتمدنژاد - پدر علم ارتباطات - هم‌زمان با تاکید بر جامعه اطلاعاتی و دانش‌بنیان، تاکید بسیار بر شکل‌گیری ساختار روزنامه‌نگاری حرفه‌ای داشت.

مهدی فرقانی، رییس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تاکید مرحوم معتمدنژاد،‌ بر جامعه دانش‌بنیان گفت: سال گذشته که ما دانشکده مستقل علوم ارتباطات را ایجاد کردیم، دکتر معتمدنژاد در قید حیات نبود اما این دانشکده میراث اوست. دکتر معتمدنژاد جزو اولین کسانی بود که مباحث جامعه اطلاعاتی را وارد ایران کرد و در دوره دکتری و کارشناسی ارشد سرفصل‌هایی مانند مبانی‌ جامعه ‌اطلاعاتی،‌ نظریه‌های جامعه‌اطلاعاتی،‌ روزنامه‌نگاری سایبر و ارتباطات سایبر را ایجاد کرد.

فرقانی در ادامه گفت: استاد معتمدنژاد دو کتاب در زمینه نظریه‌های جامعه اطلاعاتی و دیدگاه‌های ارتباطاتی نسبت به جامعه اطلاعاتی را تالیف کردند. مرحوم معتمدنژاد به گذر از جامعه اطلاعاتی و ورود به جامعه معرفتی یا دانش‌بنیان تاکید داشت.

او افزود: تاکید بر جامعه دانش بنیان مساله‌ای است که همه ما میراث‌داران دکتر معتمدنژاد باید به آن توجه کنیم و برای پیشبرد جامعه دانش بنیان یا معرفتی تلاش کنیم. اقتصاد و توسعه‌ی امروز ما، دانش بنیان است و بیشتر تاکید دکتر معتمدنژاد، رسیدن به جامعه دانش‌بنیان بود که به نوعی عبور از جامعه اطلاعاتی است.

رییس دانشکده علوم ارتباطات با اشاره به دغدغه‌های دکتر معتمدنژاد گفت: ایشان هم‌زمان با تاکید بر جامعه اطلاعاتی تاکید بسیاری بر شکل‌گیری ساختار روزنامه‌نگاری حرفه‌ای داشت. ما بعد از گذشت ۱۸۰ سال از تولد اولین روزنامه در ایران،‌ فاقد ساختار حرفه‌ای و بنیان حقوقی مستحکم در زمینه ارتباطات و رسانه‌ها، به ویژه روزنامه‌نگاری هستیم. ما درحوزه مطبوعات و خبرگزاری‌ها دچار خلاء هستیم و یکی از دغدغه‌های دکتر معتمدنژاد این مساله بود. 

این استاد دانشگاه در ادامه گفت: دکتر کاظم معتمدنژاد سال‌ها زمان خود را صرف تدوین متون حقوقی کرد؛ با این حال هنوز برای استقلال حرفه روزنامه‌نگاری،‌ به نظام جامع حقوقی رسانه‌ها دست پیدا نکرده‌ایم. این نظام جامع حقوقی باید همه رسانه‌ها را دربربگیرد و آزادی و استقلال رسانه‌ها را تضمین کند، حقوق رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران را به رسمیت بشناسد و مسؤولیت اجتماعی آن‌ها را یادآوری کند. در حال حاضر حقوق و مسؤولیت اجتماعی روزنامه‌نگار حلقه مفقوده است.

او درباره‌ی کتاب «حقوق ارتباطات» دکتر معتمدنژاد که جلد دوم آن در نمایشگاه مطبوعات رونمایی شد، گفت: این کتاب به بازار عرضه شده است و درسی به نام حقوق و مسؤولیت اجتماعی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته روزنامه‌نگاری وجود دارد که کتاب «حقوق ارتباطات» نیز یکی از منابع آن است.

او افزود: روزنامه‌نگاران باید این کتاب را مطالعه کنند تا به شکل‌گیری فرهنگ عقلایی درحوزه نگارش به روزنامه‌نگاری کمک کنند.

فرقانی در پایان به برگزاری مراسم سومین سالروز درگذشت پدر علم ارتباطات اشاره کرد و گفت: مراسم یادبود استاد کاظم معتمدنژاد شنبه (۲۰ آذر) در دانشکده علوم‌ ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی از ساعت ۱۰تا ۱۲ برگزار می‌شود.

او در پایان گفت: تندیسی از زنده‌یاد معتمدنژاد - پدر علم ارتباطات - فردا در مراسم یادبود ایشان رونمایی خواهد شد. این تندیس در سایز او طراحی شده و یک اتاق نیز به آن اختصاص داده شده است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۰ آذر ۱۳۹۵ / ۰۰:۲۳
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 95092011351
  • خبرنگار : 71574

برچسب‌ها