آشنا:

دنبال تولید دکترین منطقه ای جدید برای غرب آسیا هستیم

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری با اشاره به برگزاری کنفرانس امنیتی تهران در هفته آینده گفت: پیام کنفرانس امنیتی تهران این است که کشورهای منطقه حضور مشارکت جویانه ایران در تحولات منطقه را مدنظر قرار دهند.

به گزارش خبرنگار ایسنا، حسام الدین آشنا ظهر امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه بعد از برجام این مساله مطرح شد که آیا ما در منطقه می‌توانیم تعامل سازنده‌ای با کشورهای منطقه داشته باشیم اظهار داشت: در حوزه سیاست خارجی شعار دولت یازدهم تعامل سازنده بود که برجام محصول همین رویکرد تعاملی با نظام بین الملل بود.

وی در ادامه افزود: شرایط خاص کشورهای سوریه، یمن و عراق، رقابت‌های داخلی در لبنان و نتایج بهار عربی موجب پیچیده تر شدن شرایط منطقه ای در دوران دولت یازدهم شد، اکنون این پرسش مطرح است که آیا می توان آینده ای روشن برای کشورهای غرب آسیا تصور کرد؟

آشنا با اشاره به بحران های موجود در منطقه غرب آسیا اظهار کرد: بحران زیست محیطی و به ویژه بحران آب در این منطقه جدی است به گونه ای که منطقه به سوی خشکسالی رفته و اثری از تمدن باقی نمی ماند. بیشترین فرونشست آب های زیرزمینی،کاهش آبهای سطحی و افزایش دما در این منطقه بوده است و منطقه با بحران کمبود آب روبروست. خشک شدن تالاب ها موجب بحران ریزگردها شده است این منطقه با مشکل جدی زیستی مواجه است.

مشاور فرهنگی رئیس جمهور در ادامه گفت: مشکل دیگر منطقه شیوه حکمرانی است حکمرانی این منطقه مخلوطی از شیوه های استبدادی و قبیله ای است که نمی تواند منهای فساد به حیات خود ادامه دهد این شیوه حکمرانی موجب شده که اعتماد عمومی به حکومت ها کاهش یافته و در نتیجه حکومت‌های لغزنده ایجاد شود که در مقابل خیزش های مردمی، تاب آوری کافی نداشته و آمادگی فروپاشی دارند.

وی وجود رقابت های شدید منطقه ای و فشارهای قدرت های فرامنطقه ای را از دیگر مشکلات موجود در غرب آسیا دانست و گفت: رقابت های کشورهای منطقه بر سر منابع محدود موجب شکننده شدن شرایط شده است. قدرت های فرامنطقه ای نیز با دخالت های خود در تحولات منطقه ای دنبال تامین منافع خود هستند.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری با اشاره به اینکه ایران در این شرایط پیشنهاد برگزاری کنفرانس امنیتی تهران را ارائه کرده است تصریح کرد: می دانیم گفت‌وگوهای دیگری در منطقه شکل گرفته است که این گفت‌وگوها به اختلافات دامان زده است، اما ایران به عنوان یک کشور مسئولیت پذیر، مشارکت پذیر و منطقه اندیش امیدوار است که بتواند یک دکترین منطقه ای جدید برای منطقه تولید کند. اولین همایش کنفرانس امنیتی تهران با عنوان نظم امنیتی در غرب آسیا برگزار می شود زیرا ما معتقدیم نظم امنیتی در این منطقه وجود ندارد و ما با یک نابسامانی مواجهیم. باید این نظم با اجماع سازی تولید و سپس اجرایی شود.

آشنا تاکید کرد: ما باور داریم که می توانیم آینده را بسازیم ما می خواهیم امید رادر منطقه توسعه دهیم و شناخت خوبی از منطقه برای کشورهای غرب آسیا ایجاد کنیم و در نهایت همه کشورهای منطقه ای را به این نتیجه برسانیم که همکاری برای بقا و ارتقای منطقه ضروری است.

مشاور فرهنگی رئیس جمهور با اشاره به اینکه شعار این کنفرانس "گفت‌وگو، اعتماد و همکاری متقابل برای نیل به امنیت و پیشرفت جمعی در غرب آسیا" است گفت: ایده این کنفرانس ناشی از یک آسیب شناسی عمیق در منطقه است. طرف های رقیب در منطقه کمتر با یکدیگر گفت‌وگو کرده و بنابراین سوءظن‌ها تشدید شده است از سویی کشورهای منطقه با واسطه کشورهای فرامنطقه ای با یکدیگر گفت‌وگو می کنند. در این شرایط منافع منطقه غرب آسیا فدای منافع کشورهای فرامنطقه ای می‌شود.

آشنا با بیان اینکه اعتماد میان کشورهای منطقه ضعیف است اظهار کرد: برخی کشورهای منطقه غیرمسئولانه عمل کرده و حتی در طول یک هفته مواضع خود را عوض کرده‌اند. این در حالی است که ایران همواره بر تعهدات منطقه‌ای خود تاکید کرده که نمونه آن موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال سوریه و عراق است.

وی خاطر نشان کرد: کشورهای منطقه می‌توانند به طور موقتا اختلافات خود را داخل پرانتز گذاشته و در موضوعات مشترک همکاری کنند و سپس در موضوعات اختلافی با اعتماد به یکدیگر به دنبال ارائه راه حل باشند. گفت‌وگو، اعتماد و همکاری یک راهبرد برای پیشرفت منطقه است. با این نگاه اقتصاد، فرهنگ و حتی سلاح کشورهای منطقه نه در مقابل یکدیگر بلکه مکمل یکدیگر است.

مشاور فرهنگی رئیس جمهور با بیان اینکه ما انتظار نداریم در اولین همایش امنیتی همه مشکلات و سوءتفاهمات حل شود اظهار کرد: این همایش آغاز کار است. سطح کنفرانس نیز سطح اندیشکده‌ای و گفت‌وگوی نخبگان است. مهمانان این همایش هم محققان و پژوهشگران کشورهای غرب آسیا هستند که بیشتر نزدیکی فکری را با آینده همکاری منطقه ای دارند. البته ما ابتدا باید به اجماع داخلی در مورد همکاری منطقه ای برسیم تا سپس انتظار همکاری سایر کشورها را داشته باشیم.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری تاکید کرد: ما آمادگی برگزاری کنفرانس هایی منطقه ای را هم داریم و از برگزاری چنین همایش هایی در هر کشوری استقبال می کنیم اما چنین همایش هایی تاکنون با حذف ایران برگزار شده است. ما با برگزاری این همایش اعلام می کنیم نظم امنیتی مورد تاکید ماست و می خواهیم به کشورهای منطقه اعلام کنیم که حضور مشارکت جویانه ایران را مدنظر قرار دهند.

آشنا با اشاره به اینکه این همایش روز 21 آذر برگزار خواهد شد گفت: در این همایش 6 پنل برگزار شده که در هر پنل دو مقاله خارجی و 4 مقاله داخلی ارائه می شود. 150 مقاله کامل و 200 خلاصه مقاله به دست ما رسیده که 100 مقاله هم پذیرش شده است. سخنران افتتاحیه کنفرانس علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و سخنران اختامیه نیز علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی خواهد بود.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۷ آذر ۱۳۹۵ / ۱۳:۱۶
  • دسته‌بندی: دولت
  • کد خبر: 95091710186
  • خبرنگار : 71480